Arkeologlar Mısır'da 2 bin 100 yıllık bir tapınağa ait gizli bir kapı keşfetti.
Araştırmacılar Luksor'un 200 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Athribis antik kentindeki bir tapınakta iki yıldır çalışıyordu. Bir dağ yamacına inşa edilen yapıdaki kazılarda yeni bir geçit bulundu.
Pilon denen gizli geçidin ayrı bir tapınağa ait olduğu düşünülüyor. Pilonlar, Mısır tapınaklarının giriş kapılarını ifade ediyor.
Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nin 25 Kasım'da yaptığı açıklamaya göre Athribis'teki pilon, ana girişi çevreleyen iki büyük kuleden oluşuyor.
Arkeologlar kuzey kulesinde MÖ ikinci yüzyılda hüküm süren Mısır Kralı VIII. Ptolemaios'un, aslan başlı tanrıça Repit ve oğlu Kolanthes'e kurbanlar sunarken tasvir edildiği kabartmalar tespit etti.
Tübingen ekibi bu kulede, tapınak araç-gereçleri ve amfora denen çömleklerin tutulduğu gizli bir oda da buldu. Bu bölümün girişinde Repit ve doğurganlık tanrısı Min-Ra'yı resmeden eserler vardı.
Ayrıca Antik Mısırlıların zamanı ölçmek için kullandığı "dekanlar" denen yıldız gruplarından ikisi resmedilmişti: İnsan vücuduna sahip yaratıklardan biri doğan diğeri de aynak kuşunun başına sahipti.
Çalışmalara liderlik eden Christian Leitz, başka tapınaklardaki dekanların daha çok tanrılara benzer şekilde tasvir edildiğini belirtiyor.
Tapınağın Repit'e adandığı düşünülse de araştırmacılar henüz kesin bir şey söyleyemiyor. Leitz "Yapının ismini hâlâ bilmiyoruz" diyor.
Pilon net bir şekilde tarihlendirilmedi ancak taş yapı, MÖ 144 ila MS 138'de inşa edildiği düşünülen daha geniş bir tapınak bölgesinde yer alıyor.
Newsweek'in aktardığı üzere bu bölge "bir yerleşim yeri ve nekropol kalıntılarının yanı sıra antik taş ocakları" da içeriyor.
2012'den beri bölgede çalışmalar yürüten araştırmacılar, pek çok şeyin keşfedilmeyi beklediğini söylüyor.
Şarku'l Avsat, Independent Türkçe, Live Science, Smithsonian Magazine, Newsweek, Tübingen Üniversitesi