Fatih Sultan Mehmet bir çağ kapatıp bir çağ açan Osmanlı tarihinin en önemli padişahıdır.
Hepimizin bildiği bir hikâyedir. Görkemli ve büyük bir savaş sonucu fethettiği İstanbul içerisinde alayı ile gezintiye çıkan Fatih, Ayasofya önlerine geldiğinde derinlerden bir inilti sesi duyar. Bu sesin sahibini bulunup huzuruna getirilmesini emreder. Sesin sahibi bulunur ve Fatih'in huzuruna çıkartılır.
Saçı sakalı birbirine karışmış, pejmürde halde bir keşiş Aminas zindandan çıkarılarak getirilmiştir. Fatih keşişe sorar;
"Niçin hapsedildiniz?
"Kuşatma hazırlıkları sırasında Bizans imparatoru Konstantin beni çağırıp;
İstanbul'u Türklerin alıp alamayacağını söylemem için remil atmamı söyledi. Remilde İstanbul'un Türklerin eline geçeceğini söylemem üzerine Konstantin kızarak beni zindana attırdı"
Bunun üzerine Fatih, İstanbul'un Türklerin elinden çıkıp çıkmayacağına dair remil atmasını ve doğruyu söylerse mükâfatlandıracağını söyler.
Keşiş remil atar ve şöyle der;
''İstanbul Türklerin elinden harp ve darp ile çıkmayacak, ancak öyle bir zaman gelecek ki elinizdeki emlâk ve arazi satılacak bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak...''
Bu sözler üzerine Fatih ellerini havaya kaldırarak;
''Fethettiğim yerleri ecnebilere satanlar Allah'ın gazabına uğrasınlar'' der.
…
İstanbul’u kimler satabilir, kimler satmak isteyebilir ki!
İnsanın aklına ister istemez İstanbul kanalı geliyor.
Sahi bu kanalın reklama çıkılması aşamasında satışı yapılan yerler ecnebilere mi yapıldı yoksa Müslümanlara mı yapıldı?
Yabancılara toprak satışı ilk ne zaman başladı?
Bu sorunun cevabı geçmişte yatıyor.
Atatürk, 1925 yılında Köy Kanunu’nda değişiklik yaparak, sadece şehir merkezlerinde,
300 metre kareyi geçmeyecek kadar alanın satışına izin vermiş.
Belediye olmayan yerlerde yani tarlada, bağda, bahçede ise satışa asla izin vermemiş.
1934 yılında çıkardığı Tapu Kadastro Kanunu ile de bunu güçlendirmiş.
1934 yılında karşılıklı olmak kaydıyla ve belirli sınırlamalarla yabancılara toprak satışına izin veren tapu yasası çıkartıldı. Bu yasa ile karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla sadece yabancı gerçek kişilere taşınmaz satın alma ve miras yoluyla edinme hakkı tanınmıştı.
…
Peki, neoliberalizm dedikleri emperyalizm, yabancılar, kapitalistler ne yapmışlar.
24 Ocak kararlarından sonra ilk defa 1984'te Özal ile bunu gevşetmeye çalışmışlar.
Çok başarılı olamamışlar.
Ta ki, AKP tek başına iktidara geldiğinde, hemen 2003 yılında, bu kanunda değişiklik yapmış ve yabancılara mal, mülk satışını kolaylaştırmış.
Türkiye'de ne kadar toprak yabancılara satıldı?
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 20 yılda AKP iktidarında, yabancılara toplam 25 milyon metrekare arazi, arsa, dükkân, daire satıldığını, 280 bin taşınmazın da yabancılara verildiğini söyledi.
Bakan Özhaseki'nin 10 Ocak 2024 tarihli yazılı cevabına göre, yabancı gerçek kişilerin ülkemiz genelinde 14.11.2023 tarihi itibariyle aktif olarak satış ve benzeri yollarla 28 milyon 318 bin 836 m2 yüzölçümü kadar arsa, arazi, tarla, bahçe vb. nitelikli 17 bin 76 adet ana taşınmaz edindiğini açıkladı.
Diğer bir açıklama Bakan Kurum’dan. Dünyanın 4’e 3’üne toprak satılmış!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, “yabancılara ne kadar konut, iş yeri, arsa, tarla satıldığı" ile ilgili soru önergesine; “159 ülkenin vatandaşı Türkiye’den toplam değeri 109 milyar TL olan taşınmaz satın aldı” cevabını verir.
Kimlerin bu bedduaya girdiğine artık siz karar verin.
Onlar da akıbetlerinin ne olacağını biraz düşünsünler derim.