Prof.Dr. İbrahim Uslu Hocamızdan bir bomba yazı daha. “Tuzsuz hayat mümkün değil” diyen Uslu, kesinlikle rafine tuz kullanılmamasını, bunun yerine doğal tuz kullanımının sağlık açısından önemine değiniyor. Ayrıca “Tuz hayatın vaz geçilmez unsurudur” diyor.

Uslu Hoca, “Tuzsuz hayat mümkün değildir” başlığı altındaki yazısında bilimsel olarak tuzun önemi üzerinde duruyor ve özellikle sağlık açısından tuzun yararlarına da değiniyor.
Rafine tuzun zararlarına değinirkenTuzun iyice saflaşması amacıyla yapılan rafinasyon işlemi sırasında tuz 650 C sıcaklığa maruz kalıyor. Bu sıcaklık tuzun kimyasal yapısını bozuyor. Normal tuzda %84 olan sodium klorür rafine tuzda %98’lere kadar çıkıyor” diyor.
Doğal tuzun yararlarını anlatırken deDoğal tuzu az alırsanız, vücudunuzdaki mineral eksikliğinden dolayı kemik kırıklarını ve kemik erimesi de artar. Bir araştırmada 364 kırıklı ve kırıksız yaşlı hastanın tuz (sodium) seviyelerine bakılmış. Hiponatremi kandaki tuz dengesizliği olup, Sodyum'un plazmadaki konsantrasyonunun az olmasıdır” diyor.
 
Keyifle okuyacağınıza inandığımız Prof. Dr. İbrahim Uslu’nun bu konudaki yazısını sizlerle paylaşıyoruz;
“Kardeşlerim, tuzun kalitesine ve miktarına dikkat edilmek şartı ile düşmanımız değil tam tersine kadim dostumuzdur. Suyun damarlarımızda ve hücrelerimizde durabilmesi tuz olmadan olmaz. Tuz ayrıca sinirlerimizin iletisini sağlar, kaslarımızın kasılmasını ve besin maddelerinin hücre içine girmesini sağlar.
Tuz olmadan hiçbir şey düşünemez ve ve hareket edemeyiz. Romalılara maaşları tuz ile ödenirmiş, Hatta tuz o kadar kıymete binermiş ki Avrupalı kaşifler bir fincan tuz almak için 1 fincan altın tozu verirlermiş. Tuza beyaz altın diyorlarmış.

Doğal tuzun %84’ü sodyum klorür; geri kalan %16’lık bölümünü lityum, fosfor, selenyum, magnezyum, kalsiyum, vanadyum gibi doğal mineraller oluşturuyor. Doğada bulunan 84 element doğal tuz kristalinde mevcut. İnsan bedeni de tuz gibi 84 elementten oluşmakta.
O halde vücudumuzdaki elementlerin eksikliğini gidermemizin en temel kaynağı tuzdur. Tuz hayatın vazgeçilmez unsurudur.
Ancak nasıl ki doğal tuz tüketimi sağlığımız için gerekli ise, rafine tuzlar da o kadar zararlıdır. Rafine tuzlar ile doğal tuzlar arasında çok büyük farklar vardır.

Tuzun iyice saflaşması amacıyla yapılan rafinasyon işlemi sırasında tuz 650 C sıcaklığa maruz kalıyor. Bu sıcaklık tuzun kimyasal yapısını bozuyor. Normal tuzda %84 olan sodium klorür rafine tuzda %98’lere kadar çıkıyor.
Bu kadar saf ve mierallerinden arındırılmış tuz sağlığımız için çok zararlıdır. Çünkü aşırı saflaştırılmış yani rafine edilmiş tuzu vücudunuza aldığınızda su molekülleri sodyum klorür molekülünün etrafını sarıyor ve vücudunuz bunu nötralize etmeden hemen sodyum ve klorüre ayrıştırıyor.
Bu işin oluşması için hücre içinden su çekilerek ve hücrelerimiz buruşuyor, bu arada tansiyonumuz da yükseliyor. Her 1 gram fazla sodyum için hücrelerden 23 gram su çekiliyor. Bu durum tansiyonumuzu yükseltirken hücrelerimizi de susuzluktan kurutuyor. O halde doğal tuz ne kadar sağlığımız için çok faydalı ise, aşırı saf, yani rafine tuz da sağlığımız için çok zararlıdır.
 
Doğal tuzu az alırsanız, vücudunuzdaki mineral eksikliğinden dolayı kemik kırıklarını ve kemik erimesi de artar. Bir araştırmada 364 kırıklı ve kırıksız yaşlı hastanın tuz (sodium) seviyelerine bakılmış. Hiponatremi kandaki tuz dengesizliği olup, Sodyum'un plazmadaki konsantrasyonunun az olmasıdır.
 Makalede kırıklı yaşlı hastaların kanlarında tuz yarı yarıya az bulunmuş. (The incidence of hyponatremia in patients with fractures was more than double that of nonfracture patients, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19472069).
Son yıllarda yaşlı hastalarımızda görülen kalça kırıklığının en temel nedeni nedir? Türk insanı rafine tuz yemekten vazgeçmeli ve mutlaka yeteri kadar doğal tuz yemelidir.
Büyük ve küçükbaş hayvanları yetiştirenler mutlaka ahırlarında yalak taşı adıyla da anılan tuz kayaları barındırırlar. İnsan ya da hayvan vücudunun en önemli kısmının su olup, canlılığın olabilmesi için su vazgeçilmez bir maddedir ancak suyun görev yapabilmesi için doğal tuza gereksinim vardır.
 
Elbette her şeyin aşırısı zararlı, doğal olsa da gereğinden fazla tuz zararlı olabilir. Eğer rafine tuz tüketiyorsanız, günlük miktarı 1.5-2 g’a kadar doğal tuz kullanıyorsanız 3 g’a kadar tuz tüketebilirsiniz. Şunu da asla unutmayın, sağlıklı olmak için günlük su tüketimimiz 2 litreden daha az olmamalıdır.
Doğal tuz ihtiyacını http://www.fitoderman.com/127-tuzlar-kategori.htmlsitesinden temin edebilirsiniz.
Sevgilerimle.
Prof.Dr. İbrahim USLU
Bu haber ve haberin altındaki tüm yorumlar bilgi amaçlıdır. Teşhis ya da tedavi amaçlı değildir. Herhangi bir hastalığınız için mutlaka doktorunuza danışınız. Bu haberde ve sitemizde yer alan hiç bir bilgi ilaç niyetine asla kullanılmaz. Lütfen doktorunuza danışınız. Danışmadan asla kullanmayınız...”



necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.