Suudi Arabistan bir kutu hurmaya (!) işi bağladı: FIFA'dan tartışmalı Dünya Kupası kararı

FIFA, 2030 ve 2034 Dünya Kupası ev sahipliği seçimlerini tek bir oylamayla yapma kararı aldı. Protestolar, Suudi Arabistan'a verilen ayrıcalık iddialarını gündeme taşıdı.

FIFA, Suudi Arabistan’ın 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasına yönelik protestoları etkisiz hale getirmekle suçlanıyor. 2018 ve 2022 turnuvaları için ayrı ayrı yapılan oylamanın aksine, FIFA bu sefer 2030 ve 2034 Dünya Kupası ev sahipliği seçimlerini tek bir oylamayla gerçekleştirme kararı aldı.

Bu karar, protesto oylarını engellemek için stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor. Zira 2030 için İspanya, Portekiz ve Fas'ın ortak ev sahipliği yapacağı turnuvaya karşı oy vermek istemeyen ülkeler, 2034’te Suudi Arabistan’a da otomatik olarak destek vermek zorunda kalacak.

FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun Suudi Arabistan’a özel bir ayrıcalık tanıdığı iddiaları gündemde. Infantino, FIFA’nın 211 üyesi arasında en büyük destekçilerinden biri olan Suudi Arabistan’a 2034 Dünya Kupası’nı kazandırmak için büyük çaba sarf ediyor. Bir yıldan fazla süredir basının karşısına çıkmayan Infantino, Suudi Arabistan’ın ayrıcalıklı muamele görmesine yönelik eleştirilerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

INFANTINO'NUN HABERLEŞME ARACI: INSTAGRAM!

Infantino'nun Avrupa medyasında çıkan olumsuz haberlerden dolayı da oldukça rahatsız olduğu belirtiliyor. FIFA Başkanı, geleneksel basın toplantıları yerine Instagram üzerinden mesajlar paylaşmayı tercih ediyor. Son paylaştığı video ise DJ Khaled ile yaptığı iddia edilen garip bir telefon görüşmesiydi ve bu video medyada alay konusu oldu.


(FIFA Başkanı Gianni Infantino)

11 ARALIK'TA OYLAMA YAPILACAK

Dünya Kupası ev sahipliği oylaması, 11 Aralık'ta düzenlenecek sanal kongrede gerçekleştirilecek. FIFA, 2030 ve 2034 Dünya Kupaları için blok oylama yapılması kararının oybirliğiyle alındığını açıkladı. FIFA yetkilileri, üye federasyonların mevcut kurallar çerçevesinde her türlü görüşlerini ifade edebileceğini belirtiyor.

ARABİSTAN'DAN ÜYELERE 'HEDİYE': BİR KUTU HURMA

Sözcü'de yer alan habere göre, Suudi Arabistan, FIFA Konseyi üyelerine yönelik dikkat çekici bir jestte bulundu. Zürih’te gerçekleştirilen FIFA Konseyi toplantısına katılan üyelere hediye çantaları dağıtıldı. Ancak pahalı hediyeler bekleyenler, çantalarda sadece bir tişört ve bir kutu hurma bulunca hayal kırıklığına uğradı.

Basın, FIFA'nın Zürih'teki merkezinde yapılan bu kritik toplantıyı izleme fırsatı bulamadı. Bu durum, eski FIFA Başkanı Sepp Blatter döneminde neredeyse hiç görülmeyen bir uygulama olarak dikkat çekti. Blatter, yılda yaklaşık altı kez basın toplantısı düzenleyerek medya ile daha şeffaf bir iletişim kurmuştu.


(Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Başkanı Yasser Al Misehal)

SUUDİ ARABİSTAN'IN SPOR HAKLARI POLİTİKASI

Suudi Arabistan, spor dünyasında alışılmışın dışında bir yayın politikası izliyor. Genellikle organizatörler, yayın hakları için TV kanallarından ödeme alırken, Suudi Arabistan bunun tam tersini yapıyor. Körfez krallığı, özellikle Suudi Pro Ligi futbol maçları için TV kanallarına ödeme yaparak müsabakaların yayınlanmasını sağlıyor.

Bu durumdan en çok faydalananlardan biri ise İngiltere merkezli yayın platformu DAZN. Suudi Arabistan, "Six Kings Slam" tenis turnuvasını dünya genelinde ücretsiz olarak yayınlaması için DAZN’a ödeme yapıyor.

FIFA'nın gelecek yıl düzenleyeceği 32 takımlı yeni Dünya Kulüpler Kupası için henüz herhangi bir TV yayın anlaşması sağlayamadığı göz önüne alındığında, Suudi Arabistan'ın DAZN üzerinden futbolun dünya yönetim organına büyük bir ödeme yapması olasılık dışı görülmüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.