7 ülke 26 takas... Arabulucu MİT: İsim isim rehineler

Rusya ve ABD'nin aralarında bulunduğu toplam yedi ülkeden yirmi altı rehineyi kapsaya takas Ankara'da MİT gözetiminde gerçekleşti.  

Rusya ile ABD arasında geniş kapsamlı esir takası anlaşmasına varıldı. Varılan geniş kapsamlı esir takası anlaşması çerçevesinde Rusya ve ABD arasında takas gerçekleşti. Odatv Ankara'nın göbeğinde MİT gözetiminde gerçekleşen takasın detaylarına ve takas edilen isimlere ulaştı, isim isim kim olduklarını okurları için yazdı.

KİMLER SERBEST BIRAKILDI

Hapiste tutulan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich ve eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Rusya tarafından serbest bırakıldı.

Washington'un Moskova ile yaptığı ve 26 rehineyi kapsayan büyük çaplı bir mahkum takasının parçası olarak Rus-Amerikalı gazeteci Alsu Kurmasheva da serbest bırakıldı.

Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya’da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov'un da bu takasta serbest bırakıldığı öğrenildi.

TAKAS ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİ

Öte yandan Odatv'nin edindiği bilgilere göre Milli İstihbarat Teşkilatı, Ankara’da yedi ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 rehine takasında arabuluculuğu üstlenirken gerçekleştirilen bu 'operasyon'un son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu olduğu öğrenildi.

BIDEN'DAN TEŞEKKÜR

MİT’in yönettiği takas operasyonuyla ilgili olarak ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye teşekkür etti.

TOPLAM 7 UÇAK 23 REHİNE

Takas kapsamında ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesinin sağlandığı kaydedildi.

ARABULUCULUKTAN TAKASA MİT İMZASI

Söz konusu operasyonun son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine takası olduğu öğrenilirken diyalog kanallarının kurulmasını MİT'in sağladığı belirtildi. MİT'in müzakerelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetinde etkin rol oynadığı ifade edildi.

Taraf ülkelerin uçakların dönüşünün de yine MİT’in onayı ile gerçekleştirildiği kaydedildi.

BIDEN'DAN TEŞEKKÜR

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden takas ile ilgili açıklamada bulundu. Biden MİT'in yürüttüğü operasyon için Türkiye'ye özellikle teşekkür etti.

ALSU KURMASHEVA KİMDİR

Rus-Amerikan gazeteci Alsu Kurmasheva geçtiğimiz ay bir Rus mahkemesi tarafından altı buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hem ABD hem de Rus vatandaşlığına sahip olan Kurmasheva, Rus ordusu hakkında yanlış bilgi yaymakla suçlanıyordu.

ABD tarafından finanse edilen Radio Free Europe/Radio Liberty'deki (RFE/RL) meslektaşları, iki çocuk annesi Kurmasheva'nın geçtiğimiz Ekim ayında Rusya'nın orta kesimindeki Kazan kentinde yaşayan ailesini ziyaret ederken yabancı ajan olarak kayıt yaptırmadığı için tutuklandığını söyledi.

Kurmasheva her türlü suçu reddetti ve RFE/RL başkanı ve CEO'su Stephen Capus AP haber ajansına verdiği demeçte mahkumiyetinin "adaletle alay etmek" olduğunu söyledi.

EVAN GERSHKOVICH KİMDİR

Wall Street Journal gazetesi için çalışan Amerikalı gazeteci Evan Gershkovich, Mart 2023'te Moskova'nın yaklaşık 1,600 km (1,000 mil) doğusundaki Yekaterinburg şehrinde bir haber gezisindeyken Rus güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. Savcılar Gershkovich'i bir Rus tank fabrikasından "gizli bilgi" toplamak üzere Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için çalışmakla suçladılar; Gershkovich, Wall Street Journal ve ABD bu iddiaları şiddetle reddetti.

32 yaşındaki Gershkovich, işvereni, ailesi ve Beyaz Saray tarafından "düzmece" olarak nitelendirilen gizli bir yargılamanın ardından bu yılın Temmuz ayında bir Rus mahkemesi tarafından casusluktan suçlu bulundu. Yüksek güvenlikli bir ceza kolonisinde 16 yıla mahkum edildi. Batılı siyasetçiler kararı şiddetle kınadı.

İlk tutuklanmasının ardından Moskova'nın kötü şöhretli Lefortovo cezaevinde tutuldu. Bu karar, Soğuk Savaş'ın 30 yıldan uzun bir süre önce sona ermesinden bu yana Rusya'da casusluk suçundan mahkum edilen ilk ABD'li gazeteci oldu.

ESKİ ABD DENİZ PİYADESİ PAUL WHELAN KİMDİR

Paul Whelan, Amerikan vatandaşı ve eski bir deniz piyadesidir. Whelan, 28 Aralık 2018 tarihinde Rusya'nın Moskova kentinde casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştır. Whelan, ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve İrlanda vatandaşı olup, Rusya tarafından casusluk suçlamasıyla yargılanmış ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Whelan ve ailesi, suçlamaları reddederek, Whelan'ın masum olduğunu ve yanlış bir şekilde suçlandığını savunmaktadır.

Whelan'ın davası, uluslararası düzeyde dikkat çekmiş ve ABD hükümeti, onun serbest bırakılması için diplomatik çabalar yürütmektedir. Whelan, tutuklanmadan önce otomotiv parça üreticisi BorgWarner'da küresel güvenlik direktörü olarak çalışıyordu.

RUS MUHALİF ILYA YASHIN KİMDİR

Rusya'da tanınmış bir muhalif siyasetçi, aktivist ve eski bir gazeteci olan Ilya Yashin, 29 Haziran 1983'te doğdu. Özellikle Kremlin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı sert eleştirileri ile tanınanYashin, siyasi kariyerine Yabloko Partisi'nin gençlik kanadında başladı. 2010 yılında Boris Nemtsov, Vladimir Milov ve diğer muhalif liderlerle birlikte "Solidarnost" (Dayanışma) isimli muhalefet hareketini kurmuştur.

İlya Yashin, Moskova'daki yerel yönetim seçimlerine de katılmış ve bu süreçte yerel politikaların şeffaflığı ve halkın katılımı konusunda çalışmalar yapmıştır. Ancak, muhalif faaliyetleri nedeniyle sık sık tutuklamalar ve baskılarla karşı karşıya kalmıştır.

Yashin'in ismi, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş hakkında eleştirel yorumları ve barış çağrıları nedeniyle daha fazla duyulmuştur. Rus yetkililer, Yashin'in bu görüşlerini "sahte haber yayma" olarak nitelendirerek onu cezalandırmaya çalışmışlardır. 2022'nin sonlarında, bu suçlamalar nedeniyle hapse atılmış ve 8.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

FSB SUBAYI VADIM KRASIKOV KİMDİR

Vadim Krasikov, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir suikastçıdır. Krasikov, 2019 yılında Berlin'de Gürcü uyruklu Çeçen asıllı bir mülteci olan Zelimkhan Khangoshvili'nin öldürülmesiyle suçlanmıştır. Bu cinayet, "Tiergarten cinayeti" olarak da bilinmektedir ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştır.

Almanya'daki soruşturmalar, Krasikov'un FSB ile bağlantılı olduğuna dair bulgular ortaya koymuştur. Krasikov, sahte kimlik belgeleriyle Almanya'ya giriş yapmış ve Berlin'deki Tiergarten parkında Khangoshvili'yi öldürmüştür. Cinayetten sonra, Krasikov yakalanmış ve Almanya'da yargılanarak müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

Khangoshvili, geçmişte Rusya'ya karşı savaşmış bir Çeçen savaşçıydı ve bu nedenle Rusya'dan kaçmak zorunda kalmıştı. Cinayet, Rusya'nın yurt dışında muhaliflere yönelik saldırılar düzenlediği iddialarını güçlendiren bir olay olarak kabul edilmektedir.

Alman yetkililer, Krasikov'un cinayeti Rus devletinin talimatıyla gerçekleştirdiğine dair kanıtlar bulduklarını iddia etmişlerdir. Bu olay, Almanya ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkileri de olumsuz etkilemiş ve Almanya'nın bazı Rus diplomatları sınır dışı etmesine yol açmıştır.

RICO KRIEGER KİMDİR

Rıco Krieger kendisini Berlin'den gelen 29 yaşındaki bir Kızılhaç sağlık görevlisi olarak tanıtıyor. Daha önce ABD büyükelçiliğinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Krieger ABD'ye göç etmeyi planladığını ve pasaport başvurusunda bulunduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü BBC'ye Krieger'in 2015-2016 yılları arasında Almanya'daki ABD tesislerine güvenlik hizmeti sunan bir firma olan Pond Security'de çalıştığını doğruladı. Şirket, "diplomatik çabalar" ve gizlilik gerekçesiyle yorum yapmayı reddetti.

Alman Kızıl Haçı ayrıca Rico Krieger'in "geçmişte" örgütün "bir bölge derneği" için çalıştığını doğruladı. Bir sözcü onun "büyük endişesinden" bahsetti ancak Kızıl Haç'a yorum yapmaması söylendiğini ekledi.

Kaynak: Arda Ormancı / Odatv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.