Otomobil park halindeydi.

Sahibi geldi, bindi.

Vitesi boşa aldı.

Boom!

Kontağı çevirince havaya uçtuğu yazıldı, ancak öyle değildi. Kriminal incelemede anlaşıldı ki; kontak sıfır pozisyonundaydı, kontak anahtarı da rahmetlinin cebindeydi. Isıya duyarlı plastik patlayıcı, bubi tuzağı düzeneğiyle, harekete duyarlı hale getirilmişti. Çok güçlü mıknatıs kullanılmış, vites koluyla el freni teli arasında, her iki şasenin bittiği egzos susturucusunun üst kısmına yapıştırılmıştı. Vites kolu levyesine misina bağlanmış, patlayıcı için tetik haline getirilmişti. Tatbikatlarda görüldü ki, otomobilin altına girip, bu düzeneği monte etmek en fazla 45 saniye sürüyordu.

Rahmetli (Uğur Mumcu) otomobiline bindi.

Vites bire takılıydı.

Park ederken öyle bırakmıştı.

Kontağı çevirmeden önce vitesi boşa aldı.

Misina gerildi, boom!

Darmadağın olan otomobilin parçaları kriminal polis laboratuvarına götürüldü. İncelendi, emniyetin otoparkına kaldırıldı.

10 yıl geçti. Emniyetin otoparkındaki hurda yığını otomobil için, rahmetlinin ailesine 10 yıllık vergi borcu çıkardılar.

20 yıl sonra, suikast davasını gören mahkeme, paramparça otomobilin “miras” olarak aileye iade edilmesine karar verdi.

OTOMOBİLİ ANIT OLDU

İzmir Gazeteciler Cemiyeti aileye başvurdu, basın müzesinde sergilenmek üzere, otomobili istedi. Eskişehirli Gazeteciler de, Çağdaş Gazeteciler Derneği aracılığıyla aileye başvurdu, ‘bize verin’ dedi. O sırada, Profesör Yılmaz Büyükerşen devreye girdi. İzmir geri çekildi. Çünkü, İzmirli gazeteciler emindi ki, bu manevi emanete Profesör Büyükerşen’den daha iyi kimse sahip çıkamazdı.

Aile onay verdi. Otomobil kamyona yüklendi, Eskişehir’e götürüldü. “Anıt” haline getirmek için proje geliştirildi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sırf bu anıtı yakışır şekilde yaşatabilmek için sekiz bin metrekarelik park yaptı.

06 YR 245 plakalı 84 model mavi Renault, tamamen camdan oluşan bir yapının içinde, mermer kaidenin üzerine yerleştirildi.

Önündeki granit levhaya da şu yazıldı:

"Vurulduk ey halkım, unutma bizi!"

6 YR 245… Renault 12...1984 model... Mavi...

Evet… Uğur Mumcu’nun otomobili o.

Dehşeti tüm çıplaklığıyla ortaya koyan bu anıt sayesinde, özellikle genç kuşakların Uğur Mumcu’yu çok daha yürekten hissedeceğini, Uğur Mumcu zihniyetini yok etmek isteyenlerin vahşetini, çok daha somut, çok daha derinden idrak edeceklerini düşünüyorum.

İşte, Eskişehir’e gitmek için bir sebep daha… Ailesi, meslektaşları ve sevenleri, başta Profesör Büyükerşen olmak üzere, emeği geçen herkese müteşekkir. (Kaynak: Mete Tırman-ODTÜ)

..

OCAK AYINDA ÖLEN ÜNLÜLER

Her yıl Ocak ayında birbiri ardına yaşanan ölümler ister istemez `Ocak ayı ölüm ayı mı? sorusunu akla getiriyor.

Bu ölümlerin şüphesiz ki en acılısı Uğur Mumcu, Gaffar Okkan, Hrant Dink suikastlarından kaynaklananlar. Ayrıca içerde ve dışarda ülkeyi, milleti korurken can veren şehitler.

Sanatçı, sporcu, siyaset adamı, yazar, çizer yani Ocak ayları çok canlar aldı. Çok ocaklara ateş düştü Ocak’ta. İşte her yılın Ocak aylarında yaşamını yitiren o ünlüler:

Araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu, emniyet müdürü Ali Gaffar Okkan, siyaset adamı İsmail Cem, gazeteci-televizyoncu Mehmet Ali Birand, dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay, Ağır Roman kitabının yazarı Metin Kaçan, Prof.Dr. Toktamış Ateş, Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara, Gazeteci yazar Hrant Dink, Fenerbahçe Futbol takımının efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis. piyanist-şantör Ferdi Özbeğen, şarkıcı Şenay Yüzbaşıoğlu, Türk pop müziğinin ünlü bestecisi ve aranjörü Onno Tunç, ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Alev Sururi, Devlet Tiyatroları sanatçı ve rejisörü İsmet Hürmüzlü, Türk edebiyatına hem öğretmen hem yazar olarak emeği geçen İsmet Kür hanım, oyuncu ve yönetmen Savaş Akova ve Türk futbolunun yetiştirdiği en iyi kalecilerden biri olarak gösterilen Arif Peçenek, Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi, Ayşen Gruda, Burhan İnce, Tiyatro sanatçısı Engin Cezzar, Türk sinemasının efsane isimlerinden Münir Özkul, Şişli Belediye Başkanlığı’nı başarıyla yürüten, Türk Sineması’nın sevilen ismi Fatma Girik, oyuncu Turan Özdemir, oyuncu Ayberk Atilla, Kıvırcık Ali olarak bilinen Türk Halk Müziği sanatçıları Ali Özütemiz ve Burhan Çaçan, gazeteci yazar Aydın Boysan, gazeteci Refik Erduran, gazeteci ve yazar Cüneyt Koryürek, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı ve fotoğraf sanatçısı, yazar Şakir Eczacıbaşı, TEMA Vakfı’nın Kurucu Onursal Başkanı, Toprak Dede olarak bilinen Hayrettin Karaca, Gençlerbirliği'nin efsane başkanı İlhan Cavcav, İlk Türk dünya güzeli Keriman Halis Ece.

Ben de 23 Ocak 2024’te ablam Edibe Dilan’ı, (2023’te de ağabeyim Erol Dilan ile kayınbiraderlerim Ahmet Akça ve Mustafa Akça’yı) kaybettim.

Hepsine Tanrıdan rahmet diliyorum. Işıklar yoldaşları olsun.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sezai Bülent Özden 11 ay önce

İsimlerini yazdığın tüm kişiler için Allah dan rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum.