Bursa Kirazlıyayla Köylüsü, madencilerin doğa katliamına geçit vermiyor!

Kirazlıyayla’da üç gün arayla ikinci müjde!

Kirazlıyayla'da 'ÇED olumlu' kararının iptalinin ardından tarım dışı kullanım izinlerine karşı iptal davası da kazanıldı

Fotoğraf: Yenişehir Çevre Platformu

Bursa’nın Kirazlıyayla Mahallesi’nde, Meyra Madencilik tarafından kurulması amaçlanan Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi için verilen ‘ÇED olumlu‘ kararının mahkeme tarafından geçtiğimiz hafta iptal edilmesinin ardından, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından açılan tarım dışı kullanım izinlerine karşı iptal davası da kazanıldı.

Bursa 2. İdare Mahkemesi, Meyra Madencilik tarafından kurulması planlanan maden atık barajı projesi için TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından açılan davada kararı açıkladı. Dava sonucuna göre Bursa İli, Yenişehir İlçesi, Kirazlıyayla Mahallesinde 2.4698 hektar alana sahip taşınmazın, tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun bulunmasına ilişkin işlemin iptaline karar verildi.

Dava karar metnine göre söz konusu arazinin sonuç olarak;

  • Tarımsal bütünlüğünün bulunduğu,
  • Tarım dışı amaçla kullanılmasının sınırdaş arazilerden başlayarak yöredeki arazilerin bütünlüklerini kaybetmelerini kolaylaştırdığı ve,ardışık olarak tarım dışına çıkarılmalarını olanaklı hale getirmesi sayesinde yerel halkın tek geçim kaynağı ve yöredeki yegane ekonomik faaliyet olan tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediği,
  • Kurulması planlanan tesisin, bölgedeki tarım arazilerinde ağır metal kirliliğine neden olarak tarım arazilerinin tarım dışına çıkmasına ve ağır metallerin besin zincirine katılarak bitkilerin ürün organları yoluyla bu ürünleri tüketen insanlarda çok ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu

Sonuçları itibarıyla davalı arazinin tarım dışı kullanımında kamu yararının bulunmadığına dikkat çekildi.

Meyra Madencilik’in projesine karşı çıkarak köylerini korumaya çalışan vatandaşlar,  yaşamlarını tarımla kazanıyor. Bölgenin tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun bulunmasına ilişkin kararın da iptaliyle birlikte köylüler, 28 Ocak Pazar Günü bir araya gelip lokma dökerek kutlama yaptı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından açılan tarım dışı kullanım izinlerine karşı iptal davasının karar metni

2013 yılına dayanan Meyra Madencilik’in sahibi olduğu tesis ve atık barajı projesine karşı köylüler, çevre aktivistleri, Bursa BarosuTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası da sürece dahil olarak tepkilerini ortaya koymuş bir hukuk mücadelesi başlatmıştı.

İlk olarak ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi

Kirazlıyayla’da İlk olarak 2019 yılından beri süren 4 yıllık mücadelenin ardından ‘ÇED olumlu’ kararı Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından 23 Ocak’ta iptal edildi.

Köylüler, çevre aktivistleri ve Bursa Barosu’nun da dahil olduğu davada  gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, hukuka uygun bulmadığı idari işlemde, maden tesisinin çevre ve insan sağlığı açısından tatmin edici veriler bulunmadığına dikkat çekti.

Image

Kirazlıyayla köylüleri ve çevre aktivistleri çabalarının sonucu kazandıkları davalarını kutluyor. Fotoğraf: Yenişehir Çevre Platformu

Dava dosyasında Kirazlıyayla’nın zengin sulak topraklara sahip olduğu ve her türlü meyve ve sebze tarımı ile hayvancılığın yapıldığı belirtilerek, dava konusu ÇED raporunda proje alanı için gerekli olan proses su ihtiyacının Yenişehir Ovası’ndan, İznik Gölü’nden, Göllüce Sulama Kooperatifi’nden ve ocak alanı içinde açılacak kuyudan karşılanacağının açıklandığı, ancak Göllüce Sulama Kooperatifi’ne tarımsal sulama amaçlı tahsis edilmiş olan suyun başka amaçlarla kullanılmasının mümkün olmadığı, İznik Gölü’nün de zaten su seviyesinin azalmakta olduğu, proses suyu için açılacak kuyuların da yerleri ve kapasiteleri hakkında raporda herhangi bir bilgiye yer verilmediğine dikkat çekildi.

Proje alanında koruma kapsamında bitki ve hayvan türleri bulunduğu, yakınında zeytinlikler olduğu, proje bölgesinin deprem bölgesinde yer aldığı ve atık barajının depremde zarar görmesi halinde bundan bütün Yenişehir Ovası’nın etkileneceğine vurgu yapıldı.

Image

Yeşil Gazete'nin haberine göre ÇED olumlu raporuna göre atık barajının ömrünün 10 yıl olmasına rağmen bu süreden sonra yeni atıkların depolanması konusunun belirsiz bırakıldığı, tehlikeli ve tehlikesiz atıklar için oluşturulacağı belirtilen geçici atık alanlarının neden geçici olduğu, kanal ve kuyu özellikleri konusunda detay verilmediği, atık barajından suyun arıtılarak tekrar proseste kullanılacağı ifade edilmesine rağmen arıtma sistemine yönelik olarak bilgi verilmediği belirtilirken, tüm bu sebeplerle tesisin telafisi olanaksız zararlara yol açacağı kaydedildi.

İptal istemine yönelik gerekçeleri, ilgili tüm mesleki disiplinler açısından irdeleyen Bursa 1. İdare Mahkemesi, nihai değerlendirme sonunda hukuka uygun bulmadığı dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

Anahtar Kelimeler:
BursaDoğaMadenKirazlıyay
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.