İsrail'de seçimleri radikal siyonistlerin kazanması, Avrupalı Yahudileri tedirgin etti.
Ülkenin köklü gazetelerinden Haaretz'e konuşan ve kimliğini açıklamayan Avrupalı Yahudi topluluğundan bir lider, radikal siyonistlerin güçlenmesinin, İsrail'in Yahudi düşmanlığı ve Avrupa'daki radikal sağ hareketlerle mücadelesinde sorun yaratabileceğini söyledi.
Lider, "Binyamin Netanyahu'nun eski hükümetlerine kıyasla mevcut yönetim, İsrail ve Yahudi diasporası arasındaki ilişkileri geliştirmeye çok daha istekliydi" dedi.
Birleşik Krallık merkezli Dünya İlerici Yahudilik Birliği'ne (WUPJ) bağlı Liberal Yahudilik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Britanyalı Yahudiler, İsrail hükümetinin geleceğinden endişeli" ifadelerine yer verdi.
Paylaşımda, "Bezalel Smotriç ve Itamar Ben-Gvir'in Dini Siyonizm Partisi ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik görüşlerini çekinmeden sergilediği bir kampanya yürüttü" dendi.
Ayrıca Netanyahu ve Başbakan Yair Lapid'e, Dini Siyonizm Partisi'nin hükümet koalisyonunda yer almasına izin verilmemesi çağrısı yapıldı.
Avrupa Yahudi Öğrenciler Birliği (EUJS) ise Twitter'daki açıklamasında, Dini Siyonizm Partisi'ni İtalya'nın Kardeşleri (Fdl) ve Almanya için Alternatif (AfD) gibi Avrupa'daki radikal sağcı partilere benzeterek, "Adları değişebilir ama özünde ayrımcı, hoşgörüsüz ve milliyetçiler" dendi.
Öte yandan bazı Avrupalı Yahudi topluluklarıysa İsrail hükümetine destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti.
İtalya Yahudi Toplulukları Birliği'nin (UCEI) başkanı Noemi di Segni, "İsrail'in var olma hakkını ve Ortadoğu'yla Avrupa'ya değerli katkılarını desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Polonya Dini Yahudi Toplulukları Birliği'nin eski yöneticisi Petr Kadlick de "Seçim sonuçlarının, İsrail-Avrupa ilişkilerinde önemli değişiklik yaratacağını düşünmüyorum" dedi. Kadlick, İsrail-Ukrayna ilişkilerinin nasıl şekilleneceğininse ileride belli olacağını söyledi.
Dini Siyonizm Partisi'nin oyları fırladı
İsrail'de 1 Kasım'da düzenlenen seçimlerin ardından kesin olmayan sonuçlara göre Netanyahu'nun lideri olduğu Likud Partisi'nin başını çektiği sağ ittifak, 120 sandalyeli mecliste 62 milletvekiliyle çoğunluğu elde etti.
Likud, 31 milletvekili çıkararak seçimi birinci tamamlarken, Dini Siyonizm Partisi de 15 milletvekiliyle yarışı üçüncü bitirdi.
Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle tepki toplayan radikal sağcı Smotriç ve Ben-Gvir'in bulunduğu Dini Siyonizm Partisi son seçimlerde en fazla yükseliş yapan parti oldu.
Parti, Mart 2021'deki seçimlerde de 6 sandalye kazanarak tahmin edilenden daha başarılı olmuştu.
"Diplomatik kabus"
Ben-Gvir, seçimin ardından paylaştığı tweette "Günaydın İsrail, tamamen sağcı bir hükümet kurmanın vakti geldi. Kendi ülkemizde kontrolü ele geçirmenin vakti geldi" demişti.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post'ta yer alan analizde, Netanyahu'nun radikal siyonistlerle işbirliğinin "diplomatik bir kabusa dönüşebileceği" belirtildi.
Söz konusu seçimlerin sonuçlarıyla "İsrail tarihindeki en sağcı hükümetlerden birinin kurulabileceği" de ifade edildi.
İstanbul/Şarku'l Avsat
Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post, AA