3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü'nde Devlet ve Toplumdan Talepler!..

3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü" nedeniyle bir basın açıklaması yapan "Engellilerin Haklarına Erişim Platformu", engelli vatandaşlarımızın sorunlarını anlatarak toplumdan ve devletten bekledikleri hak ve hizmetlere dair taleplerde bulundular.

BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması, tüm mevzuatın Sözleşme’ye uygun hale getirilmesi ve BM Engelli Hakları Nihai Gözlem Raporu'nda yer alan tavsiyelerin yerine getirilmesi konularında da uyarı ve talepte bulunan platform üye ve yöneticilerinin bu açıklamaları şöyle;

"'...3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü geldi çattı.

Kutlama değil, engellilerin her geçen yıl biraz daha artan sorunlarının ve gasp edilen haklarının gündeme getirilmesi gereken bir gün bugün…

Öncelikle Engellilerin Haklarına Erişim Platformu ve paydaşları olarak sorunları ifade, çözüm arama ve hak gasplarının ortaya konulması anlamında sadece böylesi farkındalık günlerinde değil, yılın her günü mücadele içinde olduğumuzu ve olmaya da devam edeceğimizi belirtmek isteriz.

Başta da belirttiğimiz gibi 3 Aralık engelliler için bir kutlama ya da engellenen bireyleri konu mankeni olarak kullanma günü değil, her geçen yıl biraz daha artan sorunlarının ve gasp edilen haklarının gündeme getirilip fark ettirilmesi gereken bir “farkındalık” günüdür.

FARK EDİLİP GEREĞİ YAPILMASI GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Mesela ekonomik krizi bahane edip tasarruf tedbirleri başlığı altında, zorlu ekonomik ve sosyal şartlar altında ezilen engellilere olmazsa olmaz araç gereçleri üzerinden getirilen ek vergilerle yük getirildiğinin fark edilmesi elzemdir.

Şartları zaten zor olup enflasyon karşısında iyice gerileyen engelli aylık ve evde bakım ücretlerinin fark edilip engelli evde bakım aylığı ve benzer konularda gelir kriterinden bağımsız olarak çözüm üretilmesine ihtiyaç vardır.

Türkiye’de engellilerin eğitim ve istihdam düzeyleri %10’u ne yazık ki geçmiyor, yani engelliler üretken ve ekonomik açıdan bağımsız hale getirilmemekle beraber genel nüfusun %12’sini oluşturan engellilere bütçeden yapılan harcama sadece %1 olup bu kabul edilemez bir durumdur.

Devlet kurumlarına hizmet almaları için emanet edilen engelli çocuklarımızın sistematik şiddete maruz kalmaları ve kimilerinin bu kurumlarda gördükleri işkence sebebiyle vefat etmeleri, “Benden sonra ne olacak?” sorusuna yanıt arayan ebeveynleri biraz daha umutsuzluğa sevk etmektedir.

Tek başlarına ayakta kalmaya, evlatlarının gerek fiziksel gerekse sosyal anlamda gelişmesi için mücadele etmeye çalışan anne babaların çaresizlik ve umutsuzluk içinde engelli çocuğunun ve kendisinin hayatına son verdiklerine dair haberler sadece bizleri üzüp kaygılandırmamalı, bundan sorumlu olan herkesi çözüm için harekete geçirmelidir.

Yardımcı ihtiyacı olan engellilerin ve bakım sorumluluğunu üstlenenlerin, geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak, engellilerin bağımsız yaşamalarını destekleyecek her türlü kişisel destek sistemini de içine alacak bir Bakım Sigortası Yasası’na ihtiyaç vardır.

Geçmişten bugüne dek ülkemizde zaman zaman bakım sigortası konusu gündeme gelmiş ve 12. Kalkınma Planı içine dahil edilmiş olsa da ne yazık ki halen yasal düzenleme yapılmadığı gerçeği de fark edilmesi gerekenler arasındadır.

Erişim ve erişilebilirlik sorunun artarak devam ettiğinin, kendi çıkardıkları kanuna kendileri uymayıp sürekli erteledikleri, dört yılda bir BM Engelli Hakları Komitesine verilmesi ve 2024 yılının sonunda müzakere edilmesi gereken ulusal engelli raporunun görüşülmesi, hükümetin üstüne düşen görevleri yerine getirmediği için 2028 yılına ertelendiği bilinmelidir.

BİZLER ENGELLİLERİN HAKLARINA ERİŞİM PLATFORMU OLARAK ENGELLİLERİN TÜM İNSAN HAKLARINA ERİŞİMLERİNİ SAĞLAMAK ÜZERE KURULURKEN İFADE ETTİĞİMİZ TALEPLERİMİZİ ŞU ŞEKİLDE TEKRARLAMAK İSTİYORUZ.

Ekonomik güçlük içinde olan ve engellilik ile ilgili harcamaları gittikçe artan engellilerin ve ailelerinin aldığı evde bakım aylığının ve engelli aylığının insana yakışır düzeye getirilmesini,

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın, 2022 yılı Engelli Kamu Personeli Atama Töreninde, “Sözleşmeli personel için de yüzde 3 engelli çalıştırma mecburiyeti getirerek 12 bin engelli kardeşimize daha istihdam alanı açtık" sözünü hatırlatarak, derhal yasal düzenleme yapılması, kota oranının artırılması, engellilerin sözleşmeli personel olarak istihdamının sağlanması ve KPSS ile eş zamanlı EKPSS ile de alım yapılması,

18 yaşını dolduran engelli bireylerin istihdam edilememesi halinde, hane içi gelir kriteri uygulanmadan; kendilerine engelli aylığı bağlanması,

SGK kapsamında olan tıbbi malzeme ve araç ve gereçlerin, güncel dolar kuru üzerinden ödenmesi için düzenleme yapılması,

Nadir hastalığı olan çocukların ilaçlara erişiminde yaşanan güçlüklerin giderilmesi ve yaşam hakkının korunması ailelerin taleplerinin dikkate alınması,

Engellilik politikalarına yön verecek, bağımsız bütçesi olan, tüm engellilerin ve ailelerinin ulaşabileceği merkezi bir yerde Engelliler Bakanlığının kurulması,

BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması, tüm mevzuatın Sözleşme’ye uygun hale getirilmesi ve BM Engelli Hakları Nihai Gözlem Raporunda yer alan tavsiyelerin yerine getirilmesi için; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a ve tüm siyasilere çağrı yaparken başta da ifade ettiğimiz gibi sorunları, gasp ettikleri hakları ve veremedikleri ya da eksik verdikleri temel hizmetlerin farkına varması gerekenlerin genel ve yerel bazda ülkeyi yönetenler olduğunun bilinmesini istiyor, bütün sorumluları bir kez daha göreve davet ediyoruz.

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu"'

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.