Türkiye'nin "NATO'nun ihtiyaç duyduğu baş ağrısı" olarak nitelendirildiği analizde, "Türkiye'nin dış politikası, onu çoğu NATO müttefikinden ayırıyor" ifadelerine yer verildi.
ABD merkezli Politico dergisinde, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği sürecine etkisi ve ittifakla olan ilişkileri değerlendirildi. Türkiye'nin "NATO'nun ihtiyaç duyduğu baş ağrısı" olarak nitelendirildiği analizde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Türkiye, pek çok nedenden dolayı önemli bir NATO müttefiki" sözlerine yer verildi.
'NATO MÜTTEFİKLERİNDEN FARKLI BİR DIŞ POLİTİKA'
Ankara'nın Kiev ve Moskova yönetimleriyle ilişkilerine de değinilen analizde, şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye'nin dış politikası, onu çoğu NATO müttefikinden ayırıyor. Türkiye, Rusya'nın işgalini kınadı ve Ukrayna'ya yardım sağladı ancak aynı zamanda Moskova'nın savaşını körükleyen sanayilere yaptırım uygulamayı da reddetti. Ve savaş başladığından beri Erdoğan, düzenli telefon görüşmelerine ek olarak Putin ile pek çok kez yüz yüze görüştü. Hatta, Batı'yı Rusya'yı kışkırtmakla suçladı."
'ANKARA, BİR DENGE POLİTİKASI BENİMSEDİ'
Politico'ya konuşan üst düzey bir Avrupalı diplomat, "Ankara, kendi çıkarlarını maksimize etmek için pragmatik bir denge politikası benimsedi" dedi.
Dergiye konuşan bir Türk yetkili ise, "Belirli konulardaki güçlü fikir ayrılıklarımıza rağmen, Rusya ile işlevsel bir iletişim kanalımız var" açıklamasında bulundu. İsmi açıklanmayan yetkili, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasında da aktif rol oynadığını sözlerine ekledi.
'PARAMI TÜRKİYE'YE YATIRIRDIM'
Gazete Duvar'da yer alan habere göre eski bir NATO yetkilisi olan Jamie Shea ise, "Çoğu müttefik izole edilmek istemez, 'kötü adam' olmak istemez ancak Türkiye buna aldırmıyor. Bu da Türkiye'ye inanılmaz bir güç sağlıyor" dedi. Shea, Ukrayna'daki barış görüşmelerinin 'şu anda ihtimal dahilinde olmadığını' söyledi ve şu değerlendirmede bulundu: "Ama ihtimal doğduğunda arabulucuyu kim oynayacak? Çin mi yoksa Türkiye mi olacak? Ben paramı Türkiye'ye yatırdım."