Çanakkale'deki yangın kontrol altında: 700 Futbol sahasından fazla alan yandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Çanakkale'de yaklaşık 24 saattir süren yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Yangında 575 hektarlık (yaklaşık 700 futbol sahası) alanın zarar gördüğünü belirten Yumaklı, bunun yaklaşık 340 hektarlık kısmının orman olduğunu kaydetti.

Bakan Yumaklı Çanakkale Boğazı'nın trafiğin her iki tarafından açılacağını ve boşaltılan köylerde yaşayanların evlerine dönebileceğini söyledi.

Yumaklı, Türkiye'de etkisini sürdüren sıcak dalgasıyla ilgili de uyarıda bulundu:

"Önümüzdeki 5 gün boyunca Çanakkale'de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık görüleceği, hatta yer yer belli seviyelerde 80 km/saat hızda bir rüzgarın görülebileceği uyarılarına istinaden bu 5 gün boyunca özellikle çiftçilerimizin hasatla ilgili çalışma saatleri gündüz saat 11'e kadar olarak sınırlandı".

Bakan, Türkiye genelinde dört noktada daha yangınların devam ettiğini de ekledi.

Bu sabah Çanakkale'deki koordinasyon merkezinde gazetecilere bilgi veren Bakan Yumaklı, dün saat 16.05'te Büyükanafarta köyü yakınında başlayıp ormana sıçrayan anız yangınına saat 16.11 itibarıyla müdahaleye başlandığını bildirmişti.

Büyükanafarta ve Küçükanafarta köylerinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirten Yumaklı, "Bu tahliyelerde yaklaşık 530 kişi Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Gençlik Konukevi'ne yerleştirildi. Herhangi bir can kaybı ya da sağlık sorunu söz konusu değil" demişti.

Bakan, sabaha karşı Gelibolu ilçesi Değirmendüzü köyünden başka bir yangın haberi alınması nedeniyle müdahale ekiplerinin güçlerini bölmek zorunda kaldıklarını, ikinci yangının bir süre önce tamamen kontrol altına alındığını bildirmişti.

Eceabat'taki yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı'nın tek yönlü olarak kuzey-güney yönünde trafiğe kapatıldığını belirten Bakan, "Halihazırda hava araçlarının su alma yönlerinde olması hasebiyle bu yasağın aynı şekilde devam etmesi kararlaştırıldı" demiş ve yangın kontrol altına alınana kadar yasağın devam edeceğini kaydetmişti.

yangın söndürme

KAYNAK, GETTY IMAGES

Çanakkale Valiliği'nden bu sabah yapılan açıklamada, yangın nedeniyle girişlerin durdurulduğu Tarihi Alan'ın bir bölümünün yeniden ziyarete açıldığı belirtilmişti.

Yapılan açıklamada "Tarihi Alan'ın Kuzey Hattı'na (57. Alay, Conbayırı, Bigalı Köyü, Büyük Anafartalar ve Küçük Anafartalar Köyü, Anzak Koyu) ikinci bir duyuruya kadar girişler durdurulmuştur" denilmişti.

Bakan Yumaklı, 5 gün boyunca özellikle Çanakkale bölgesinde fırtınaya varan derecede şiddetli bir rüzgar olacağı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olacağının tahmin edildiğini duyurmuştu.

Bu nedenle Çanakkale'de hasat yapacak çiftçilere saat 11.00'e kadar işlemlerini tamamlamaları, ondan sonrasına izin verilmeyeceği konusunda bildirim yapıldığını açıklamıştı.

"Rüzgarın çok şiddetli olduğu saatlerde herhangi bir makine kullanımından kaynaklanabilecek bir kıvılcımın bile çok ciddi bir yangına sebebiyet verebilecek olması nedeniyle saat 11.00'e kadar hasat işlemlerinin tamamlanması" gerektiğini belirten Bakan, "Önümüzdeki 5 gün boyunca Valiliğimiz bu konuda değerlendirmelerini yapacaklar. Belki daha önce ya da birkaç gün uzatılması söz konusu olabilir" demişti.

Çanakkale yangını harita

Fotoğraf altı yazısı,Çanakkale yangını

Uşak, Manisa ve İzmir'de yangınlar

Öte yandan Balıkesir, İzmir, Uşak ve Manisa'da bugün başlayan orman yangınlarıyla mücadele halen sürüyor.

Bakan Yumaklı, Çarşamba öğleden sonra yaptığı açıklamada, Uşak'ta salı akşamı 18:30'da başlayan ve 18:38'de müdahale edilen yangın, rüzgar nedeniyle kontrol alınmasında güçlük yaşandığını belirtti.

Çarşamba günü Manisa Soma'da 14.40'ta başlayan ve 14.55'te müdahale edildiği belirtilen yangının rüzgar nedeniyle yayılma ve genişleme eğiitimi gösterdiği belirtildi.

Bunlara ek olarak Balıkesir, Ayvalık'ta 14.55'te çöplükte başlayan ve ardından ormana sıçrayan yangın ile; İzmir, Çeşme'deki yangına da müdahale ediliyor.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.