Öncelikle Mezhepler; din değildir. Dini konu edinmiş olsalar bile dinin kendisi ve konusu değildir! Dinden tamamen kopuk da değillerdir. Kendi zaman ve şartlarında ulaşılabilinen bilgi sınırında, toplum kültür ve değerlerini dikkate alan insani yorumlardır!. Her yöre ve kültüre göre farklılık arzetme durumunda olduklarından mezheplerin "hak" olanı olmaz!.

Çıkış sebeplerine gelince, insanlık tarihi boyunca her inanç ve kültür farklı mezhepler üretmiştir.

Bizde de, Emevi siyasetinin baskısı altındaki cami ve mescitlerdeki İslam, bazı ritüellerin dışında Resulün bıraktığı İslam olmaktan çoktaan çıkmıştı!.. Zaten ilk iki halifeden sonra ümmet içinde başlayan kavmiyetçilik, emevi döneminde zirveye ulaşmış, siyasi fraksiyonlar beraberinde yeni dini anlayışları üretmeye başlamıştı!.. Bu nedenlerle ortaya çıkan farklı anlayışlardan taraftar bulanlar mezhepleşmiş, bulamayanlar zamanla ortadan silinmiştir!.

Emevi siyasetini acımasızca eleştirirken, iktidar olunca nerede ise bire bir taklit eden Abbasi yönetimi, dini meşruiyetini İmam Hanifi'ye tescil ettiremeyince, onun talebelerinden İmam Yusuf ve Muhammed'i imamın reddettiği mevki ve makamlara getirmişlerdir.

Bu ikili öğrencilik dönemi notları ve kendi görüşleriyle kurumsallaştırdıkları mezhebe İmamın adını vermişlerdir.

Şu da bir gerçek ki kurulma aşamasından sonra ehli hadisçiliğe evrilen hanifi mezhebi, özellikle Kur'an ve rivayetlere bakış açısından "İmamı Azam" ile isim benzerliği dışında pek bir alakası da yoktur!.

Bununla birlikte,

*Mezhepler; Muaviye ve neslinin, Allah Resulü ve getirdiklerini toprağa gömüp yok ettiği değerleri bulma gayretinin sonucu oluştuğu, ancak yanlış kaynaklara yöneliş nedeni ile amacına ulaşamamış bir sonuç olduğu kanaatindeyim!....

*Mezhep imamları, Kuran'ı anlaşılmaz ilan edenlerin algı operasyonuna kapıldıklarından mı, yoksa zihinlerinde ne var bilinmez ama, mezheplerinin oluşumunu nerde ise "Kur'an anlaşılmaz" tezi üzerine kurmuşlardır. Ancak, Kur'an'ın anlaşılan yüzü ilan ettikleri rivayetlere yönelerek dinin, şekle, görüntüye, arap örf ve teferruatında boğulmasına neden olmuşlardır!...

"Dört Hak" ifadesi de Şiaya karşı söylem birliği oluşturma gayretiyle söylenen siyasi bir ifadedir.

Mezhepler dini yorumlar ise ki öyledir. Dolayısı ile her mezhepte doğrularda vardır, yanlışta! Ha ne olabilir!.? Birindeki doğru diğerinden biraz daha çok ya da az!.

Kendilerini sünni ilan etmelerine ve aynı hadis kaynaklarına itibar etmelerine rağmen, dört mezhebin haram ve helalleri, farz ve sünnet algıları farklıdır. Birinde haram olan diğerinde helal sayılırken, birinde farz olan diğerinde sünnet sayılmaktadır! Böyle olunca "dört hak mezhep" ifadesi Şia'ya karşı siyasi birliği oluşturma ifadesinden başka bir şey değildir

Allah'ın kullarına "yapınız" dedikleri "farzları" sadece Allah belirler. Gel görün ki, mezhepler; ritüellere bir yığın farz ilave ederek Allah'ın alanına girmiş, bu yetmemiş gibi Allah'ın müdahale etmeyip kulunun iradesine bıraktığı bir yığın boşluğu da, kurallarla doldurarak dini "çekilmez" edip, insanların dinden soğumasına neden olmuştur!.

Bazı grup ve fraksiyonların iddia ettiği gibi, hiç bir grup ya da mezhepler için cennete toplu "rezervasyon" yoktur.. olamaz da! Fırkalara özendiren bir mezhebi işaret eden rivayetlerin tamamı uydurmadır!.

*Kurtuluşun tek caresi şirksiz tevhidi bir iman, güzel ahlakla birlikte salih amel iledir!. Bu çerceve içinde her hangi bir mezhepli de, mezhepsiz de olabilir.

*Tarih boyunca insanoğlunun dinlere müdahalesi hep kavgayı, nefreti, düşmanlığı, tefrikayı doğurmuştur. Aynı dinden olanların bile birbirlerini kendi oluşturdukları itikatları uğruna öldürmeleri, hep kaçınılmaz olmuştur! Akılını birilerine emanet edenler, düşünmeyi sakıncalı bulduklarından, halen bunlardan bir ibret alamaması, şunun bunun peşine takılıp Allah'ı şeyhte, gavsta, kutup gibi dine sonradan ilave edilen "aracı tefeciler"de araması ne kadar da üzücü..

*Sonuç itibariyle, Sahabe döneminden mezheplerin kuruluşuna kadarki süreçte nesilden nesile görerek yaşanarak öğrenilen nebevi dini örneklik vardı zaten.

Mezhepler İslam'ı kurtaran kuruluşlar da değildir. Hepten her söylemi ile kötü niyetlerin projesi olmamakla birlikte, mezhebi dinin kendisi kabul eden şia ve sünnetçi takımın ürettiği militansı holiganlığın bağnazlığı nedeniyle Kur'an'ı hakikatin önünde aşılmaz bir engel konumuna getirilişi de bir gerçektir!

Keşke ümmetin alimleri, dini siyasi konjöktöre göre şu şundan duymuş, bu ötekinden türü iki asır sözle dolaşan, içine yüz binlerce yalan ve iftiranın katıldığı rivayetlerde arayana kadar, şerksiz şüphesiz zamanında yazıyla mushaflaştırılan dinin yegane kaynağı Kur'an'da arasalardı!. Kur'an üzerinde yoğunlaşıp, anlama üzerinde çaba gösterebilselerdi.. Böylece, hem hakikat bulunmuş olacak hem de bu kadar "hurafe ve yalanlar" ın dinden sayılması engellenecekti.

İslam'ın adını "gericiliğe", "yobazlığa", "vahşete" çıkartan yüzlerce farklı fırkalar olmayabilirdi. En önemlisi de Kur'an bugünkünden çok çok daha güzel ve detayı ile anlaşılabilicek, İslam dünyası da bu kadar ilkel ve geri kalmayacaktı.

Tüm tevhit ehli Kur'an dostlarına selamlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muammer Ünlüler 2 ay önce

Enam 159.Ayet: Dinlerini parça parça edip guruplara ayrılanlar var ya, senin onlarla hiçbir ilişkin yoktur.,
Onların işi ancak Allah´a kalmıştır.
Bu ayette APAÇIK
Mezhepler DİNİ parça parça
Etmekte olduğudur
İslamı MEZHEPLERE böldükleri
müslümanlarının çoğunun da
inandığı ,
Mezhepler ile
İslam dininin
Hiç bir ortak noktası olamaz.
Mezhepler
ALLAHA ait değildir.
DİN ALLAHINDIR
DİN İLAHİDİR
Mezhepler ise kutsal ve İLAHİ olmayan ,
Kendilerini ALLAH adına hüküm verdiklerini söyleyen mezhep ve hadis İmamlarının
RUHBANLIK yaptıkları ,
Müslümanların da inandıkları
Uydurulmuş DİNİN adıdır.

Avatar
Ramazan çiçeksayan 2 ay önce

Kuşkusuz, Biz, doğru yola iletici ve aydınlatıcı olan Tevrat'ı indirdik. Nebiler, onunla teslim olan Yahudiler için hüküm veriyorlardı. Rabbaniler* ve ahbar* olanlar da Allah'ın kitabından ezberletilmiş olmasından dolayı, ona tanıklık ediyorlardı. Öyleyse siz insanlardan değil, Bana karşı gelmekten sakının. Benim ayetlerimi az bir bedele değişmeyin! Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, Kafirlerin* ta kendileridir Ve Biz, onda, onların üzerine yazdık: "Cana can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş ve yaralamalarda kısas* vardır." Artık kim onunla tasadduk* ederse o, onun için bir kefarettir.* Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, zalimlerin ta kendileridirler Onların ardından, Tevrat'ı tasdik edici olarak, Meryem oğlu İsa'yı gönderdik. Biz ona, içinde hidayet ve nur bulunan, Tevrat'ı tasdik eden, takva sahipleri için hidayet ve öğüt olan İncil'i verdik İncil ehli, Allah'ın onda indirdiği ile hükmetsinler. Ve kim Allah'ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar fasıklardır.*

Avatar
Ramazan Çiceksayan 2 2 ay önce

Biz sana, kendinden önceki Kitap'ı tasdik eden, onu düzenleyen* bu Kitap'ı hakk* olarak indirdik. O halde, aralarında Allah'ın indirdiği ile hükmet. Ve sakın sana gelen hakkı bırakıp onların hevalarına* uyma. Ve Biz, sizin her biriniz için, bir şeriat* ve yöntem belirledik. Allah dileseydi, sizi tek tip bir topluluk yapardı. Ancak sizlere verdiği ile sizi sınıyor.* O halde hayırlarda yarışın. Hepinizin dönüşü Allah'adır. Allah, üzerinde ayrılığa düştüğünüz şeyleri bildirecektir Ve aralarında, Allah'ın sana indirdiğiyle hükmet. Onların hevalarına uyma. Allah'ın sana indirdiğinin bir kısmından seni şaşırtmalarından ve onlardan sakın. Eğer verdiğin kararlara uymazlarsa, bilesin ki Allah, bazı günahları nedeniyle onlara musibet isabet ettirmeyi istiyor. İnsanların pek çoğu elbette fasıktır meshepler bu ayetleri hiç görememiş demekki

Avatar
Muammer Ünlüler 2 ay önce

MÜSLÜMANLARIN
ÇOĞU MEZHEPÇİ
YA ŞİA
YA SÜNNİ
O HALDE
MEZHEPLER
SİYASAL İSLAMI
TEMSİL EDERLER
Siyasal İslam
(KÖKTEN DİNCİLİKTİR)
Ciasâl İslâm Mezhepler
Ezeli Ve Ebedi
İNSANIN
İSLAMIN
Tek Düşmanıdır.
KÖKTEN DİNCİLİK
veya
SİYASAL
İSLAM
Siyasal İslam
(SİYASİ ÇIKARLARI İÇİN)
Devletin ve toplumun kendi
İslami prensip anlayışlarına göre
oluşumunu savun
(DURUŞTUR)
siyasal İslam
ya da İslami
(KÖKTEN DİNCİLİKTİR)
Sonuç
DİN ALLAHINDIR
DİN İLAHİDİR
MEZHEPLER
DİN DEĞİLDİR
O halde
MEZHEPLER
NEDİR?
.......!

Avatar
Mehmet 2 ay önce

Yüreğine sağlık hocam bu kadar güzel anlatılmazdı teşekkür ediyorum