Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğinin uygun bulunmasına ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca görüşülerek kabul edildi.
Finlandiya'nın NATO'ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı. Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'da başlattığı işgal girişimi ve saldırıların ardından Baltık ülkeleri İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik için başvuru yapmıştı.
FİNLANDİYA'NIN NATO'YA ÜYELİĞİ
Türkiye Cumhuriyeti, iki ülkenin teröre verdiği desteği gerekçe göstererek üyeliğe şerh koymuştu. Ardından süren görüşmelerde Finlandiya ile Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki çekincelerinde mutabık kalınmıştı.
Bilindiği üzere, Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ilişkin hazırlanan protokole ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından 23 Mart 2023 tarihinde kabul edilmişti.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ
İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik sürecine yaklaşık bir yıl önce adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan Finlandiya ile Türkiye arasında anlaşma sağlanmıştı.
Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı.
QHA