Avusturya’nın başkenti Viyana'nın prestijli salonlarından birinde, yaşlılıktan bitkin düşmüş veya bunamadan mustarip yaşlıların katıldığı bir konser düzenleniyor. Burada, başkalarının onlara bakışından korkmuyorlar çünkü bu istisnai etkinlik onlara adanıyor.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Musicverein Vakfı Genel Müdürü Stefan Bouley’in kaydettiğine göre, bu konserler dizisi Avusturya'da "Hatıra" adıyla Ekim' de "yaşlıların kendileri için her şeyin mübah olduğu bir yerde kendilerini iyi hissetmeleri için" başlatılmıştı.
Onlarca insan, ünlü yılbaşı partisinin resmi protokolünü benimsemeden, aralarından geçişi kolaylaştıracak şekilde küçük bir salonda oturuyor. Yaşlılar ise tekerlekli sandalyedeyken ve bir yakını ya da yaşlı bakımevlerinden bir bakıcı eşliğinde herhangi bir baskı hissetmeden konserlere gitme sevincini yeniden yaşayabiliyor. Sahnede üç genç Polonyalı müzisyen, Franz Schubert veya Johannes Brahms'ın eserlerini seslendiriyor, bestecilerin hayatlarının ayrıntılarını anlatıyor ve Noel şarkıları seslendiriyor. Mekâna samimi ve duygusal bir hava hakim oluyor ve bu, yaşlıları yanlarındakilerin omuzlarına yaslanmaya sevk ediyor. Müzik eğitimi konusunda uzman olan Mandel, "Konsere katılanların gençlik evrelerine kadar uzanan detayları" öğrenmek ve geçmişlerine uygun bir program belirlemek için "Çok araştırma yapıyorum" diyor.
Mandel, açıklamalarında şunları da kaydetti: "Yaşlılar hastalığın ileri evrelerinde olsalar bile, diğer duyguların aksine, "beynin farklı bölgelerine" nüfuz etme yeteneğine sahip olan müzikle etkileşime giriyorlar.
Ayrıca, "terapötik adımlardan biri olarak" değil, ancak bir konserde duyduklarında "müziğin onlar için yararlı olabileceğine" dikkat çekiyor.
Trobel, partinin "rahat tarzına", kısa süresine (yaklaşık bir saat) ve katılımcıların sanatçılara yakınlığına olan hayranlığını dile getiriyor. Şu anda bellek sorunları olan insanlar için kurulan Brunms Derneği'ni yöneten 67 yaşındaki eski yazılım geliştiricisi, "Katılımcılar eğlenebilir, dans edebilir ve şarkı söyleyebilir, bu da müziğin keyfini daha da fazla çıkarmalarını mümkün kılar" diyor.
Viyana – Londra / Şarku’l Avsat