Bilirim sözcükler yaralar, sözcükler kırar insanı, eğer kasıt varsa?
Aklı ve yüreği bozan hiddet ve öfke varsa?
Başkaları yanında eşini evladını üzüp kahreden söz ve eylemler, hatta daha azını söyleyeyim örseleyici ve yıpratıcı davranışlar ve hareketler varsa?
Titri ve kariyeri yönünden ailesinin ve başkalarının da saygı duyduğu bir babaya, ancak 'gelinine gıyabında çirkin söz kullanan' hem de ileri yaşlardaki bir aile reisine, nasıl saygı duyarım söyler misiniz?
"Üç çocuğum var ama bu adamı hemen terk ediyorum bana sakın karışma" diyen 14 yıllık evli bir kadın tanımıştım..
Onurlu kadın aile bireyleri ile değil yalnızca onların oğlu ile evlenmişti oysa.
Oğul ise bıyık ve sakal arasında tercih yapmakta güçlük çekiyordu; Ne tam olarak aile baskısından kurtulabiliyor, ne de dünya güzeli iki kızının anası kainat güzeli eşinin safında yer tutabiliyordu?
Olayın temelinde babasına muhtaç bir "oğul", öte yanda demokratik ilke ve anlayışlarla büyümüş haklarını cesurca savunan özgüvenli bir "gelin" ikilemi vardı..
Çerden çöpten sebepler aile atmosferinin oksijenini tükettiği bir gün koptu gitti, 14 yıl önceki büyük aşk halatının son lifi…
"Çingene" sözcüğünü kullanan oligark yaşlı kayınbabanın, "al sıpalarını defol git" zılgıtını da yiyerek..
Baba ocağına dönen kızın dar gelirli ve onurlu babası kucaklayarak aldı Onu içeri..
İnsanların dilinden bal da damlar zehir de...
"Yaradandan dolayı yaratılanı sevmek, kucaklamak, bağışlamak gerekir" diye söylendi babası.. "Keşke bağışlasaydın dünürümü" diye de ekledi.
"Kızım da saygıda kusur etmiştir, onlarca kez damadım da.. Ama dünürüm, hay Allah o kadar büyük adam nasıl söyledi bu sözü.." diye birkaç kez tekrarlayarak içinden..
Hangi soydan, hangi ırktan, hangi kültürden olursak olalım "Aile" demek, iki güzel yürekli insanın yaşamlarını ömür boyu mutluluk, diğer aile bireylerinin de onlara yardımlarıyla, anlayışlarıyla, olgunluklarıyla bütünleştirmesi, desteklemesi demek..
Arkadan söylem yani 'dedikodu' yapmak ve yıkıcı eleştiri dilini kullanmak, ayrılık getirir, bölünme getirir hatta kutsal niyet ve değerler üzerine kurulu ailenin yıkımını da getirir..
İnsan ilişkilerinde esas olan yürek güzelliğidir; genç yeni evlilerin hatalarını hoşgörü anlayışı içerisinde, giderek düzeltecekleri ümidini taşıyarak, onlara yaklaşımda bulunmaktır..
Bu yaklaşım hataların tekrarlanma ölçüsündeki azalmayı da beraberinde getirir. Aksine eşlerin ve birlikte yaşadıkları üyelerin sık tekrarlanan hataları, karşıdaki onurlu insanın kalbinde hasar bırakır.
Bozulan ve yıkılan evliliklerin temelinde, sık tekrarlanan ve dayanılması artık güç hataların ve eylemlerin payı büyüktür..
Kaçan fırsatları ve yitirdiğimiz zamanları yeniden kazanma şansımız yoktur artık.
O nedenle diğer aile bireylerinin eşler arasındaki diyalog ve yaklaşımı son derece önemlidir.
Genç evliler sadece birbirleri ile evlenmişlerdir, diğer tüm aile bireyleri ile değil..
Sağlık ve esenlik dileklerimle..