Dünya Bankası, Türkiye’de şubat 2023’te meydana gelen büyük depremlerden etkilenen bölgelerde iş imkanlarını artırmak ve ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla 500 milyon dolar tutarında bir finansman sağladı.
Bu finansman, depremden zarar gören illerde kapsayıcı iş gücü yaratmayı ve yerel işletmeleri canlandırmayı hedefliyor.
İstihdam ve Ekonomik Canlanma İçin Büyük Adım
Ekotürk'ün aktardığı habere göre Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, sağlanan 500 milyon dolarlık finansmanın, özellikle Türkiye’nin deprem bölgesindeki iş gücü piyasasını iyileştirmeye yönelik olacağı vurgulandı. Depremler, birçok ilde iş gücü piyasasındaki yapısal zorlukları daha da derinleştirirken, bu finansman, bu sorunlara çözüm sunmak için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kayıtlı İstihdam Yaratma-2 Projesi, yaklaşık 17 bin yeni iş imkanı oluşturmayı ve bu fırsatların üçte birinden fazlasını kadınlar ve gençler için sunmayı hedefliyor. Dünya Bankası, bu projeyle, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ’ler) desteklemeyi amaçlıyor.
KOBİ’lere Uzun Vadeli Finansman Desteği
Açıklamada, depremden etkilenen bölgelerdeki şirketlerin finansmana erişimde yaşadıkları zorlukların, istihdam yaratma kapasitesini sınırladığına dikkat çekildi. Bu sorunun çözülmesi için proje, KOBİ’lere uzun vadeli finansman desteği sunarak, deprem bölgesindeki şirketlerin büyümesini ve istihdam yaratmasını teşvik etmeyi hedefliyor.
Dünya Bankası’nın bu projeyle, kayıtlı istihdam koşullarının iyileştirilmesi, üretkenliğin artırılması ve iş gücü talebinin yükseltilmesi bekleniyor. Aynı zamanda, iş gücü piyasasını güçlendirmeye yönelik daha geniş kapsamlı ekonomik toparlanma çabalarına da önemli bir katkı sağlayacak.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü’nden Açıklama
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projenin Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerinde ekonomik yeniden inşa sürecine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Lopez, “Dünya Bankası, depremlerin ilk gününden itibaren Türkiye’nin yanında olmuştur. Bu proje, yerel ekonomilerin yeniden inşa edilmesi ve çok ihtiyaç duyulan kayıtlı sektörde istihdam fırsatlarının sunulması için atılan çok önemli bir adımdır.” dedi.
Türkiye’nin Ekonomik Yeniden Yapılanmasında Önemli Adım
Bu finansman, Türkiye’nin afet sonrası ekonomik yeniden yapılanma sürecinin önemli bir parçası olarak görülüyor. Dünya Bankası’nın bu projeye sunduğu destek, deprem bölgelerindeki iş gücü piyasasını güçlendirmek, işsizlik oranlarını düşürmek ve ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için kritik bir fırsat sunuyor.
Deprem Bölgelerinde İş İmkanları Artıyor
Dünya Bankası’nın onayladığı 500 milyon dolarlık finansman, Türkiye’deki deprem bölgelerinde istihdamı artırmak ve yerel ekonomilerin yeniden canlanmasını sağlamak adına büyük bir adım. Proje, KOBİ’ler için uzun vadeli finansman imkanları sunarak, daha fazla kayıtlı iş gücü fırsatı yaratmayı hedefliyor. Türkiye, Dünya Bankası’nın desteğiyle, depremden etkilenen bölgelerdeki ekonomik canlanma sürecini hızlandırmayı amaçlıyor.