Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerin barınma yerleriyle ilgili olarak, "Üniversitelerde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlar depremzedeler için misafirhane haline getirilecektir. Yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz, tamamen uzaktan eğitimle yolunu devam edecekler” açıklamasında bulunmuş idi.
Bu açıklamaya öğrenciler ve ailelerinin yanısıra her sosyal ve siyasi kesimlerden tepkiler sürüyor ve her gün biraz daha büyüyor.
Gazetemiz Köşe Yazarlarından ve TÜMÖD Genel Sekreteri Suay Karaman, Erdoğan'ın bu açıklaması ve uygulamasına eleştiride bulunarak devletin bu kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Suay Karaman'ın açıklamaları şöyle;
“Deprem sonrası dayanışmanın devam ettirilmesi ve öğrencilerin psikolojilerinin normale döndürülmesi açısından üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesi yanlıştır. Bunlar düşünülmeden alınan bu yanlış karar, eğitimin içini iyice boşaltacaktır.Ülkemizin en ciddi sorunu olan yetersiz eğitimden hatta eğitimsizlikten kaynaklanan cehalet nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Nitelikli eğitim olmadan, bilim olmadan yaşadığımız bu cehaleti aşamayacağımız bilinmelidir.
Normale dönüş çabaları içerisinde depremin yarattığı ruhsal sarsıntı ve çöküntünün atlatılmasında üniversitelere de görev düşmektedir. Bunun yolu öğrencileri okulda, akademik ve idari personeli de iş yerlerinde tutmaktır. Deprem sonrası insanları hayattan uzaklaştırmak yanlıştır; yalnızlaştırmak yerine hayata katmak ve olabildiğince bir arada tutmak gerekir.
Üniversitelerde eğitime ara veren bu karar, zaten küresel salgın nedeniyle uzaktan (çevrimiçi) eğitim yapan üniversiteler için tekrar bir yıkım olacaktır. Ülkemizde eğitimin uzaktan olması ve bütün üniversitelerin kapalı tutulmasının ülkemize faydası değil, zararı olacaktır. Öğrenci yurtları kullanılacak diye üniversite eğitimi uzaktan eğitime dönmemelidir. Oteller, misafirhaneler, konteynır ve boş konutların kullanılması, bu sorunu çözebilecekken, ülkemizdeki tüm üniversiteleri kapatmak, çok yanlış bir karardır. Deprem bölgesindeki öğrencilerin evi hasar gördüğü için eğitimi uzaktan izlemeleri de olanaklı değildir. Deprem bölgesindeki kentler için üniversite öğrenimine ara verilebilir. Bunun yanında çözüm odaklı başka seçenekler de düşünülebilir. Depremden sonra üniversitelerde yüz yüze eğitim yapılmasının sosyalleşmeye, normalleşmeye ve psikolojik iyileşmeye katkısının olacağını düşünmeden, eğitimi uzaktan yapma kararı yanlıştır ve tekrar gözden geçirilmelidir.”