Hatay’da bir aile, 100’e yakın depremzede hayvanla çadırını paylaşıyor

Samandağ'daki Küçükçay ailesi, Maraş depremlerinden etkilenen ve aralarında engelli ve felçli hayvanların da bulunduğu 98 kedi ve 10'a yakın köpeğin bakımını üstleniyor. Çadırını 50'den fazla kedi ve köpekle paylaşan Canet Küçükçay 'Sokaktaki canları unutmamalı ve destek olmalıyız' diyerek yardım çağrısında bulunuyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler 13 milyon insanın yanı sıra bölgede yaşayan milyonlarca hayvanı da etkiledi. Depremin kimsesiz bıraktığı depremzede hayvanlara yine bölge insanı sahip çıktı.

Depremin en çok etkilediği yerlerden biri olan Hatay’ın Samandağ ilçesinde yaşayan Küçükçay ailesi depremde evlerinin yıkılması sonrası kendi kedileri ve çevredeki diğer kedilerin yanı sıra diğer depremzedeler tarafından da terk edilen 90’dan fazla kediyi de koruma altına alarak çadırda yaşamaya başladı.

Zeytuniye Mahallesi sakinlerinden Canet Küçükçay deprem gecesinde ve sonraki süreçte hayvanları ve ailesiyle birlikte yaşadığı zorlu süreci Yeşil Gazete’ye anlattı.

hayvan

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

‘Depremden saatler önce hayvanlar huysuzlanmaya başladı’

Küçükçay, deprem meydana gelmeden önce yaşadıklarını şu şekilde ifade etti:

Depremden saatler önce sakin olan hayvanlarım huysuzlanmaya başlamıştı. Hiç dışarı çıkmaya yeltenmeyen kedim felçli haliyle ısrarla miyavlayarak beni kapıya doğru götürüyor. Ama saat gece yarısını geçtiği için çıkaramadım elbette. Kuşum durmadan kanat çırpıp bana sesleniyor ve engelli köpeğim de çok kaygılı bakışlarla bana bakıp duruyor. Ben de anlam veremedim. Sakinleştirmeye çalışıyordum.

hayvan

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Deprem sırasında ve sonrasında evlerini paylaştığı hayvanları yalnız bırakmadıklarını aktaran Canet Küçükçay, “Sabaha doğru deprem anında büyük bir gümbürtü sesi karşısında donakaldım ve bana ulaşan abim sarıldı bana. Deprem durulduğu anda devrilen eşyalarımızın altından hayvanlarımızı aldık ve dışarı çıktık. Olayın şoku içinde o canları kurtarmanın peşine düştük. Neyse ki biz ve bizimle olan hayvanlarımız kurtulduk” diye konuştu.

Küçükçay, narenciye işi ile uğraşan ve Samandağ’da yaşayan ailesinin yaşadığı zorluklara değinerek “Deprem gecesi annemin dizleri gevşemiş ve kardeşlerim olayın farkına varır varmaz annemi dışarı çıkarmışlar. Kedilerimize ayırdığımız odanın da kapı ve camlarını açmışlar. Bizimkiler tüm korkunç saniyeleri içeride geçirdiler çünkü sorumlu olduğumuz birçok engelli kedimiz vardı. Onları da kurtarmalıydık” dedi.

hayvan

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Ailesinin kedileri de kurtardıktan sonra komşuları olan yaşlıların yardımına koşarak onları da dışarı çıkardığını ifade eden depremzede, “İlk depremde evimizin duvarları çatladı. Daha sonrakinde ise bina yan yattı. Civardaki evler hep yıkıldı ve yollar kapandı. Deli gibi bir yağmur yağıyor ve biz hayvanlarımızla o yağmurda bir arada durmaya çalışıyoruz. O çığlık seslerini, yardım feryatlarını asla unutmayacağım” diye devam etti.

hayvan

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

‘Burada yaklaşık 100 kedi ve 10’a yakın köpek var’

Samandağ’a ailesinin yanına geldiğinde yarılmış yollar, devrilen arabalar ve tıkanmış bir trafikle karşılaştığını aktaran Küçükçay, “Engelli iki köpeğimiz arabada kaldı. Hayvanlarımız deprem anında korkudan altlarına yaptılar ve nefes darlığı yaşadılar” diyerek hayvanların depremden derin bir şekilde etkilendiğine dikkati çekti.

Küçükçay, şunları ekledi:

Deprem sonrası ilk 10 gün bize de çadır ulaşmadı, çadır ayarladığımız anda 50-60 kişiyle ve kedilerimizle birlikte çadırda kalmaya başladık. Bu süreçte birçok insan kedisini, köpeğini, kuşunu bırakıp gitti. Biz o kalan hayvanları da göz ardı etmedik. Hem çadırımızda, hem bahçede yerler yaparak onların barınmasını sağladık. Şu anda burada yaklaşık 100 kedinin yanı sıra 10’a yakın köpek var.

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

‘Yetkililer hayvanların ölümü için depremi fırsat bildi, hayvan kıyımı oldu’

Anne babası ve beş kardeşiyle birlikte 50’den fazla kedi ve bir köpekle birlikte çadırda yaşayan Canet Küçükçay, şunları söyledi:

“Biz uzun zamandır sokaktaki kedi, köpek gibi hayvanların tedavi ve kısırlaştırmasıyla zaten ilgileniyorduk. Hala devam ediyoruz. Deprem sürecinde saf ırk hayvanlar bile zor sahiplendiriliyor şu anda. Bir an olsun bile durmadık sokak canlarına yardımcı olmak için. Yetkililer hayvanların ölümü için resmen bu depremi fırsat bildi. Çünkü hayvanlar için de hiçbir arama-kurtarma çalışması olmadı. Hayvan kıyımı oldu. Güya sahiplendiriyorlar…”

hayvan

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

‘Engelli hayvanlar için desteğe ihtiyacımız var’

Arkadaşlarının desteğiyle tedavi edilen sokaklarda yaşayan birçok hayvan olduğunu kaydeden Küçükçay, “Sokaklarda şu anda bile bizi bilen arkadaşlarımızın desteğiyle tedavi ettiğimiz birçok hayvan var. Onun dışında destek almıyoruz. Ama bu süreçte engelli dostlarımız için yaş mama ve üriner mama ihtiyacımız var” diye belirtti.

Küçükçay, bakım gereken ve engelli canlar için yardım çağrısında bulunarak sözlerini sonlandırdı:

“Şu anda 98 kedimiz var ve sekizi engelli. Küçük ırk bir köpeğimiz ve terk edilen başka depremzede köpeklerimiz de var. Ankara’ya bakımını üstlenmek için beni arayan arkadaşıma engelli dört köpek ve bir kedimizi götürdüm. Onları oraya yerleştirdim. Enkaz altında kalan anne kedi ve yavrularını kurtararak Marmaris’e götürdüm. Tedavi edilmesi gerekenleri tedavi ettirmeye çalıştık. Birçoğunu ise maalesef kaybettik. Onların bizim desteğimize ihtiyacı var. Sokaktaki canları unutmamalı ve destek olmalıyız.”

Yeşil Gazete

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.