Sonunda “olmaz” denilen şey oldu.

Rusya, beş buçuk yıllık aranın ardından Mısır’ın Kızıldeniz kıyılarındaki iki turistik destinasyona uçuşları yeniden başlatıyor. Her iki yöne de çok sayıda rezervasyon yapıldığı söyleniyor. Rus tur yetkilileri şimdi bütün mesailerini Rusya üzerine yapmaya başladı.

Kremlin koronavirüs gerekçesiyle Türkiye’ye uçuşları 1 Haziran’a kadar askıya almıştı. Rusya’dan uçuşların başlamasıyla Mısır’ın turizmde Türkiye’ye karşı avantaj sağlayacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Rusya’dan son yapılan açıklamalarda da 1 Haziran’dan sonra da uçuşlar olmayabilir” denildi. Özetle, Rusya’dan bu sezon beklenen turistin gelmeyeceği mesajları veriliyor. Hazırlıklarımızı da buna göre yapmamız gerekecek.

Her ne kadar Rus turistlerin % 76’sı Tatil için Türkiye’yi tercih ettiğini söylese de Rusya’nın politikası bu tercihin önüne geçmiş bulunuyor. Açıkçası Rusya siyasi alanda Türkiye’nin önünü kapatıyor.

Rusya, Türkiye ile Ukrayna konusunda gerginlik yaşanan bir dönemde koronavirüs pandemisini gerekçe göstererek Türkiye’ye uçuşları 15 Nisan’dan başlayarak 1 Haziran’a kadar askıya aldığını açıklamıştı. Bu kararın Türkiye’ye yaklaşık 500 bin Rus turiste mal olacağı hesaplanıyor. Bu turistlerin Türkiye’ye alternatif olarak Mısır seçeneğini değerlendirebileceği söyleniyordu. Son gelişmeler Rus turistlerin Mısır’a yönlendirildiğini gördük.

Rusya, Sina Yarımadası’nda bir Rus yolcu uçağının düşürülmesi üzerine 2015 yılında Mısır’a askıya aldığı uçuşları yeniden başlatıyor. Kremlin’den yapılan açıklamada Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah Sisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh ve Hurgada’ya doğrudan uçuşların yeniden başlatılmasının planlandığı bildirildi.

Açıklamada, “Mısır havaalanlarında havacılık güvenliği alanında yüksek standartları sağlamak üzere yürütülen ortak çalışmaların tamamlanmasıyla, Rusya ile Mısır arasında hava bağlantılarının tam formatta yeniden oluşturulması konusunda ilke anlaşmasına varılmıştır” denildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da Sisi’nin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığı belirtilerek, “Şarm el Şeyh ve Hurgada dahil olmak üzere iki ülkenin havaalanları arasındaki hava trafiğinin tamamen yeniden başlatılmasında uzlaşmaya varıldı” ifadesi kullanıldı. Ancak açıklamada uçuşların ne zaman başlayacağına dair bilgi verilmedi. Rus medyasında yer alan haberlerde uçuşların, teknik ayrıntıların açıklığa kavuşturulmasının ardından Mayıs ortasında başlayabileceği belirtiliyor.

Rusya, Şarm el Şeyh’ten havalanan bir Rus yolcu uçağının Ekim 2015’te Sina Yarımadasında bombalı saldırı sonucu düşmesinin ardından Mısır’a hava trafiğini durdurmuştu. IŞİD’in Mısır kolu tarafından üstlenilen saldırıda uçakta bulunan 224 kişinin tümü hayatını kaybetmişti. Rusya 2017’de başkent Kahire’ye uçuşları yeniden başlatmıştı. Mısır uçak saldırısının ardından havaalanlarındaki güvenliği artırmak ve Rus turistleri yeniden cezbedebilmek için milyonlarca dolarlık yatırım yapmıştı.

Rus medyasına konuşan havayolu şirketleri Mısır’a charter uçuşlarını hızla organize etmeye hazır olduklarını belirtirken tur operatörleri de Mısır’a seyahatlerde güçlü talep beklediklerini söyledi.

Hemen belirtelim:

Rusya’dan vatandaşlarının tatillerini içeride yapmaları, yoksa Mısır, Yunanistan ve Bulgaristan’ı tercih etmeleri yönünde çalışma yaptıkları söyleniyor. Türkiye’nin tamamen olmasa bile büyük zarara uğrayacak az sayıda Rus turist ile işi idare etmeye çalıştığını da görebilmekteyiz.

Daha önceki görüş şöyleydi:

“Mısır, Rus turist için uzak. Türkiye’ye bir saat içinde gelinebiliyor. 3-4 saatlik Mısır yolculuğu Rus turist için sıkıntılı gelebilir. Bu nedenle Mısır’ın Türk turizminin önüne geçmesi zor görünüyor.”

Rusya’nın uyguladığı politikalar nedeni ile şimdide domates ihracatı sekteye uğradı. Sınırda da uzun Tır kuyruklarının oluştuğuna dair olumsuz haberler geliyor.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.