Suriye krizi sürüyor. Yapacağımız operasyona karşı cephe genişliyor. ABD, Rusya ve İran operasyona karşı. İsrail’in de ABD yönetimine baskı yaptığı haberleri geliyor.
Konu ile ilgili olarak daha önce yazmış ve görüşlerimizi yansıtmıştık.
Yanı başımızda yuvalanan terör yuvalarına karşı operasyonu zorunlu olarak değerlendirdik. Bu, bizim için beka sorunudur. Kararlı olmamız gerekiyor. Çünkü, çıkarlarımız önemli. Görebildiğimiz kadarı ile sorun giderek daha da derinleşiyor. Bu kriz nereye kadar devam edecek?
İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin olası operasyonuyla ilgili yayınladığı analizde, Türkiye'nin Suriye'deki mevcut varlığının Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden beri ülke dışındaki en büyük ayak izi olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın operasyon sinyali vermesiyle bu durumun daha da büyüyeceğini belirtti.
Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD destekli PKK/YPG terör örgütünün aktif olduğu hatırlatılan yazıda, Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki kuzey bölgelerde ise Türkiye'nin önemli bir varlığa sahip olduğu, burada Suriyeli çocukların Türkçe öğrendiği, TL'nin kullanıldığı, birçok hizmetin Türk görevliler tarafından sağlandığı ve yerel işçilerin maaşlarının Türkiye tarafından ödendiği kaydedildi.
Yazıda, Türkiye'nin Suriye operasyonuyla temel hedefinin terör örgütü PKK/YPG'yi zayıflatmak olduğu, Erdoğan'ın ayrıca Türkiye'deki 3,7 milyon Suriyelinin ülkelerine dönebilmesi için burada bir güvenli alan yaratmak istediği ifade edildi.
Financial Times, Batılı diplomatlara göre bölgede hemen bir operasyon başlatmak için hazırlık yapıldığına dair bir işaret görünmediğini, ancak Suriyeli muhaliflere operasyona hazırlık talimatı verildiğini aktardı. Suriyeli muhaliflerden oluşan Suriye Milli Ordusu komutanlarından Mahmud Alito, “Son bir aydır Türkiye operasyon konusunda çok ciddi” dedi.
Öte yandan bölgede artan huzursuzluğa da dikkat çeken Financial Times'a konuşan 26 yaşındaki Esma adındaki Suriyeli bir kadın, “Birçok kişi Türkiye'nin kendi çıkarları için burada olduğunu biliyor” ifadelerini kullandı. Esma, yine de Türkiye’nin ayrılmasının bölgede korkuya yol açacağını kaydederek “Rusya ve Esad gelir” diye ekledi.
Financial Times, analistlerin Türkiye'nin olası Suriye operasyonun zamanlamasının Rusya'nın Ukrayna savaşıyla aynı döneme ve gelecek yıl Türkiye'de yapılacak seçimler öncesine denk geldiğine de dikkat çekti. Halife isimli bir Suriyeli analist, “Türkiye gerçekten de YPG'yi kimsenin ciddiye almadığı bir ulusal tehdit olarak görüyor” dedi.
Türkiye'nin daha önce de Suriye'ye operasyonlar düzenlediğini hatırlatan İngiliz gazete, yeni operasyon hazırlıkları sürerken terör örgütü YPG'nin Esad güçleriyle koordine olarak Türkiye'ye karşı savaşmaya hazırlandığına da dikkat çekti.
ABD'nin eski Türkiye ve Suriye Büyükelçisi James Jeffrey ise Rusya'nın da bölgedeki varlığını korumak istediğini “Rusya için Suriye büyük bir başarı, bunu riske atmak istemezler” sözleriyle özetlerken ABD'nin de kısa zamanda Suriye'den ayrılmak gibi bir niyeti olmadığını ifade etti.
Öte yandan Financial Times, Erdoğan'ın azalan popülaritesi nedeniyle Türkiye'de muhalefet gelecek seçimlerden zaferle çıkarsa, Suriye'de Esad yönetimiyle ilişkileri yeniden tesis etmekten yana olan partilerin iktidara gelmesiyle Suriye'nin kuzeyindeki bu statükonun değişebileceğini yazdı.