Kadıköylüler Rexx için ayakta: 'Sinemamıza, hafızamıza dokunmayın'

Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi’nin çağrısıyla bir araya gelen Kadıköylüler Rexx sinemasının yıkılarak bu alanın ranta kurban verilmesine izin vermeyeceklerini ilan ettiler.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinin simgelerinden Rexx Sineması’nın yıkılması kararının ardından Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi’nin çağrısıyla bir araya gelen Kadıköylüler kültür mekanlarına ve hafızalarına sahip çıkacaklarını, Rexx’in ranta kurban edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
 
Eyleme tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, yönetmen Semir Aslanyürek ve oyuncu Şevket Çoruh da katıldı.
 
Oyuncu Şevket Çoruh "Kadıköy’ün simgesi olan, çocukluğumdan beri sinemayı sevmemi sağlayan bir mekanın başka bir şeye dönüştürülmesi, kültür sanat yapısının dışına çıkarılması, ranta peşkeş çekilmesi hepimizin kanına dokunuyor” diyerek tüm Kadıköylüleri sürecin takipçisi olmaya çağırdı.

Oyuncu Şevket Çoruh, Rexx'in kültür sanat yapısının dışına çıkarılmasına karşı süreci takip edeceklerini söyledi.

 Eylemde "Rexx'siz Kadıköy renksiz sinema", "Sinema ranta kurban veriyor", "Beyaz perde yıkılmaz, Rexx unutulmaz", "Emek yıkıldı, Rexx yıkılmasın", "Emeğin ruhuna Rexx'te sahip çık", "Kadıköy uyuma, Rexx'e sahip çık" ve “Rexx bizim, Kadıköy bizim” sloganları atıldı.

‘Elimizden kayanı görüyorsak bunu tutmak, geri kazanmak için irada göstermeliyiz’

Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi Sözcüsü Fulya Girginer Kadıköy’ün kültürsüzleşmiş bir eğlenme mekanına dönüştüğünü belirterek “Elimizden kayanı görüyorsak bunu tutmak, geri kazanmak için de irade göstermeliyiz” ifadesini kullandı.

SoL Gazetede yer alan habere göre, Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi Sözcüsü Fulya Girginer Kadıköy'ün kültürsüzleşmiş bir eğlenme mekanına dönülmesine karşı mücadeleye çağırdı.

Artan ticarileşmeyle Kadıköy’ün bir gün kapısında bilet kesilerek içeri girilen büyük bir kafe haline gelecekmiş gibi göründüğünü vurgulayan Girginer “Ticarethaneler o durumda geride yıkıntılarını bırakıp başka rant alanlarına doğru ilerleyebilirler. Geride kalacak mahzun Kadıköy bizim derdimiz olacaktır, o ticarethane sahiplerinin değil” dedi

‘Kadıköy’de bir yağma ve mafya düzeni hüküm sürüyor’

Basın açıklamasını Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi adına Serap Emir okudu.

“Sinemamıza, hafızamıza dokunmayın. REXX Kadıköy’dür” diyen Emir, Kadıköy’de sahafların, sinemaların, tiyatroların ve sergi alanlarının birer birer kapandığına dikkat çekti. Kadıköy’ün tekelleşmiş bar ve restoranların hüküm sürdüğü; paylaşım değil, tüketim yapılan bir yer haline dönüştüğünü belirten Emir şöyle konuştu:

“Çünkü yaşama, doğaya, insana, tarihe ve kültüre hiç değer vermeyen, yok eden bu düzenin vahşice tüketmeye ve büyümeye ihtiyacı var. Kadıköy'de bir yağma ve mafya düzeni hüküm sürüyor. Mekanlar sokakları komple kapatıyor, sokaklarda yürünemiyor. Apartmanlarda oturanlar geceleri ses ve gürültüden uyuyamıyorlar. Sokaklar şişeler ve tuvalet kokusu ile çok pis durumda. Uyuşturucu Kadıköy'ü ele geçirmiş durumda. Gençler artık Kadıköy'e sinema ve tiyatro izlemeye değil, uyuşturucu bulmaya, tüketmeye ve tükenmeye geliyorlar.”

Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi adına konuşan Serap Emir, Rexx'in yıkılıp yerine büyük sermaye gruplarının marka mekanı yapılmasına engel olacaklarını belirtti.

 Kadıköy’ün bu hale bir günde gelmediğini dile getiren Emir “Arkasındaki sermaye düzeni, Türkiye'nin birçok yetkili kurumuyla birlikte çalışıyor. Bu kadar önemli bir kent düzenin tüm unsurlarının ortaklığıyla dönüştürülüyor. Şimdi bu sermaye sahipleri Rexx'in binasını yeni bir kültürsüz eğlence mekanı yapmak istiyorlar. Kadıköy koca bir bara dönüşmüşken buna neden ihtiyacımız olsun?” diye sordu.


Rexx'in tarihine de değinen Serap Emir, mekanın 1800'lerde Apollon Tiyatrosu olduğunu ve 13 Nisan 1922'de bir Türk kadın oyuncunun yani Afife Jale'nin ilk kez sahneye çıktığı yer olduğunu hatırlattı.

Daha sonra Hale adıyla sinemaya dönüşen mekanın 1962 yılında Reks ve 1995’te Rexx ismini aldığını anlattı.
150 yıldır Kadıköy’e ait bir mihenk taşı olan Rexx için Kadıköy Halk Temsilcileri Meclisi’nin “bizim olanı korumak için harekete geçmeye” çağırdığını kaydeden Emir “Ağır hasarlı raporu çıktığı için yıkıma engel olamıyoruz. Fakat binanın sadece rant için kullanılmasına, sinemanın yıkılıp yerine büyük sermaye gruplarının marka mekanı yapılmasına engel olacağız” dedi.

Tapu sahiplerine ve belediyeye seslendi: 'Rexx Kadıköy'dür, Rexx'e dokundurtmayız'

Rexx’in bulunduğu alanda yeniden inşa edilecek olan şeyin bir sinema, bir kültür-sanat alanı olması gerektiğini vurgulayan Emir “Rexx sineması alanı özel mülkiyete ait. Bu durum o alanın en çok kâr getirecek şekilde kullanılacak olmasına sebep olamaz. Tapusu bizde değil ama Rexx bizim” diye konuştu.

Rexx’in tapu sahiplerine seslenen Emir "Rexx’in temsil ettiği değer, arazisinin tapu değerinin kat kat üstünde. Kadıköy’ün çirkinleşmesine sebep olmayın. Bu alanın kamusal bir proje ile değerlenmesine izin verin” dedi.

Emir Kadıköy Belediyesi'ne ve yerel yönetime de “Rexx’in yeniden hayat bulması için tüm kaynaklarınızı seferber edin. Denetleme görevlerinizi aksatmayın” diye seslendiklerini belirterek “Rexx Kadıköy'dür, Rexx'e dokundurtmayız!” diye belirtti.

Anahtar Kelimeler:
KadıköyRexx Sineması
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.