Gazze Şeridi'nin güneyinde yerlerinden edilen Gazzelilerin bulunduğu sığınma evlerinden birinde, birden çocukların önünde beliren uzman psikolog Beragişi el-Beragişi, alkışlayarak zıplamaya başladı.
Beragişi bunu, çocukları etrafına toplamak için yaptı ama küçüklerin hiçbiri onun ne yaptığını umursamadı.
Bu kez de Beragişi, hoparlörden motive edici müzik çalarak çocukların dikkatini çekmenin başka bir yolunu denedi.
"Haydi arkadaşlar, etrafıma toplanın. Oyun partisi yapacağız, size hediyeler dağıtılacak" diye seslenen Beragişi'ye hiçbir çocuk aldırış etmiyordu.
Yaşamak için gerekli olan şeyleri sağlama konusunda tükenmiş durumdalar
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı yerinden edilmiş kişiler için sığınma evi haline getirilen okulda çocuklar, plastik şişelere su doldurmakla meşguldü.
Çocuklar, bu şişeleri, şiddetli Gazze savaşının gölgesinde uyumak ve zor dönemi geçirmek için güvenli bir yer haline gelen sınıflarda dağıtıyorlar.
Psikolog Beragişi, "Bu sahnede gözyaşlarımı tuttum. Gazzeli çocuklar küçükken büyümüş, hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Çocuk, babasına ya da annesine içme suyu taşımada yardım ediyor. Sınıfların temizlenmesi ve süpürülmesi gibi ev işlerine yardım ediyor ve ekmek için uzun kuyrukta duruyor. Çocuklar artık akranlarıyla oynamak ve arkadaşlarını kontrol etmek istemiyorlar" dedi.
Beragişi umutsuzluğa kapılmadı. Çocukların ebeveynlerine seslendi ve psikolojik rahatlama (duygu boşalımı) seansına katılmak üzere çocuklarını yanına almak için onlardan izin istedi.
Yardım görevlisi çocukları ellerinden tutarak etrafına topladı ve çapı 100 metre olan bir daire oluşturdu.
Beragişi, "Her sığınakta bin tane çocuk var, hepsi zor şartlarda, ağır psikolojik travma yaşıyor. Psikolojik destek ekibi travmanın şiddetini azaltmaya çalışıyor ama çoğu zaman bu konuda başarısız oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Etkinlikler ve resimler
Beragişi, boya fırçası kullanarak çocukların yüzlerine gülümseme ifadesi ve farklı şekiller çizmeye başladı, aynayı yüzlerinin önüne kaldırarak çizdiklerini gösterdi ve her çocuğa, yüzlerine çizdiği karakterin adını verdi.
Beragişi, Gazze'deki çocukların yaşamı sevdiğini, bombalama ve yıkımdan nefret ettiğini vurguluyor.
Psikolog Beragişi, Ziyad adlı çocuğun yüzüne ünlü çizgi film "Tom ve Jerry"den Tom karakterini çizerek ona Tom adını verdi.
Bir grup çocukla da aynısını yaptı ve onlarla halat çekme oyunu oynadı.
Çocukların heyecanı hızla yerine geldi ve ipi bazen sağa, bazen sola doğru çekmeye başladılar.
İsrail uçakları Han Yunus kentinde bulunan sığınma merkezinin yakınına baskın düzenleyene kadar bu şekilde devam ettiler ve hemen her biri ailesine doğru kaçtı.
Psikolog, "Bir anda eğlence atmosferini unuttular ve ruhlarına korku yeniden geri geldi" dedi.
Bombalama sona erdiğinde çocuklar oynamaya devam etti. Beragişi, psikolojik rahatlama zamanlarında bile bombalamanın çocukları nasıl rahatsız ettiğini üzüntüyle sorguladı.
Psikolojik ilk yardım
Uçaklar saldırdığı zamanlarda, çocuklar korkup çığlık atmaya başladığında Beragişi, yüksek sesle şarkı söyleyerek, dikkatlerini bombalama olayından uzaklaştıracak hızlıca bir aktiviteye sokarak veya kendilerini tehlikede hissettiklerinde aktiviteyi sonlandırarak çocukları sakinleştirmeye çalışıyor.
Psikolojik yardım çalışmaları en fazla iki saat sürüyor ancak Beragişi bunun yeterli olmadığını, yaptıklarının acıyı sadece biraz olsun hafifletecek psikolojik ilk yardım olduğunu vurguluyor.
Beragişi, çocukların aktivitelere zorlukla tepki verdiklerini ve ileride ortaya çıkacak pek çok psikolojik sorunun bulunduğuna dikkat çekti.
Konuşma ve psikolojik destek uzmanı Vefa Ebu Celale, üzerlerinde önemli psikolojik etkiler bırakan savaşlardan en çok etkilenen grubun çocuklar olduğunu, travmatik olayın hemen ardından psikolojik destek sağlanarak çocukların onarılması için hızlı müdahale gerektiğini söylüyor.
Bu nedenle psikolojik destek ekipleri psikolojik ilk yardım sağlar ve bu da çocukların bir nevi rahatlamasını sağlar ancak asıl duygu bu değil ve yoğun korku belirtileri daha sonra ortaya çıkar.
Vefa Ebu Celale açıklamalarına şöyle devam etti:
Gece kabusları, altını ıslatma ve kanlı sahneleri hatırlama gibi belirtiler çocuktan çocuğa farklılık gösteriyor. Bu durum oyunlar, psikodrama, çizim, bireysel ve grup seansları yoluyla derin psikolojik destekle tedavi edilir, ancak bu tedavi savaş zamanlarında olmamalı.
800 bin çocuğun desteğe ihtiyacı var
Çocuklar resim yaparak ruhlarında olup bitenleri ifade ediyorlar ve Ebu Celale'nin gözlemlerine göre çocuklar savaştan uzak, çoğunlukla doğa ve sakin yaşamı konu alan resimler yapıyorlar.
Bu durum çocukların kendi içlerinde psikolojik olarak bir nebze huzur bulduklarını gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'de bir milyondan fazla çocuğun cehennem hayatı yaşadığını doğruluyor.
UNICEF Sözcüsü James Elder, "Her gün yüzlerce çocuğun öldürüldüğü veya yaralandığı yönünde raporlar alıyoruz. Bu durum diğer çocuklarda psikolojik felaketlere neden oluyor ve bu krizin tek çözümü ateşkes" dedi.
Elder açıklamasında, "Çocuklara yönelik tehditler bomba ve havan mermilerinin ötesine geçiyor. Çocukların, özellikle bebeklerin, susuzluk nedeniyle ölmesine yönelik tehditler artıyor" ifadelerini kullandı.
Elder'e göre, psikolojik rahatsızlıkları olan çocuklarda gerginlik ve korku gibi ciddi belirtiler görüldüğü gibi bazılarının şiddet içeren yollarla kendilerine zarar vermeye çalıştığı da görüldü.
Independent Arabia, Independent Türkçe