Fernas Madencilik işçileri: Direnişin 53'üncü gününde işverenle anlaşma sağlandı

"Ben o madene üç kızımı okutabilmek için girdim, ölmek için girmedim. Neden iş güvenliği önlemleri almıyorsunuz? Biz bu şekilde 301 arkadaşımızı kaybettik. Başka arkadaşlarımızı kaybetmek istemiyoruz."

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciadan sağ kurtulan Fernas işçisi Eyüp Can, Ankara'daki basın açıklamasında patronlarına böyle seslenmişti.

İş güvenliği talep ettikleri ve sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını söyleyen Fernas Madencilik işçileri, 53 günlük direnişin ardından işverenle anlaşma sağladı.

Anlaşma kapsamında, işten atılan işçiler arzu etmeleri halinde işe dönecek, Ocak 2025'te işçilerin maaşlarına zam yapılacak ve işe dönmek istemeyen işçilere tazminat ödenecek.

Ayrıca karşılıklı açılan davalardan feragat edilecek.

İşçiler ve işveren tarafından yapılan ortak açıklamada iki taraf arasındaki iletişim sorunlarına dikkat çekildi.

Açıklamada "Bu görüşmeler ile karşılıklı güven tazelenmiş, işçi ve işveren, geçmişi geçmişte bırakarak birlikte yeni bir sayfa açmıştır. Gelinen noktada kazanan işçi ve işverendir" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Manisa'nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Fernas Madencilik'te çalışan üç işçi Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten atıldı.

Bunun üzerine eyleme geçen diğer işçiler Manisa'dan Ankara'ya yürüdü.

2 Ekim’de Ankara'daki Kurtuluş Parkı’nda nöbete başlayan madenciler 10 Ekim’de Meclis’e yürümek istedi, ancak polis engelledi.

14 Ekim'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yürümek isteyen, ancak polis tarafından engellenen işçiler, Kurtuluş Parkı'nda açlık grevine başladı.

Parktaki 32 Fernas işçisi, 4 Bağımsız Maden-İş Sendikası yöneticisi ve 1 Umut-Sen üyesi “Kamu güvenliğini tehlikeye atma" suçlamasıyla 15 Ekim'de gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 37 kişi ifadeleri alındıktan ve sağlık kontrolünden geçtikten sonra serbest bırakıldı.

Bağımsız Maden İş Sendikası, 18 Ekim Cuma günü Soma'da işçi heyeti ve Fernas yetkilileri arasında görüşme yapılacağını duyurdu.

Açlık grevine ara veren işçiler, Soma'daki görüşmeleri gerçekleştirmek üzere Ankara'dan ayrıldı.

Şirketin ortağı milletvekili ne dedi?

Fernas, inşaattan enerji üretimine, şehir içi doğal gaz dağıtımından, sanayi ve madenciliğe pek çok alanda aktif bir şirketler grubu.

Şirketin ortaklarından Ferhat Nasıroğlu, aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili.

Nasıroğlu, 16 Ekim'de TBMM'de bir basın açıklaması yaparak, 500 kişiden yalnızca beşinin işten çıkarıldığını söyledi.

Nasıroğlu, işten çıkarılanların "iş ahlakına uymadıkları için" iş akitlerinin feshedildiğini, bir kişinin de "deneme sürecinde yeterli görülmediği için" işine son verildiğini ifade etti.

CHP lideri Özgür Özel'i eleştiren Nasıroğlu, "Bunun arkasında farklı bir niyet var. Bunu siyaseten kendine malzeme eden insanlar çekilsin, inanın buradaki sorun 10 dakikada çözülür" dedi.

Tepkiler ne oldu?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 16 Ekim günü yaptığı bir konuşmada genel başkan yardımcısı ve üç milletvekilinin gece boyunca işçilerin yanında olduğunu söyledi.

Özel şöyle devam etti: "Sayın Erdoğan'a bir daha sesleniyorum. Farkında mısınız? Batman milletvekiliniz, herkesin kabul ettiği ve bildiği bir şekilde maden işçilerini çok fazla çalıştırıp onların hak ettiği fazla mesailerini ödemiyor. Hafta tatillerini yaptırmıyor. Yaptırmadığı hafta tatilinin parasını da ödemiyor. Bu işçilerin emeğini sömürüyor."

Özel, "Açlık grevi yaptıklarına göre gerçekten bu çocuklar bu kadar dertli mi diye hiç aklınıza gelmiyor mu?" diye sordu.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "Fernas işçileri günlerdir direniyor ama bu mecliste özellikle AKP grubunda hiçbir adım atılmıyor. Şimdi açlık grevine başladılar ... Ben bu meselenin neden çözülmediğini merak ediyorum. Bir milletvekili bu ülkenin kürsüsünde işçilerin karşısında kendi maden şirketini savunan bir açıklama yapıyor" dedi.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, işçilerin haklarını korumayanların "yeni işçi katliamlarının failleri" olduğunu savundu.

BBC News Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.