Emekli maaşında yeni formül: Maaş düzenlemesinin detayları belli oldu

Ekonomi yönetimi, 2024'te emekli aylıklarının daha yüksek olacağı beklentisiyle dilekçe verecek sigortalılar için düzenleme hazırlığında. Yeni formül ile hak kaybı yaşanmadan emekliliklerin ertelenmesi ve enflasyon kaynaklı maaş farkının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Emekli aylıklarının hesaplanmasında yürürlülükte olan formüle göre, 2024'de emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025'teki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması yılbaşından önce çok sayıda emeklilik dilekçesi vermesine neden oldu.

Bunun üzerine ekonomi yönetimi yeni formül için hazırlıklara başladı. Yeni formül, hak ettiği halde emekli olmayanların emekli aylıklarında kayıp yaşanmamasını hedefliyor. Düzenleme, aylıklarda enflasyon kaynaklı farkın oluşmayacağı seviyeye gelene kadar yürürlükte olacak.

Emekli maaşında yeni formül: Maaş düzenlemesinin detayları belli oldu - Resim: 2

"HAK KAYBININ ÖNÜNE GEÇECEK BİR FORMÜL”

Bu düzenlemenin 15 milyonun üzerinde kişiye emekli aylığı ödeyen SGK’nın sıkıntılı olan aktüeryal dengesinde bozulmaya sebep olması bekleniyor. Ayrıca hem kamuda hem de özel sektörde kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığı bir dönemde, tecrübeli elemanların ayrılmasının da önemli bir handikap olacağı kaydediliyor.

Emekli maaşının hesaplanmasında güncelleme katsayısı bir önceki senenin enflasyon rakamları göz önüne alınarak belirleniyor. 2024'te enflasyon 2023 yılına göre daha düşük olacağı için 2024 yılında hesaplanacak emekli aylığı 2025'te hesaplanacak aylığa göre daha yüksek olacaktı. Bu nedenle ekonomi yönetiminin emekliliğini geciktirecek vatandaşların hak kaybı yaşamamasını sağlayacak bir formül üzerinde çalıştığı aktarıldı. Aktarılan bilgilere göre ilgili kanunun maaş bağlama esaslarını düzenleyen hükümlerinde bir değişiklik olacak.

Bu formül ile emekliliğe hak kazanan sigortalı bir vatandaş ne zaman emekli olursa olsun, hak kazandığı tarihten itibaren geçen sürede hangi yıl emekli aylığı daha yüksek olacaksa maaşı o yılın güncelleme katsayısına göre hesaplanacak.

Emekli maaşında yeni formül: Maaş düzenlemesinin detayları belli oldu - Resim: 3

FORMÜL NE KADAR YÜRÜRLÜKTE OLACAK?

Sigortalı vatandaşların emekli aylıklarındaki farkların büküy bölümü hesaplama öncesindeki yılın enflasyon oranından kaynaklandığı için, yeni düzenlemenin temeli bu farkın giderilmesi ölçeğine bağlı oluşturulacak. Bulunacak bu formül de enflasyon tek haneye düşene dek, yani emekli aylıkları hesaplamasında enflasyonun etkisinin olmayacağı döneme kadar sürecek.

Örneğin 2024'te emekliliğe hak kazanan vatandaşlar için 20 bin TL aylık hesaplanıyorsa, yılbaşına kadar herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı durumda bu kişi dilekçesini 2025 yılında verirse o tarihte 14 bin lira emekli aylığı bağlanmış olacak.

DÜZENLEME YAPILMAZSA NE OLACAK?

Beklenmedik bir gelişme olmaz ve enflasyon OVP’de tahmin edilen doğrultuda gerçekleşirse 2026'da yüzde 17,5’e düşecek. 2025'e yönelik verilerin açıklanmasının ardından 2025'te emeklilik dilekçesini verenlerin aylığı yine önceki senenin enflasyon farkı nedeniyle 2026'da dilekçe vereceklere göre benzer oranlarda yüksek çıkacak ve yine SGK önünde aynı yığılma oluşacak.

HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

Bulunun formüle göre 2024 yılında emekli olmaya hak kazanan bir kişi eğer dilekçesini 2026 yılında verirse, emekli aylığı; 2024-2025-2026 yıllarındaki katsayılara göre ayrı ayrı hesaplanacak. Yapılan hesaplamaya göre hangi yıla ilişkin aylık daha yüksek çıkarsa, aylık o yılın verilerine göre hesaplanarak bağlanacak. (Odatv)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.