NATO kapalı bir şekilde Rusya ile savaşıyor.
Ukrayna’nın barışsever (!) başkanı Zelenski ise NATO’nun Nükleer Silahlar kullanarak Rusya’ya saldırmasını istiyor. Bunu da 2 yıl önce açıkladı. Savaş neden çıktı ve Ukrayna neden Rusya ile savaşıyor? Bunun nedeni Ukrayna’nın NATO’ya girmek istemesidir. O zaman Karadeniz’de ABD Savaş Gemileri artacak ve Rusya büyük bir tehdit altında olacaktı. Bunu Putin istemiyor. Rusya’nın güvenliği söz konusu diyor.
Savaş sürerken durum Nükleer kullanıp kullanmamaya geldi. Putin gerekirse kullanırım diyor. Bunu’da “Bize nükleer saldırı olursa” diye açıkladı. Son zamanlar’da İngiltere, Almanya, Fransa karar aldılar ve Ukrayna’ya Balistik Füzeler veriyorlar. Bunun üzerine Rusya Kiev’e bir Balistik Füze fırlatarak, şaka yapmadığını gösterdi.
Avrupa ülkeleri neden Rusya’ya karşı Nükleer kozunu kullanıyorlar. Oysa böyle bir savaşta en büyük zararı kendileri alacaklar. Rusların geçen yıl yaptığı simülasyonda, bu 3 ülke başkentleri vurulursa yaklaşık 200 milyon kişi ölür. Avrupa’da hayat biter. Dünya Ekonomisi çöker. Yeniden toparlanmaları da uzun yıllar alır.
Bu noktada ABD acaba Nükleer Savaşa girer mi? Girmez mi? O zaman kendi şehirleri de hedef olur. ABD için iki taraflı pis bir durum söz konusudur. Son haberler ise Dünya basının’da şöyle gidiyor:
The Times yazdı: Putin'in bir sonraki hamlesi ne olacak?
İngiltere, Storm Shadow füzelerinin Rusya’ya yönelik kullanılmasını onaylayarak Ukrayna’ya desteğini artırdı. Rusya’nın misilleme yapması ve hibrit savaş yöntemlerini devreye sokması bekleniyor.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer Brezilya'daki G20 zirvesinin kapanış basın toplantısını, İngiltere tarafından tedarik edilen Storm Shadow füzelerinin Rusya'da kullanılmasına ilişkin en net ipuçlarını vermek için kullandı. Starmer, “Ukrayna'nın bu savaşı kazanmak için ihtiyaç duyduğu süre boyunca ne gerekiyorsa ona sahip olmasını sağlamalıyız” dedi ve “Operasyonel konulara girmeyeceğim, çünkü bunu yaparsam tek bir kazanan olur, o da Putin'dir” diye ekledi.
Rusya’yı kışkırtmadan gözdağı vermek
Aradan 24 saat geçmeden, Başbakan Rio de Janeiro'dan döndüğü sırada ilk saldırılar doğrulandı. Rus askeri blog yazarları, bir kısmı Ukrayna güçleri tarafından ele geçirilen Kursk bölgesine 12 uzun menzilli füze atıldığını söyledi. Üzerinde Storm Shadow yazan metal parçaları Marino köyü sakinleri tarafından bulundu ve fotoğrafları internette yayınlandı. Downing Street saldırıları resmi olarak doğrulamayı reddediyor. Burada izlenen strateji bir yandan kamuoyuna yapılan açıklamalarla Rusları gereksiz yere kışkırtmaktan kaçınmak, diğer yandan da Ukrayna'ya verilen desteği iki katına çıkarma kararlılığının açık bir işaretini vermek. Ancak Rusya'nın karşılık vermesi muhtemel. Rusya şimdiden söylemini sertleştirdi ve Başkan Putin nükleer saldırı eşiğini düşürdü. Nükleer tehditler düşük ihtimal olarak görülse de ciddiye alınıyor.
Hibrit savaş riski büyüyor
Bir düşünce kuruluşu olan Rusi’de askeri bilimler direktörü olan Matthew Savill şunları söyledi:
Nükleer risk konusunda asla umursamaz olmamalıyız, ancak bu son derece aşırı görünüyor. Ancak başka gerilimi tırmandırma ve misilleme biçimleri de görebiliriz. Birleşik Krallık güvenlik birimleri tetikte bekliyor olacak. Yurtdışında ölümcül güç ya da şiddet kullanmaktan ya da sabotaj girişiminde bulunmaktan çekinmiyorlar. Askeri açıdan bakıldığında, Storm Shadow füzelerinin Ukrayna'daki çatışmada kendi başlarına önemli bir fark yaratması pek olası değil. Bir hükümet kaynağının ifade ettiği gibi durumu değiştirecek nitelikte değiller.
Füzelerin kullanımına ilişkin yaz boyunca süren tartışmalar, herhangi bir sürpriz unsurunun çoktan ortadan kalktığı anlamına geliyordu. Rusya uzun menzilli bombardıman uçakları ve helikopterler gibi pek çok önemli varlığını çoktan menzil dışına çekmiş durumda.
Bir askeri kaynak Ukrayna'nın cephaneliğinde nispeten az sayıda Storm Shadow füzesi bulunduğunu ve ABD'nin uzun menzilli Atacms füzelerinin çatışmada daha önemli bir etkiye sahip olacağını söyledi.
Kuzey Kore’nin dahil olması kararda etkili oldu. Bununla birlikte, hem sembolizm hem de mesaj açısından füzeler önemli bir tırmanışı temsil ediyor. Storm Shadow füzelerinin Kırım gibi Rusya tarafından işgal edilmiş toprakları vurması bir şey, bu füzelerin sınırı geçerek Rusya'nın kendi hedeflerini vurması ise bambaşka bir şey. Hem Birleşik Krallık hem de ABD'deki görüş, uzun menzilli füzelerin kullanımının orantılı ve haklı olduğu yönünde.
Yaklaşım değişikliğini tetikleyen dönüm noktası, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'daki çatışmaya dahil olması oldu. Putin'e bir “çıkış yolu” vermek amacıyla kararı aylarca erteleyen Biden'ın sabrı nihayet başkanlığının son günlerinde tükendi.
Şimdi asıl soru Putin'in ne kadar ileri gitmeye istekli olduğu.
Donald Trump'ın seçilmesi ve göreve geldiği ilk gün ihtilafı çözme sözü vermesi, Rusya'ya kazanımlarının bir kısmını konsolide etme fırsatı sunuyor. Ancak Putin'in her zaman olduğu gibi bundan sonra da ne yapacağı kestirilemiyor.