Mayıs ayının 26’sında 1. İznik Konsili’nin 1700’cü yılı nedeniyle yapılacak ayinde Papa ve Patrik İznik’te buluşacaklar. Tarih boyunca birbirleriyle aforozlaşan iki kilise, 1967 yılından bu yana yakınlaşma çabası içindeler. Türkiye aynı zamanda Ortodoks aleminin dini merkezidir. 

İkincisi ise Fener Rum Patrikliği’dir. Bu dini kurumun  statüsü  Ortodoks dünyasının değil sadece Rum ve Yunanlıların dini temsilciliği ile sınırlanmıştır. Moskova Patrikliği bizdeki patriki dini lider olarak kabul etmemektedir. Rusya’da 85 Milyon Ortodoks yaşamaktadır. 

Komünist Rejim yıkıldıktan sonra Kilise güçlü bir şekilde geri döndü.
Çünkü azınlıklar konusunda Türkiye’nin temel hukuki dayanağını oluşturan 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nda da Patrikhâne ile ilgili bir hükme yer verilmemiştir. Patrikhanenin İstanbul’da kalması karşılığında mübadele dışı tutulan Rum cemaatinin, dini bir kurumu olarak kalacağına, siyasi bir faaliyetinin bulunmayacağına ilişkin katılımcı ülke delegasyonlarının sözlerinin senet olarak kabul edildiği belirtilerek, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile ruhanî meclisinin yetki alanı İstanbul başpiskoposluğu ile Bozcada ve Gökçeada bölgesi Rum cemaatinin dini ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı tutulmuştur. Patrikhane’nin Statüsü budur.

Yunan Başpiskopos Trump’ı İmaparator Konstantin’e benzetti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da düzenlediği “Yunan Bağımsızlık Günü” resepsiyonuna katılan ve Türk vatandaşı olan Amerika Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Elpidoforos, Trump’ı “Roma İmparatoru Büyük Konstantin’e” benzetti. Seçimleri ABD’de Kilise desteğiyle kazanan Trump’ın bu dini sembollerle anılması onun hoşuna gidiyor.

Beyaz Saray’daki Doğu Odası’nda yapılan resepsiyonda konuşan Başpiskopos, düzenlenen Yunan Bağımsızlık Günü resepsiyonunda “Bana Roma İmparatoru Büyük Konstantin’i hatırlatıyorsunuz. Bu imparator, benim doğduğum yer olan muhteşem Konstantinopolis şehrini kuran ve inşa eden kişidir, bu yer bugün İstanbul olarak bilinmektedir. Size bu Kutsal Haç’ı sunmak benim için büyük bir onurdur. Bu haç, büyük Roma İmparatoru Konstantin’i zafere götüren semboldür, çünkü İsa ona bir rüyasında bu işareti göstermiştir ve şöyle demiştir: “Bu işaretle git ve zafer kazan”.  

Yani bu piskopos  diyor ki, “Ey Trump bizler Tanrının Kırbacı Türklerle baş edemiyoruz. Onları İstanbul’dan sürüp çıkaramıyoruz.  Sen bizim yapamadığımızı  yap, İstanbul’u Türklerden al, biz Yunanlılara ver..”

Kim bu Elpidoforos? 

Mayıs 2009’da İstanbul, Balat’taki  Fener Rum Ortodoks Patrikliği boş bulunan Amerika Başpiskoposluğuna Sinod Meclisinde yapılan oylama ile Heybeliada Ruhban Okulu Müdürü ve Bursa Kilisesi Başrahibi Elpidophoros Lambriadis’in seçildiğini 11 Mayıs’ta ilan etmişti.

Bu seçimle yapılan atamanın önemi tarihte ilk defa bir Türk vatandaşı merkezi New York’ta bulunan Amerikan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğuna getirildiği şeklinde değerlendirilmişti.  ABD’deki 1,5 milyon Grek Ortodoks’un en üst ruhban makamı olan Başpiskoposluk son yıllarda mali sorunlarla boğuşuyordu. Amerika Kilisesi, Ekümenik Partiklik olarak İstanbul’u ve Patrik Bartholomeos’u tanıyor.

Elpidophoros Lambriadis 1967 İstanbul, Bakırköy doğumlu. Selanik’teki Aristotle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun. Lisansüstü eğitimini Almanya ve Lübnan’da tamamlamış. Dolayısıyla Avrupa ve Ortadoğu kiliseleri ve bölge sorunlarıyla yakın ilişkileri olduğu söyleniyor. Rumca ve Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Almanca ve Arapçaya da hâkim.

Lambriadis ilahiyat doktorasını da Selanik Üniversitesinde tamamladıktan sonra Patrik Bartholomeos’un önerisiyle Sinod Meclisi Genel Sekreterliğine ve ardından -hükümetçe eğitime kapalı tutulan- Heybeliada Ruhban Okulu Müdürlüğüne getirilmiş.
Prof. Dr. Lambriadis, Patrikhanenin uluslararası ilişkileri ve diğer kiliselerle diyalogunda da etkili konumda bulunuyor ve Ukrayna Kilisesinin bağımsızlığını kazanmasında pay sahibi olarak biliniyor.

Katolik Papa ve Ortodoks Patrik İznik’te buluşur mu?

Her iki dini liderin kilise merkezlerindeki açıklamalar ile  yapılan hazırlıklara bakılırsa 24- 25 Mayıs tarihleri arasında  İznik’te  her iki inancın  müşterek noktası  1. İznik Konsili’nin 1700. yılı kapsamında bir buluşmanın planlandığı ve start aldığı anlaşılıyor. Katolik ve Ortodoks kilise babaları İznikte buluşmak için yanıp tutuşuyor. Bu konuda  ilk açıklama   Papa Francis tarafından , 28 Kasım 2024 Perşembe günü Vatikan’da Uluslararası İlahiyat Komisyonu üyelerini kabulünde yapılmış. Viyana gazetesi “Die Presse”nin doğruladığı üzere, bir Vatikan heyeti yakın zamanda ön ziyaret için İznik’e gitmiş.

Patrikhane hazırlıkları başlatmış. Bu çerçevede 2025 Şubat ayında Fener Rum Patriği Bartholomeos, beraberindeki heyet ile birlikte İznik’e bir ziyaret gerçekleştiriyor. Patrik  Bartholomeos ve beraberindeki 14 papaz, İznik’e giderek teftişlerde bulunmuşlar. Nedeni katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’in 24- 25 Mayıs tarihleri arasında İznik’e gelecek olması. 1. İznik Konsili’nin 1700. yılı nedeniyle İznik’te ayin başta olmak üzere bir takım etkinlikler düzenlenecek ve bu etkinliklere Papa’da katılacak.

Patrik Bartholomeos, bölgedeki Rumlara ait tarihi ve dini yapıları da incelemiş. Meryem Ana Kilisesi, Böcek Ayazması, Lefke Kapı, Tarihi Bazilika, Koimesis Kilisesi ve Vaftizhane Kilisesi’nde incelemelerde bulunmuştu. Patrik Bartholomeos, 1. İznik Konsili’nin 1700. yılı kapsamında İznik’te düzenlenmesi planlanan etkinliklerle ilgili açıklamasında 2025 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan bu etkinliklere Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in katılımının beklendiğini belirtmişti. 

Bu etkinliklerin İznik’in uluslararası alandaki bilinirliğini artıracağını ve yabancı turistler açısından büyük bir ivme kazandıracağını vurgulamayı da ihmal etmemiş.

Hasta Papa İznik’e Gelecek mi?

Papanın  sağlık durumu kritik. 
88 yaşındaki Papa, ağır bir akciğer enfeksiyonu ve diğer ciddi hastalıkları nedeniyle günlerdir Roma’da bir hastanede tedavi altında tutuldu. Yapılan açıklamalarda Papa’nın durumunun kritik olduğu vurgulandı.

Vatikan, hastalığından dolayı bir süredir bakım altında olan Papa Franciscus’un sağlığına kavuşmasının ardından, Hristiyanlık tarihinde önemli bir yeri olan Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümünü anmaları için 26 Mayıs’ta Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Ziyaretin daha sonra Ankara’daki hükümetle koordine edilmesi gerekecek.

Papa Francis’in ölümü gerçekleşse bile seçilecek yeni papa’nında İznik’e geleceğini söyleyebilirim. Bu İznik Konsili Hıristiyanlığı biçimlendirmiş ve 4 İncil’i kabul etmiştir. 

Olayın bir başka ilginç tarafı da, Paganizm’den gelen Konstantin’in Hıristiyanlıkta söz sahibi olmasıdır ki bu konuya temas eden tarihçiler ve ilahiyatçılar çok az var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner5

banner1