BM İnsan Hakları Konseyinin özel raportörü Tomoya Obokata çağdaş kölelik biçimleri üzerine rapor yayımladı. Raportör Obokata yayımladığı raporda başta Uygur Türkleri olmak üzere diğer Türk toplumlarının tarım ve imalat gibi sektörlerde zorunlu çalıştırıldığını ortaya çıkardı. Rapora göre, Uygur Türkleri başta olmak üzere üç milyondan fazla Türk üç seneyi aşkın bir süredir sözde “yeniden eğitim” merkezlerinde sistematik olarak alıkonuluyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin, çağdaş kölelik biçimleri üzerine araştırmalar yapan özel raportörü Tomoya Obokata Doğu Türkistan ile ilgili raporyayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri ve diğer Türk toplumlarının, zorunlu çalıştırma ve soykırım kurbanı olduğu kanıtlandı.
AVRUPA PARLAMENTOLARI UYGUR SOYKIRIMINI TANIDI
Çin hükumetinin Doğu Türkistan’daki politikaları birkaç yıldır uluslararası incelemeye konu oldu. Araştırmalara göre başta Uygur Türkleri olmak üzere üç milyondan fazla Türk üç seneyi aşkın bir süredir, sözde “yeniden eğitim” merkezlerinde sistematik olarak alıkonuldu. Bu süreçte Batı ülkeleri Çin’in soykırım işlediğini meclis ve parlamentolarında kabul etti.
Daha önce sözde ”yeniden eğitim kamplarının” varlığını reddeden Çin, daha sonra bu kampların Doğu Türkistan’daki sözde terörle mücadele ve aşırı dincilerin radikalliğini ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulduğunu savunmuştu.
BM İnsan Hakları Ofisi Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Doğu Türkistan hakkındaki raporunu ağustos ayının sonunda görev süresi sona ermeden önce yayımlamayı planladığını söylemişti. Geçen ay Reuters’un elde ettiği bilgilere göre, Çin’in, Bachelet’in yayımlayacağı raporu engellemek için BM yetkilisine lobi yaptığı ortaya çıkmıştı.
QHA