Önceki yazımızda prostat'ın tanımı ve büyüme nedenlerinden bahsetmiş idik. Bu defa inceleme ve anlatımın bütünlüğü yönünden; yazımızın kalan tamamını sonuna kadar paylaşmayı uygun gördük.
PROSTAT BÜYÜMESİNİN ZARARLARI:
1-Kısırlık;
Herhangi bir sebeple, prostat da meydana gelebilecek işlev bozukluğu, testislerden çıkan olgunlaşmış spermlerin, yumurtaya ulaşması için en büyük engeldir. Çünkü sağlıklı ve yeterli miktarda meni üretimi için, sağlıklı prostat şarttır.
2- Zayıf ereksiyon;
Sertleşme problemleri nedeniyle, cinsel hayatımızın bozulması ve buna bağlı olarak, psikolojimizin olumsuz etkilenmesi.
3- Ağrılı ve erken boşalma
4- İdrar problemleri;
Toplantı, düğün, bayram, trafik vs gibi en olmaması gereken zamanlarda oluşacak idrar problemleri (yukarda saydığımız haller) nedeniyle hayat kalitemizin düşmesi, gereksiz sıkıntılar yaşamamız.
5- Uzun süreli enfeksiyon yada kanserojen birikintiler sebebiyle, prostatın (özellikle) dış yüzeyindeki hücrelerin bozulması nedeniyle, prostat kanserinin oluşarak hayatımızı tehdit etmesi ve buna bağlı olarak, yaşam kalitemizi aşırı derece bozulması.
PROSTAT BÜYÜMESİNİ ÖNLEYİCİ ve SEBEPLERİ ORTADAN KALDIRMAYA YARDIMCI TAVSİYELER:
Öncelikle prostat büyümesini önlemeye yönelik, aşağıdaki tedbirler erkekler tarafından ciddiyetle dikkate alınmalıdır. “Hasta olup iyileşmeye uğraşmaktansa hasta olmamak” çok daha kolay ve ucuzdur. (unutulmamalı)
1-Genel anlamda dolaşım sistemi ve kalbe iyi gelen her şeyin, prostata da iyi geldiği unutulmamalıdır.
2-Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için gerekenler yapılmalıdır.
3-Hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır. Hava şartları ne olursa olsun, en az 40 - 45 dakika gibi, belirli sürelerde, günlük yürüyüşler alışkanlık haline getirilmelidir.
4-Doğru nefes alıp vermeyi öğrenin. Özellikle burnunuzdan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirin. Burundan nefes aldığımızda meydana gelen hava akışı, zengin NİTRİK OKSİT kaynaklarının sisteme girmesini sağlayacaktır.
5-Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına dikkat edilmeli. Özellikle “kabız” olmamak için gerekenler yapılmalıdır.
6-Vücudunuzu özellikle ayaklarınızı üşütmemeye dikkat edin. Soğuk ortamlarda çok fazla vakit geçirmeyin. Sıcak ortamlar idrar yapmayı kolaylaştırır. Sıcak tutacak yünlü ya da pamuklu iç çamaşırları giyin. Çok dar ve sıkı giyeceklerden kaçının.
7-İdrarınız geldiği anda, şartların müsait olması halinde hemen idrarınızı yapın. Her hangi bir gerekçe ile yapmayıp, iyice sıkışana kadar bekletmeyin.
8-Kesinlikle alkol ve sigara tüketilmemelidir.
9-Kilo almaktan kaçının. Beslenme programınızda, çiğ badem, fındık, fıstık, ceviz, kabuğu alınmamış pirinç, tam buğday ekmeği, sebze (özellikle domates ve brokoli), meyve (özellikle avokado ve nar), ev yapımı yoğurt, yoğurt suyu, kefir, çökelek, kırmızı pancar, kırmızı havuç, lahana ya daha fazla yer verin.
Özellikle akşamları küçük bir kase, kavrulmamış “çiğ kabak çekirdeği” yemeyi alışkanlık haline getirin. Taze sıkılmış nar, limon, greyfurt, portakal, kırmızı pancar, havuç, salatalık, elma ve üzüm suyu tüketiminizi artırın.
Uygun zamanlarda özellikle ısırgan, yeşil çay, biberiye, lavanta, ada çayı, kekik, kuş burnu, papatya, meyan kökü gibi antioksidan özelliği fazla bitki çayları içmeyi ihmal etmeyin.
Sıkma meyve suları, sebze suları yada bitki çaylarını, ister ayrı ayrı, isterseniz damak tadınıza uygun karışımlar halinde tüketebilirsiniz.
10-Şeker ve şekerli ürünlerle, rafine edilmiş nişastalı ve unlu mamuller tüketiminizi kesinlikle sınırlayın.
11-Cola, fanta gazoz gibi gazlı içecekleri hiç tüketmeyin, Kahve, neskafe, çay gibi kafeinli içecekleri de sınırlı tüketin.
12-Duş alırken, suyu soğuk - sıcak şeklinde, ardışık olarak kullanmaya özen göstererek, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olun.
13-Düzenli olarak kısa süreli oruç tutmayı alışkanlık haline getirin. 15 günde, en azından ayda bir kez, katı hiçbir şey yemeden, (günde 2,5 litreyi aşmamak şartıyla,) yalnızca limon sıkılmış ya da ev yapımı elma sirkesi karıştırılmış, ılık bal şerbeti, portakal, greyfurt, havuç, nar, kırmızı pancar, ekşi elma gibi antioksidan meyve suları veya sebze suları, bitki çayları içerek, 24 yada 36 saatlik, oruç tutmanın, hem kilo kontrolü, hem Prostat, hem de genel sağlık açısından çok iyi sonuçlar verdiğini aklınızdan çıkarmayın.
14-En önemlisi tek eşlilikten şaşmayın. Sahip olduğunuz cinsel partner çokluğunun, prostat kanseri riskinizi artırabileceği unutulmamalıdır.. Çünkü partner sayısındaki artışla, enfeksiyon riskiniz de artmaktadır. Eşiniz yada partnerinizin idrar yolları yada cinsel organında bakteri, virüs yada mantarlara bağlı olarak gelişebilecek, her türlü enfeksiyonu dikkate alın. Eşinize uygulanacak tedavi şeklinin size de uygulanması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Koruyucu önlem olarak, cinsel organınızı zaman zaman kırmızı kantaron gibi bitkisel yağlarla yağlayarak, virüs, bakteri, mantar gibi mikropların cinsel temas yoluyla bulaşmasını önleyin.
PROSTAT ŞİKAYETLERİ İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER:
Prostat şikayetleri ile ilgili olarak, en az on beş gün süreyle, aşağıda belirtilen doğal ürünler kullanılmalıdır. Bu süre zarfında şikayetlerde azalma olması halinde uygulamaya devam edilmelidir. Aksi taktirde işinin ehli bir ürolog vasıtası ile kesin sebep tesbit edilerek tedavi yolları araştırılmalıdır.
1-PROPOLİS: (Latince adı: “Propolim”)
Bakteriler, virüsler ve mantarlar üzerinde etkili olduğu bilimsel olarak kabul edilen bir arı ürünüdür. Küçücük bir kovanda yaşayan 60.000 ila 80.000 civarındaki arının ve larvalarının çeşitli hastalıklardan korunması için ürettikleri bir maddedir.
Çin, Güney Kore, Brezilya, Arjantin gibi ülkeler başta olmak üzere, bir çok ülkede çeşitli formatlarda, tedavi edici amaçlı olarak kullanılmasına rağmen, ülkemizde sadece tentür halinde temin etmek mümkündür. Bir bardak suya 20 - 25 damla propolis tentürü damlatarak içilebilir. Hem bağışıklığın desteklenmesi, hem de enfeksiyonlar üzerinde olumlu etkileri vardır.
2-KABAK ÇEKİRDEĞİ: (Latince adı: “cucurbita pepo”)
Kabak çekirdeği testosteronun, dihidro testosterona dönüşmesini engelleyen, “cucurbitanin” adlı bir bileşik içerir. Ayrıca içeriğinde çinko, alanin, glisin ve glutamik asit bulunmaktadır. Amerikalı yazar Dr James A. Duke "Yeşil Eczane" adlı kitabında “çinko'nun prostatı küçülttüğü ispatlanmıştır " demektedir.
Bu nedenle prostat şikayetiniz olsun, yada olmasın özellikle akşamları, abur cubur yemek yerine bir kase kabak çekirdeği yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
3-KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI: (Latincesi: “Cucurbita semen oleum”)
Soğuk sıkım metoduyla elde edilen, kabak çekirdeği yağı zengin içeriği sayesinde, daha çok miktarda kabak çekirdeğinin sağlayacağı faydanın daha kısa sürede, daha kolay yolla elde edilmesini sağlayacaktır.
4-SAW PALMETTO (cüce palmiye ağacı): (Latincesi: “serenoa repens”)
Amerika’nın güney batısında yetişen, bodur bir palmiye türüdür. Testosteronu, dihidro testosterona dönüştüren “testosteron-5-alfa-redüktaz” adlı enzimin faaliyetine engel olur. Prostat büyümesini önlemede etkili olduğu çok uzun zamandır kabul edilmektedir. Ülkemizde ekstrat olarak tablet halinde satılmaktadır.
5-MEYAN KÖKÜ: (Latince adı: “ Glycyrrhiza glabra”)
Meyan kökü de, testosteronun dihidro testosterona dönüşmesini engelleyen iki bileşik içerdiği için prostat büyümesini önlemede etkilidir. Ancak uzun süreli ve yüksek dozlarda kullanılması halinde baş ağrısı yapabilir.
6-ISIRGAN OTU: (Latince adı: “Urtica dioica”)
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, ısırgan otu kökü özütü prostat büyümesi tedavisinde etkili sonuçlar vermiştir. Alman tıbbi herbalistler günlük 2 - 3 çay kaşığı ısırgan ekstratı alınmasını önermektedir.
7-TAFLAN (kara yemiş): (Latince adı: “pygeum africanum”)
Karadeniz bölgesine has bir bitki olan kara yemiş, İstanbul boğazından, Gürcistan’a kadar kendiliğinden yetişmektedir. Meyvesi ve ağaç kabuğu özütü tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ancak kesinlikle fazla tüketilmemelidir.
8-YABANİ KEKİK (zahter) : (Latince adı : “ florentemque thymo “)
Bir tatlı kaşığı kekik, iki su bardağı dolusu kaynamış suyla demlenerek içilebilir. Yahut toz haline getirilerek, bal kabak yağı, veya zeytin yağı ile karıştırılarak da yenilebilir.
9-KETEN TOHUMU YAĞI: (Latince adı: Oleum Linum Usitatissimum)
Prostat sorunlarında temel yağ asitleri eksikliği de rol oynadığı için, günde iki – üç defa soğuk sıkılmış 15-20 ml keten tohumu yağı kullanmak yararlı olabilir.
10-ÇİNKO:
Çinko eksikliği vücudumuzu bir çok açıdan etkilediği gibi, prostat sorunlarına da yol açabilmektedir. Bu nedenle çinko içeren gıdalarla beslenmeye ağırlık vermek yada günde iki defa, aç karnına Çinko içerikli kalsiyum, magnezyum tabletleri almak yararlı olabilir.
11-Brokoli, kereviz, enginar ve pırasa tüketimi de prostat şikayetlerinin giderilmesinde yararlı olabilir. Özellikle sıkma suları içilirse daha etkilidir. Yemek olarak, yada kaynatılıp suyu içilerek de kullanılabilir.
Prostat değilim ama olmayacağım anlamınada gelmiyormuş. Yazınızdan sonra tavsiyelerinize uymaya çalışacağım. Bilgi paylaşımınız için teşekkürler