Düşüncelerine, eserlerine, hele ki o engin gönlündeki araştırma ve öğrenme aşkına her zaman saygı duyduğum araştırmacı - yazar İbrahim OKUR Hocam; benim için bir “hazine kıymetinde” desem de abartı olmayacak müstesna insanlardandır. Allah sağlıklı uzun ömürler versin.
Bir iki gündür, öyle klasik hale gelmiş bayram yazılarının ötesinde, farklı ve yine bilgi aktarıcı bir şeyler yazayım diye düşünüyordum ki, sağolsun İbrahim Okur Hocamdan gelen "Kızılderililerden Felsefe Dersleri" başlığındaki 12 maddelik bir whatsapp paylaşımı, düşünceme aydınlık getirmiş oldu.
Günümüzde din alanında, özellikle ahlak konusundaki çürümüşlük, yozlaşma ve seviyenin dip yapışına bakınca; en geri görülen topluluklardan 'Kızılderililer'in, insan ahlakı ve kişilik gelişmesi yolundaki bazı inanç düsturlarına şaşırmamak mümkün değil. Kimi cümleleri İslam inancıyla, kimileri de Türk Milletinin daha eski gelenek ve aile öğretileriyle nasıl da özdeş ve müşterek anlamlar taşıyorlar..
Sizler de her gün şahit oluyorsunuz ki, esasında ve özünde güzel olan dinimize en büyük kötülüğü yapanlar; beyni belden yukarı çıkmayı beceremeyen bir kısım sahte ya da yarı cahil sözde din adamları ile yine beyni kesesinden başka şeye çalışmayan bir kısım sözde toplum eğitimcileri ve yine bir kısım sözde aydınlar.. Biraz da onlar için paylaşıyorum bu 12 maddelik bilgileri; ki bu kadar basit konularda dahi, o vahşi gördükleri Kızılderililerden ders almaları ve biraz da yüzleri varsa utanmaları gerektiğini anlayabilsinler.
Bayram vesilesidir, haydi uzatmayayım ve işte Kızılderili toplumunun insan ahlakı ve gelişimine dair felsefe dersleri niteliğindeki bazı veciz sözleri;
1- Cevap vermemek de bir cevaptır ve ustaca bir cevaptır. (Hopi Kabilesi)
2- Soru sorma; gözle, dinle, bekle! Cevap sana kendiliğinden gelecektir. (Pueblo Kabilesi)
3- Dur, dinle! Hep konuşursan hiçbir şey duyamazsın…
4- Sadece gerçekleşmesini arzu ettiğin şeyleri istemek için dua etme; çünkü insan kendisi için en iyinin hangisi olduğunu bildiğini iddia edemez. (Sioux Kabilesi)
5- Kaybetmeyi ahlaksız bir teklife tercih et! İlkinin acısı bir an, diğerinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.
6- Yanlışı gören ve önlemek için elini uzatmayan, yanlışı yapan kadar suçludur.
7- Bizim halkımız ile beyaz halk arasındaki en büyük fark tevazudadır. Bizim insanımız ne kadar yükselirse yükselsin, ne kadar ileriye giderse gitsin, bilir ki Yaratıcı’nın ve kainatın önünde bir zerredir. (Athabascan Kabilesi)
8- Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.
9- Her şey bir halka gibi hareket eder. Hareketlerimiz de döner dolaşır, bize geri gelir.
10- İçinde bir iyi, bir de kötü köpek kavga eder; hangisini daha çok beslersen o kazanır.
11- Doğru insan, zor ve tehlikeli hizmetler için seçilmeyi şeref, herhangi bir ödül istemeyi de utanç sebebi kabul eder. (Sioux kabilesi)
12- Her sabah uyandığında; günün ışığı için, yaşadığın ve gücün yerinde olduğu için, karnını doyurduğun için şükret; eğer şükretmek için ortada bir sebep göremiyorsan hata kendinde demektir…
İşte böyle ve ben de bir ilavede bulunayım izninizle;
Özenle seçerek satın aldığımız hayvanların, "difrizlerde et saklamak için" kurban edilmediğini, bir kısmının kesemeyenlerin hakkı olduğunu ve dinimizin bu konuda da "paylaşmayı" emrettiğini aklımızdan çıkarmayalım..
Tüm Okuyucularımızın, arkadaş, akraba ve dostlarımın Kurban Bayramını candan kutlarım.
Kızılderelilerden bahsetmişsin. Bu saydığın maddelerden en az altı tane hadisi şerif çıkar. Yüce peygamberin tebliği ulaşamadığı yerlere insan yaratılışı nedeniyle insanlar arası ilişkileri Allah'ın istediği şekilde mantık çerçevesinde geliştirebiliyor ve Allah'ın varlığına ulaşabiliyor. Sevgi ve dua ile