BURSA ARENA / Haber Merkezi
Yapılan bir araştırmaya göre, Batı Şeria’nın ilhakına karşı çıkan İsraillilerin sayısı, destekleyenlerden fazla.
Şalom'un haberleştirdiği Sol eğilimli Cenevre Girişimi Grubu tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Batı Şeria’nın ilhakına karşı çıkan İsraillilerin sayısı, destekleyenlerden fazla. Katılımcıların sadece yüzde 3,5’i bu konuyu öncelikleri arasında sayıyor.
Tel Aviv’de geçtiğimiz pazar günü binlerce kişinin ilhak teklifine karşı gösteri düzenlemesinden birkaç saat sonra, grup bir açıklamayla, kamuoyu yoklamasının halkın yüzde 32,2’sinin ilhakı desteklerken yüzde 41,7’sinin karşı olduğunu gösteren araştırma sonuçlarını paylaştı.
Halkın yüzde 48’i, hükümetin Trump yönetimi ile koordineli olarak önümüzdeki ay gerçekleşmesini planladığı böyle bir hareketin, Filistinlilerle barış yapılabilme ihtimaline zarar vereceğini düşünürken, sadece yüzde 13,8’i barış olasılığına fayda sağlayacağına inanıyor
Katılımcılara, ülke için en öncelikli iki konunun ne olduğu sorulduğunda, sadece yüzde 3,5’i ilhak konusundan bahsetti. Katılımcıların yüzde 42,4’ü ekonomiyi, yüzde 24,6’sı halk sağlığını, yüzde 17,4’ü de güvenliği öncelikli konular olarak belirledi.
Araştırmaya göre, Başbakan Netanyahu’nun Likud Partisini taraftarlarının bile ancak yarısı ilhak kararını destekliyor. Savunma Bakanı Benny Gantz’ın Mavi-Beyaz İttifakının destekçilerinin büyük bir çoğunluğu ise karara karşı.
Haziran başında gerçekleşen kamuoyu yoklamasında, katılan 621 kişi İsrail’in yetişkin nüfusunu temsil ediyor. Hata payı yüzde 3,9 olarak belirtildi.
Netanyahu ve şu anda savunma bakanı olan Mavi-Beyaz İttifakı Lideri Gantz, koalisyon anlaşmalarının bir parçası olarak, hükümetin 1 Temmuz’dan sonra İsrail egemenliğini yerleşim yerleri ve Ürdün Vadisine genişletmesi konusunda anlaşmışlardı. Bu kararın İsrail meclisi Knesset’teki milletvekillerinin çoğunluğu tarafından mutlulukla karşılanacağı ve destekleneceği bekleniyordu.
Uluslararası toplumun büyük bir kısmı bu karara şiddetle karşı çıktıklarını ifade etmişlerdi. ABD de geçtiğimiz günlerde İsrail’in bu konuda yavaşlamasını istediğini ima etmişti
“İsrail bir metre bile ilhak ederse Filistin Yönetimi çöker”
Üst düzey bir Filistinli yetkili, İsrail’in bir metre dahi Batı Şeria toprağı ilhak etmesi durumunda Filistin Yönetiminin çökeceği uyarısında bulundu ve “O zaman İsrail, hem tüm Filistinlilerin hem de tüm İsraillilerin gözünde suçlu durumuna düşer” yorumunu yaptı.
Saeb Erekat, Kanal 12’ye yaptığı açıklamada, “Eğer Batı Şeria’nın bir metresini bile ilhak ederseniz, Ürdün Nehrinden Akdeniz’e kadar olan bölgede gerçekleşen her şeyden kendinizi sorumlu bulursunuz” dedi.
Erekat ilhakın gerçekleşmesi durumunda Filistin Yönetiminin hayatta kalamayacağını belirterek, “Netanyahu, Filistin Yönetiminin yok olmasını, Gazze’deki Hamas’ın ise kalmasını istiyor” suçlamasında bulundu.
**
Ürdün, İsrail ile barış anlaşmasını gözden geçirebilir
Ürdün, İsrail ilhak planını hayata geçirdiği takdirde ilk adım olarak büyükelçisini Amman’a geri çağırmayı ve uluslararası arenada Filistinlilerin İsrail karşıtı mücadelesine destek vermeyi planlıyor.
İsrail’de Kanal 13’te cumartesi günü yayınlanan, ismi verilmeyen kaynaklardan edinilen bilgilerle hazırlanan habere göre Ürdün, ilhak kararı resmen ilan edilmeden resmi adımlar atmaktan kaçınıyor. Diğer yandan haberde, kraliyet tarafından Filistinlilere, Ürdün Kralı 2.Abdullah’ın ilhak süreci karşısında sessiz kalmayacağı garantisinin verildiği söyleniyor.
Kaynaklara göre, Ürdün’ün tepki amaçlı atabileceği adımlar arasında barış anlaşmasını iptal etmek de bulunuyor.
İsrail’in tüm Arap ülkeleri arasında sadece Ürdün ve Mısır ile resmi barış anlaşmaları ve diplomatik ilişkisi bulunuyor. Fakat Amman ve Kudüs arasında 1994 yılında imzalanmış olan ve her zaman soğuk bir barış olarak nitelendirilen barış anlaşması, son birkaç yıldır hissedilir şekilde gerildi. Anlaşmanın 25. yılında iki taraf birlikte bir tören düzenlememiş ve İsrailli çiftçilerin Ürdün tarafında kalan ekili arazilerine rahatça ulaşmalarını sağlayan özel anlaşma maddeleri Ürdün tarafından uygulamadan kaldırılmıştı. Amman, İsrail’in iki Ürdün vatandaşını tutuklamasını protesto etmek amacıyla, tutuklular serbest bırakılana dek, kısa bir süreliğine, büyükelçisini geri çağırmıştı.
İsrail’in ilhak planı gerek bölgeden gerekse dünyadan pek çok kınama açıklaması gelmesine sebep oldu.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın, İsrail’e yapmayı planladığı acil ziyarette Netanyahu’yu ilhak planını hayata geçirmemesi yönünde uyarması, bu planı uyguladığı takdirde İsrail’in gerek Avrupa Birliği ile, gerekse de Berlin’le ilişkilerinin zarar göreceğini bildirmeyi niyetlendiği konuşuluyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, geçen hafta birer açıklama yaparak İsrail’i ilhak kararı konusunda uyardılar. Lavrov ve Şükri bölgesel sorunlarla ilgili yaptıkları bir görüşme sonrası bu açıklamayı yapmaya karar verdiklerini belirttiler. Lavrov’un ofisinden çağrının Şükri’nin girişimiyle gerçekleştiği açıklaması yapıldı. Her iki taraf da açıklamalarında iki devletli çözüm planına desteklerini tekrarladılar.