Avrupa'nın en büyük varoşunda isyan: "Halimiz köpekten beter"

İspanya'nın başkenti Madrid'e sadece 15 kilometre uzaklıktaki bir yerleşimde tamı tamına 4 yıldır elektrik yok. 

Yoksul İspanyolların göçmenlerle yaşadığı ve "Avrupa'nın en büyük varoşu" diye bilinen Canada Real'deki bu durum, kış öncesinde endişe yaratıyor. 


Mahalleye asılan "Canada'ya ışık" yazıları dikkat çekiyor. Zira 2 Ekim 2020'de varoşun iki bölgesinde elektrik kesildi ve bir daha gelmedi. Neredeyse yarısı çocuk 4 bin kişi, bu durumdan olumsuz etkileniyor. 

Elektrik kesintisinden iki ay sonra BM uzmanları, uyarı yayımlayarak hem bölgede yaşayanların yeterli barınma koşullarına sahip olmadığını vurguladı hem de durumun "sağlık, gıda, su, hijyen ve eğitim hakkına çok ciddi etki ettiğini" bildirdi. 

İki yıl geçinceyse İspanya Ombudsmanı, Romanlar ve Kuzey Afrikalı göçmenlerin yoğun olduğu kısımlarda "sürdürülemez bir insani acil durum" yaşandığının altını çizdi.

Tüm bu uyarılara rağmen 4 yıldır elektrik yok. 

"Buraya bir daha elektrik gelmez" denen yerde, hemen hemen her evin çatısı ya da bahçesinde, bir güneş enerjisi paneli bulunuyor. 

Buzdolabı ve televizyonun elektriği buradan karşılanmaya çalışılsa da yakıt gerektiren jeneratörleri mümkün olduğunca az kullanıyorlar. Yazın serinlemek için klima değil, hortumdan akan suyu tercih etmek zorundalar.

Hurdacılıkla ailesinin geçimini sağlamaya çalışan 30 yaşındaki Quinito Fernandez, "Bazı günler jeneratörü çalıştıracak mazotu alacak paramız dahi olmuyor" diyor. 

Buzdolaplarını çalıştıramadığı için konserve gıdaya yüklendiklerini belirterek "Çocuğunuza taze, düzgün gıda veremediğiniz için onların hasta olması ne demek, biliyor musunuz?" diye soruyor. 

Fernandez, çocuklarının kışın mum ışığında çalışmasına isyan ederek ekliyor:

Vahşi hayvanlar gibi yaşıyoruz. Halimiz köpekten beter.

Pek çok komşusu gibi kendisinin de elektrik istediğini vurgulayan hurdacı, "Keşke herkes gibi her ay fatura ödesem. Çok daha ucuza gelirdi" diyor. 

Enerji sağlayıcı Naturgy şirketi, yoğun ve kaçak kullanımın sisteme yük bindirdiğini ve bunun sonucunda elektriğin kesilmek zorunda kaldığını savunuyor. 

Madrid bölgesel yönetimiyse kesintiye sebep olarak, bölgedeki esrar tarlalarının yoğun enerji ihtiyacını gösteriyor. 

Mahalleye haftada bir insani yardım malzemesi götüren Madrina Vakfı'nın başkanı Conrado Gimenez, iki yıl önce şu ifadelerle durumu anlatmıştı:

Burada büyük miktarlarda uyuşturucu üretiliyor ve satılıyor. Kim oldukları biliniyor. Canada Real'i mahveden kanser bunlar. Polis, kontrol altında oldukları için buradaki uyuşturucuya göz yumuyor. Herkesin bildiği bu rezilliğe daha fazla izin verilemez. Uyuşturucu satan bu çetelerin ortadan kaldırılması gerekir. Devlet, burada yaşayan aileleri, çocukları korumak zorundadır. Gereken yapılmazsa sorun daha da büyüyebilir.


Independent Türkçe, Observer, AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.