Filistinlilere yönelik soykırıma son verilmesi çağrısında bulunan kuruluşlar olduğu gibi İsrail'in gerilimi tırmandırmasından duydukları memnuniyeti ifade eden hahamlar da var.
İsrail dışında dünyadaki en büyük Yahudi topluluğunu oluşturan New York Yahudileri, Hamas'a karşı savaş konusunda, ABD'nin müttefikine sarsılmaz destek verenler ile Filistinlilere karşı "soykırım" korkusu yaşayanlar arasında kalmış görünüyor. İki milyon Yahudi ve yüzbinlerce Müslümanın yaşadığı yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip kent, bir hafta önce Filistin davasına destek gösterileri ve karşılığında İsrail’le ve Hamas saldırılarında ölen sivillerle dayanışma kapsamında yapılan yürüyüşlerle sarsılmıştı.
Yahudi çağrısı
Sol görüşlü Yahudi örgütü Barış için Yahudi Sesi’nin daveti üzerine ve New York'taki Amerikan Demokratik Sosyalistleri'nin desteğiyle binlerce kişi, ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in Brooklyn'deki evinin önünde toplandı. Örgüt, Yahudi olan ve diğer parlamenterlerle birlikte İsrail'e gitmesi beklenen senatöre, Tel Aviv ile Hamas arasında binlerce kişinin ölümüne yol açan çatışmada "derhal ateşkes için çalışması" çağrısında bulundu.
AFP’den bir gazeteci, göstericilerin "Yahudiler Filistinlilere yönelik soykırımı durdurun diyor" yazılı pankart açtığını bildirdi. Gösteride onlarca kişi tutuklandı.
Apartheid
Barış için Yahudi Sesi, konuya ilişkin açıklamasında, "New York'tan iki temsilci, hahamlar ve İkinci Dünya Savaşı (Holokost) sırasında Holokost'tan sağ kurtulanların torunları da dahil olmak üzere yaşları 20 ile 85 arasında değişen 100 gösterici tutuklandı." ifadelerini kullandı.
Sol görüşlü Yahudi örgütünden Jay Saper şunları söyledi: “Şiddeti sona erdirmenin tek yolu var; o da olup biten her şeyin temel nedenlerine, yani 75 yıllık İsrail askeri işgalini ve Apartheid'i ele almak ve ABD'nin bu sistematik baskıdaki suç ortaklığına son vermektir.”
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Siyasi sahnenin sağında, yaklaşık altı milyon Amerikalı Yahudiyi temsil ettiklerini söyleyen iki büyük Yahudi örgütü, Amerikan Yahudi Komitesi ve Birleşik Yahudi Çağrısı, bu hafta binlerce destekçisini Manhattan'da topladı.
New York'ta yaşayan Kaliforniyalı Philip Wolf (25 yaşında), "Dindar olmayan bir ailede büyümüş olmama rağmen İsrail halkı ve İsrail Devleti ile derin bir bağ hissediyorum" dedi.
Manevi savaş
Geçen hafta yaşanan olayların ardından bu bağın güçlendiğini söyleyen Wolf ekledi: "Bir ABD’li Yahudi olarak desteğimi ifade etmem önemli.”
Yürüyüşte hazır bulunan New York Eyalet Valisi Kathy Hochul ve New York Belediye Başkanı Eric Adams, Hamas saldırısını kınayarak, İsrail'in "kötülüğe" karşı savaşının aynı zamanda New Yorkluların da savaşı olduğunu vurguladılar.
Geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen bir konferansta Amerikan Yahudi Komitesi, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınadı ve Amerikan Yahudi Cemaati’nin İbrani devletini desteklemekte gösterdiği dayanışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hamas saldırısından iki gün sonra, ünlü Park East Sinagogu'ndan New York Hahamı Arthur Schneier de İsrailli yetkililer gibi Hamas'ı kınadı ve son saldırı için şu ifadeleri kullandı: “1948'deki kuruluşundan bu yana ve Yom Kippur Savaşı'ndan tam 50 yıl sonra İsrail'e yönelik en büyük varoluşsal tehdit. Dünyanın en büyüğü olan Amerikan Yahudi Cemaati’nin özel bir sorumluluğu var.”
New York'lu ilerici haham Melissa Beyer-Whitman da aynı tutumu dile getirerek, Manhattan'daki Emanu-el Sinagogu önünde ölenlerin ruhları için edilen dua sırasında şunları söyledi: “İsrail'e olan inancınızı sürdürün, devleti ve birliği düşünün.”
Herkese zarar
Haham Alissa Wise ise Birleşik Yahudi Çağrısı tarafından yayınlanan bir bildiride şunları söyledi: “Birçok kişi için, daha fazla askeri fon göndermek de dahil olmak üzere İsrail'e koşulsuz destek çağrısı derin üzüntü, korku ve endişe dolu bir yerden geliyor. Fakat daha fazla silahın herkese daha fazla zarar vereceğini biliyoruz.”
İlerici ve seküler bir dergi olan Jewish Currents'den gazeteci Alex Keane şunları söyledi: “Soldaki Amerikalı Yahudilerin bir kısmı ve Demokrat Parti seçmenleri yaklaşık 10 yıl önce ‘Filistinlilere yönelik acımasız insan hakları ihlalleri’ nedeniyle İsrail'den uzaklaştı. İsrailli sivillere yönelik saldırıların ve kaçırılmalarının mantıksız olduğunu, aynı zamanda Gazze'ye yönelik toplu cezalandırmanın da mantıksız olduğunu söylemek mümkün ve gerekli.”
Yahudi Seçim Enstitüsü'nün 2021'de 800 seçmenden oluşan bir örneklem üzerinde yaptığı ulusal ankete göre, "İsrail'in bir apartheid devleti olduğuna inanan Amerikalı Yahudilerin" yüzdesi yaklaşık yüzde 25.
Şrku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı