Cenab-ı Allah, Secde suresi 9. Ayeti Kerimede,
Sonra onu düzenledi ve ona Ruhundan üfledi. Size duyma yetisi, görme yetisi ve fikretme yetisi verdi. Ne kadar az şükrediyorsunuz!
derken, Kadir suresinde ise,
1. Doğrusu Biz, onu Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3. Kadir gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.
4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
buyurmaktadır. İnsanın ruhlanması henüz dünya denilen boyuta zahir edilmezden evvel gerçekleşmektedir. Bu da bize dünyanın zulmaniyete ait vasıfların bulunduğu boyut ve ruhlanılan yerin zulmaniyetsiz sırf rahmaniyet içeren boyut olduğunu göstermektedir. Nefsaniyet dünya, ruhaniyet manadır. İnsan, geldiği dünya boyutunda maneviyatı yitirip nefsaniyete düşmesiyle, ruhunu pasifleştirerek kendisine zulmeden zalime dönüşmesi sonucunda, yitirdiği ruhunu tekrardan canlandırması gerekmektedir. Bu ise insan olarak yaratılan herkes için geçerlidir çünkü insan olarak yaratılış, yaratan Allah’a gönüllü kulluktur ve kulluk robotik bir zorunluluk olmayıp insan olarak yaratılmanın şükrünü yapmaktır. Bu da nefsaniyetten arınıp, maneviyat içinde rahmanî vasıflar ile yaşamakla mümkündür. Bu sebeple insan, yaratıldığı ve ruhlandığı hale dönmek için kadrine ermesi gerekmektedir. İnsanın Kadir olana ermesi yani maneviyat ile ruhunu diriltmesi, insan oluşunun şükrünü yapması için farz olan değerdir. Çünkü Allah, “Doğrusu Biz, onu Kadir gecesinde indirdik” buyurmaktadır.
Nedir kadir gecesi? İnsanın görüşünden, işitişinden, fikredişinden, dilinden zulmanî vasıfları temizleyip haramdan, yalandan, ahlaksızlıktan tövbe ederek arınması sonucunda doğruluk, dürüstlük, adalet ve ahlak üzerine yaşar hale gelmesidir.
Nedir nefsaniyet? Çalmaktır, kandırmaktır, dolandırmaktır, öldürmektir, zinadır, haksız kazanç elde etmektir, görevi kötüye kullanmaktır, yetim hakkı yemektir. Kindir, nefrettir, hiledir, öfkedir, haset ve kıskançlıktır, cimriliktir, benliktir, egodur.
Nedir maneviyat? Doğruluk, dürüstlük, hak hukuk, adalet, çalışmak, gözetmek, cömertlik, yardım severliktir. Sevgidir, ahlaktır, saygıdır, hoşgörü ve merhamettir.
Bir insan zulümdeyse nefsaniyette, rahmaniyetteyse ruhaniyettedir. İşte insanın kadirine ermesi, ruhaniyete ermesi olup bir insan için nefsaniyet içinde bir ömür yaşamaktan çok daha hayırlı ve zenginliktir. İnsanın, rahmaniyete erip maneviyat ile yaşamaya başlaması, ruhunu diriltmesi yani ruhlanması olmaktadır ki kadrine erince ruhun inmesi bu hakikatin yaşanması olmaktadır.
Kadir gecesine yani kadrine erince, ruhun inmesi insanın kendisini buna layık hale getirmesiyle gerçekleşir. İnsan kendisine ruh inince gözü, kulağı, dili ve kalbi ruha kavuşunca canlı bir varlık olmaktan insan olmaya dönüşür çünkü insanın diğer canlılardan farkı şekli değil ruhlanmış olmasıdır. Ruhlanan insan rahmaniyet üzerine yaşar, kendisinden rahmaniyet görülür. Kendisinden emin olunan haline dönüşür. Burada denilebilir ki ruhtan kasıt Kur’an’ı Kerimdir. Evet! Allah, Kur’an’ı Kerimde biz insanlara ne diyor? Zulmaniyetten arınıp rahmaniyete bürünün demiyor mu? Onun için Kur’an ve ruh ayrı değil aynı değerdir. Buradan anlıyoruz ki, insanın kadrine ermesi, Kur’an’ı okuyup, anlayıp, Allah’ın Kur’an’da bizden istediği gibi olmasıdır. Allah’ın ayeti anlaşılıp yaşanmaya başladığında kulaktan kalbe inmiş olarak aslında bizi ruhlamış olmuyor mu?
İnsan kadrine erip ruhlanınca dünya, Allah’ın istediği kulluğun yaşandığı yere dönüşmeyle insan için rahmaniyet devreye girince, cennetten bir bahçe olmaya başlar. İnsan, cennete çevirdiği dünyada cennet ehli haline gelir. İşte bu hal ölünceye kadar korunarak devam eden bir hal olmasıyla, Hz. Muhammet ümmeti, Allah’ın mümin kulu olarak, kurtuluşa ermiş, huzura ermiş, ruhaniyet içinde bayramı yaşamaktır artık.
İnşallah talep edip talebi doğrultusunda hizmet edenler için kadirine ermeyle ruhlanıp, dünyasını cennete, böylelikle kendisini cennet ehline dönüştürmeyle bayramını yaşayanlardan oluruz. Cümlemize hayırlı bayramlar olsun.