BURSA ARENA / Haber Merkezi
Okulların açılması konusu merakla bekleniyordu. Bilim Kurulunun yapmış olduğu toplantı sonrası almış olduğu tavsiye kararı doğrultusunda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamalarda bulundu. 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılının başlamasına ilişkin açıklamasında, "31 Ağustos tarihinde okulları uzaktan eğitimle açıyoruz. 21 Eylül'de Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda aşamalı ve seyreltilmiş yüz yüze eğitimin başlamasına karar verdik" dedi.
Bakan Ziya Selçuk, isteyen özel okulların 17 Ağustos itibarıyla uzaktan eğitim araçlarıyla eğitim faaliyetlerine başlayabileceklerini belirtti.
Selçuk şu açıklamalarda bulundu.
*Uzaktan eğitim araçları EBA televizyon kanalları, öğretmenleriyle yaptıkları canlı dersler ve hazırlanan destek materyalleri ile öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.
*Okullarımızı açtığımızda öğrencilerimize, öğretmenlerimize, personele, servis sürücülerine varana kadar herkesin sağlık durumlarını, test kodlarıyla takip altında tutacağız. Gerekli önlemler alınacak.
*Servislerde, okul bahçesi girişinde maske ve benzeri standartlar hususunda kılavuz çerçevesinde belirlenmişti. Bunların ne şekilde uygulanacağının ayrıntısını rehber ve kılavuz bilgilendirmeleriyle ettireceğiz.
*Öğrencilerimizin teneffüste neler yapacağı konusunda kılavuzumuzda açıklanacak. Maske temin edilecek. Okullarımızın uyması gereken hijyen standartları konusunda birtakım kılavuzları daha önce de hazırlamıştık.
*Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, velilerimiz için hazırlanan bu kılavuzun takibi devam edecek. Okulun ilk haftasında özel bir uyum çalışmalarımız olacak. Okulların hijyenini sağlamak için temizlik ve personel alımları devam ediyor.
*Okullarımızla ilgili ihtiyaç kalemleri tek tek çıkarılmıştır, bunların takibi de devam ediyor. Okullarımıza mali destek vermek ve diğer teknik destekleri sağlamak için gereken planlamaları yaptık.
*Kısa zaman içerisinde öncelikli okullarımızdan başlamak üzere bu destekler okullara ulaştıracak. Bakanlık bürokratlarımız çeşitli illerde gruplar halinde risk analizine katılacaklar. Yani sahadayız. Bu çalışmalarla Bilim Kurulu’nu da bilgilendirmeyi ve yol haritasını ortaya koymayı planlıyoruz.
*Bütün bu süre boyunca sahada ve okullarda olacağız. Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin eğitim yılını şimdiden kutluyor, yüz yüze eğitime bir an önce başlamak temennisini tekrarlıyorum.
Ayrıca, sorulan sorulara, “sınava giren öğrencilerimizle ilgili olarak müfredat içeriği onlara yönelik olarak yapılacak destek konusunda planlamalar yapılıyor.”
“Biz aşamalı ve seyreltilmiş derken belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından, derslerin ve konuların seyreltilmesi, tam olarak içeriğin tam olarak, yüz yüze, aynı saat içinde değil de belirli nokta ve konuların işlenmesini kast ediyoruz. Seyreltilme konusunda açık elbette uzaktan eğitim, canlı dersler ve EBA televizyonu vasıtasıyla giderilecek” diye cevap verdi.
Eğitim sendikaları, okulların açılması kararına, altyapının hazır olmaması sebebiyle sıcak bakmadıklarını dile getirdiler.
Bakan Selçuk'un açıklamasından sonra, “Üniversiteler ne zaman açılacak?” sorusu akıllara geldi.
Konuyla ilgili kesin bir açıklama yapılmazken, YÖK koronavirüs salgının 2020-2021 eğitim öğretim döneminde de devam etmesi ihtimaline karşı yeni düzenlemeler yapılması ihtiyacına yönelik rehber hazırladı.
Rehberde, uzaktan öğretim uygulamaları, uygulamalı eğitimler, ölçme ve değerlendirme uygulamaları, yabancı uyruklu öğrenciler, toplantılar, kongreler ve değişim programları başlıkları altında çerçeve kararlar ile önerilerin yer aldığı ifade edildi.
CAFER GENÇ / Bursa Arena E'Gazete