Financial Times, Avrupalı bankacıların "gizli kulübünü" yazdı

 1950'de kurulan kulübün toplantıları gizlilik içinde yürütülüyor.

Dünyanın önde gelen ekonomi yayınlarından biri olan Financial Times (FT), Avrupa'nın üst düzey bankacılarının "gizli kulübünü" yazdı.

Pazartesi günü yayımlanan haberde, Avrupa'daki büyük bankaların yöneticilerinin, yılda iki kez lüks otellerde ve kraliyet saraylarında gizli buluşmalar düzenlediği öne sürüldü.

Institut International d’Etudes Bancaires (IIEB - Uluslararası Bankacılık Araştırmaları Enstitüsü) isimli kuruma dikkat çekilen haberde, bu organizasyonun üyeleri dışında çok az bilindiği, bir internet sitesi olmadığı ve buluşma takvimlerinin kamuoyuna açıklanmadığı aktarıldı.

Uzun süredir bu kulübe üye olan bir kişi FT'ye yaptığı açıklamada, "Bu Davos gibi her isteyenin giriş biletini satın alabildiği bir yapı değil. Gerçekten ayrıcalıklı bir yer" diye konuştu.

Kulüp üyelerine toplantılarda konuşulan konuların detaylarının paylaşılmaması konusunda da telkinlerde bulunulduğu öne sürüldü.

Bazı üyelerse gruptaki şeffaflık eksikliğinden şikayetçi.

İsveç bankası Handelsbanken'in başkanı Par Boman, FT'ye yaptığı açıklamada, "Organizasyonun Avrupa'daki bankaları yakınlaştırma hedefine hizmet ettiği onlarca yıl boyunca biz de üyeydik. Ancak finansal krizin ardından, grubun aşırılığının ve şeffaflık eksikliğinin değerlerimizle örtüşmediğini hissettik" diye konuştu.

Haberde, IIEB'nin 1950'de, Avrupa'nın önde gelen 4 bankası tarafından Paris'te kurulduğu belirtildi. Bu bankaların, Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique ve Amsterdamsche Bank olduğu kaydedildi.

Habere göre IIEB, Avrupa'nın üst düzey finansçılarının fikir alışverişi yapabileceği bir platform olmanın yanı sıra elit bir sosyal kulüp işlevi de gördü. Üç güne kadar uzayan toplantılarda, bankacıların eşleri de bir araya gelerek gala yemeklerinde, turistik gezilerde ve alışveriş turlarında vakit geçirdi.

FT'nin haberinde, kuruluşundan bu yana 70 yıl geçmesine rağmen IIEB faaliyetlerinin neredeyse hiçbir zaman medyanın gündemine gelmemesine de dikkat çekildi.

Independent Türkçe, RT, Financial Times

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.