Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) emekli maaşlarına düzenleme yapılmasını da içeren yeni vergi paketini TBMM Başkanlığı’na sundu. 53 maddelik yasa teklifinde, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak düzenleniyor. Teklifte, halen 150 lira olan yurt dışına çıkış harcının 500 liraya çıkarılması ve her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılması öngörüldü.
Teklifle ilgili bilgi veren AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifle vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergi payının artırılması, vergilemede güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, bazı istisnaların artırılması, ithalat ve yurt içinde vergilemenin uyumlaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Teklifte yer alan bazı önemli düzenlemeler şöyle:
- Kısa vadeli sigorta kollarında prim oranı yüzde 2’den, 2,25’e çıkarılıyor.
- SGK mevzuatında ilk defa yaşlılık aylığı bağlananların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulamasına son veriliyor.
- Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatlarının tespit edilmesi, tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanların izaha davet edilmesi. İzahın yeterli bulunmaması durumunda hasılat tespitlerinden hareketle vergi tarhı sağlanacak.
- Döviz ve döviz hesaplarında olduğu gibi şirket ve bankaların aktifinde yer alan kıymetli madenler ile kıymetli madenlere dayalı mevduat hesapları borsa rayici ile değerlenecek. Bu değerleme sonucu, geçici vergi dahil hesap dönemleri itibarıyla değerleme farkları vergilendirilecek.
- Vergi aslı uzlaşma kapsamına alınarak, cezalarda uzlaşma yolu açılıyor.
- OECD'nin ilan ettiği kurallar çerçevesinde küresel şirketlerin elde ettikleri gelirden, yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınacak.
- Yurt dışına çıkış harcı 500 liraya çıkarılacak. Bu miktar her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.
En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL
Güler'in açıkladığı en düşük emekli maaşı dahil diğer düzenlemeler şu şekilde:
- Yaşlılık, malüllük aylığı alan emeklilerin, 10 bin lira olan asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükseltiliyor. Bu düzenlemeden 3 milyon 707 bin kişi yararlanacak. Bütçeye maliyeti ise 33 milyar 200 bin lira olarak öngörüldü.
- Başkasına ait POS cihazını kullanan ve kullandıranlara, mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin para transferlerini, başkasına ait banka hesaplarına yaptıranlara ve hesaplarını kullandıranlara artırımlı özel usulsüzlük cezası getiriliyor.
- Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan personelden (sözleşmeli olarak istihdam edilenler dâhil); icra, tahsilat, yoklama ile yaygın ve yoğun vergi denetimi işlemlerini yapmakla görevlendirilen ve fiilen daire dışında çalıştırılan personele ayda 50 saati geçmemek üzere fazla çalışma ücreti ödenecek.
- Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım vb. hizmetlerde KDV istisnası kaldırılıyor.
- Yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası sağlanacak.
- Bazı tütün mamullerinden alınmakta olan maktu vergi tutarına ilişkin asgari maktu vergi tutarının yüzde 20’sine kadar olan sınırlama kaldırılıyor.
- Yap İşlet ve Devret Modeli ile Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınacak.
- BBC Türkçe