Şu gerçeğin altını kalınca çizelim:
Gelir düzeyi giderek azalıyor. Zengin kesim zenginliğini katlarken. Emekli ve dar gelirliler borçla yaşamak durumunda.
Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı da hızla artıyor.
Türkiye’de kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı artış içinde. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre 2024 yılı Ocak-Ağustos aralığında kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 65’in üzerinde artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göreyse 4 Ekim 2024 itibariyla kredi kartlarında ödenmesi gereken borç miktarı 1.6 trilyon lirayı aşmış bulunuyor.
BDDK’nın açıkladığı haftalık verilere göre, 4 Ekim 2024 itibarıyla bankaların bireysel kredi kartı alacakları 1.63 trilyon TL’ye ulaştı. Bu tutar 2023 yılının Ocak ayında Bireysel kredi kartı alacaklarının 558,8 milyar TL’sini taksitli, 1,07 trilyon TL’sini taksitsiz borçlar oluşturdu. Kredi kartı alacaklarındaki artış bir önceki haftaya göre yüzde 0,34 olarak kaydedilirken, bir önceki yılın aynı haftasına (6 Ekim 2023 - 40. Hafta) kıyasla yüzde 69,1 ve 2019 yılının 40. haftasına göreyse yüzde 1366 olarak gerçekleşti.
Geçim sıkıntısı hızla artıyor. Aç kalınmaması için günlük 735.87 TL harcama yapılması gerekiyor.
Bu yıl için açıklanan 22 bin 104 TL’lik asgari ücret, daha ilk aydan eridi. En düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL de pula döndü. Maaşıyla geçinemeyenler kredi kartına yöneldi. Alım gücü kalmayan halk, kredi kartı olmadan ay sonunu getiremiyor. Kart limitinin tükendiği yerde banka kredisine başvuruyor. Derin yoksulluk giderek büyürken iktidar, tüm olan biteni seyrediyor.
Borç sarmalının büyüdüğünü söyleyen DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının hızla arttığını belirtti.
Ösen, halkın borcunun geçen yıla göre 1,2 trilyon TL yükseldiğini açıkladı. Ösen, “Kart limitinin tükendiği yerde banka kredisine başvuruyor. Borç oranı yüzde 45 yükseldi, vatandaş borçsuz nefes alamaz hale geldi” dedi. Ösen, ekonomik sıkıntıların vatandaşları çıkmaza sürüklediğini vurgulayarak, borç miktarı ve yasal takibe düşenlerin sayısının her yıl arttığını ifade etti. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini yüzde 21’den 24’e çıkardığını hatırlatan Ösen, ekonomide güven ve öngörülebilirliğin kaybolduğunu belirtti.
Ösen, tasarruf tedbirlerinin halka dayatıldığını, vatandaşların kredi kartları ve banka kredileri olmadan geçinemediğini dile getirerek, “Şu ana kadar ekonominin düzeltilebilmesi için atılmış kalıcı ve akılcı bir adım göremiyoruz” dedi.
DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 22.075 TL, yoksulluk sınırının ise 76.358 TL olduğunu açıkladı. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin aç kalmaması için günlük 735.87 TL harcama yapması gerekiyor.
Günlük harcamaların en büyük kısmını meyve-sebze (207.46 TL) ve süt ürünleri (196.43 TL) oluşturuyor.