Haftalardır Düşüyordu: Merkez Bankası Dolar Kurunun Yeniden Yükseleceği Tarihi Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde dolar kuruna ilişkin çarpıcı tahminlerde bulundu. Son haftalarda yatay seyir izleyen dolar/TL paritesinin yeniden yükseleceğini öngören katılımcılar, yıl sonunda görülmesi beklenen muhtemel dolar kurunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), siyasetin gölgesinde yürüttüğü hatalı ekonomi politikaları ile uluslararası ekonomi çevrelerinde güvenilirliğini kaybederken, Türkiye ekonomisini de büyük bir felakete sürükledi.

Haziran ayı itibarıyla değiştirilen kadronun ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ekonomi politikalarında köklü bir değişikliğe giderken, enflasyonla mücadele için faizler arttı ve sıkı para politikaları uygulandı.

dododo.jpg

DOLAR KURU HAFTALARDIR YÜKSELMİYOR

Atılan adımlara rağmen 31 Mart'a kadar yükselişini kesmeyen dolar kuru, seçim sonrası 45 gündür yatar seyir izlemeye devam ediyor. Zaman zaman aşağı yönlü kırılmalar yaşayan dolar kurunda yatırımcı, yeni yükseliş dalgalarının yaşanıp yaşanmayacağı konusunda tereddüt yaşarken, Merkez Bankası'nın yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi raporu, dolarda yaşanacaklara ışık tuttu.

52'si finansal sektör ve 16'sı reel sektör olmak üzere toplam 68 katılımcının yanıtlarıyla oluşturulan raporda TCMB'nin yıl sonuna gelinirken faiz indirimlerine başlayacağı belirtilirken, Türkiye'deki enflasyonun düşüşe geçeceği öngörüldü.

dodo4.jpg

O TARİHTE 40 LİRAYA ULAŞACAK

Katılımcılar, kendilerine yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" sorusuna verdikleri yanıtlar ile dolar/TL paritesinin 31 Aralık 2024 tarihinde 40.0098 TL'ye ulaşacağını belirtti.

Bu tahmin, aynı zamanda yılın geride kalan yaklaşık 7.5 aylık bölümünde dolar kurunun toplam 7.72 TL artacağı anlamı taşıyor. Bir başka deyişle TCMB'nin anketine katılan yatırımcıların ortak öngörüsünün tutması halinde, Türkiye'de dolar kuru yılın geri kalanında neredeyse her ay 1 TL artış yaşayacak.

Halktv 'de yer alan habere göre; Son haftalarda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının raporları ve ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar doğrultusunda Türkiye'ye yoğun bir yabancı yatırımcı girişi yaşanırken, bu girişler sonucunda TCMB gün aşırı milyarlarca dolarlık döviz alımı yaparak net döviz pozisyonunda ciddi bir iyileşme sağlamış durumda.

Biriktirilen rezervler ve her geçen gün toparlanan döviz pozisyonu, Merkez Bankası'na Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiye için imkan tanırken, bir yandan da artan rezervler ile piyasalara yönelik arka kapı müdahaleleri daha da rahatlamış durumda. Bu verilerden yola çıkan ekonomistler, son haftalarda yaptığı açıklamalar ile yıl sonuna kadar beklenen 40 TL'lik dolar kuru tahmininin gerçek olamama ihtimalinin her geçen gün arttığını belirtirken, dolar kurundaki yükseliş hızının kesilmesinin enflasyona olumlu etkilerinin olacağı düşünülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.