İş Bankası ve DenizBank’ın ardından Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası da Rusya’nın Mir ödeme sisteminden çıktı.
Kamu bankalarının, Rusya’nın yerel ödeme sistemi Mir uygulamasının kullanımını durdurdukları açıklandı.
Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı. İş Bankası ve DenizBank, ajanslara yaptıkları açıklama ile Mir uygulamasının kullanımını durdurduklarını duyurmuştu.
İki özel bankanın ardından üç kamu bankası da Mir’den çıktıklarını duyurdu.
Tele1
*****
Rus Mir Ödeme Sistemi Nedir?
Mir, Rusçada “dünya” anlamına gelir ve Rus ödeme sistemi olarak nitelendirilir. ABD merkezli olan Visa ve Mastercard gibi ödeme sistemleri tarafından Rusya bankalarına uygulanan yaptırımlar, Rusya için yeni bir ödeme sistemini gerekli kıldı. Mir, 1 Mayıs 2017 tarihinde çıkarılan yasa sonucu Rusya Merkez Bankası’nın kabul ettiği bir ulusal ödeme sistemi hâline geldi. Böylelikle Rusya’nın bir televizyon kanalı olarak da yerel ağda yer alan Mir, toplumlarca oldukça popüler konuma getirildi.
Rusçanın konuşulmadığı ülkeler arasında Mir kartı ilk olarak Türkiye kullanmaya başladı. Mir kart ve turizm büyük ilişki içerisinde olduğu için Türkiye önemli bir adım attı ve Mir kart binlerce iş yeri ile bankada aktif olarak kullanıldı. Vietnam, Beyaz Rusya, Ermenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Güney Kore, Tacikistan, Güney Osetya, Kazakistan, ve Abhazya da Mir kartı kabul eden diğer ülkeler arasındadır. Rusya, Mir sisteminin kullanımı ile ilgili Küba, Mısır, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya, Venezuela, Myanmar, Sri Lanka, İran, Endonezya, Azerbaycan, Bahreyn, Çin, Hindistan, Kıbrıs ülkeleri ile de görüşme hâlinde olduğu halde; son gelişmelerden sonra Özbekistan, Mir kartların ödeme işlemlerinde artık kullanılamayacağını duyurdu.
bursaarena