SORU: İnsan foton mudur, atom mudur?

İnsan ve madde atomlardan oluşurken, ışık fotonlardan oluşur. Fotonla elektrik elde etmeye “Fotoelektrik” deniliyor. Bu genel bilgi bizim sorumuzu yanıtlıyor mu?

Fizik bilgisine ressam ve mistik bakışımızı da ekleyeceğiz. Amma velakin fiziksel açıklamamızı biraz daha detaylandırmamız gerekiyor, ne dersiniz?

Işık dalga değil bir ışık taneciğidir ki buna FOTON diyoruz.

Hiçbir ışık hareketsiz durmaz! Fotonlar ışık hızıyla hareket ettiklerinden de bir kütleye ve zamana sahip olmazlar, kütlesi ve durgun enerjisi yoktur, ama enerjisi var. Negatif ve pozitif elektrik yüküne sahip değildirler. Aynı anda doğar ve aynı anda yok olurlar. Hiçbir manyetik alan onları etkilemez! Ama onlar maddeyi etkiyor!

İşte madde ile yani atomla ilişkiye girmeleri bizi ilgilendiren bu kısımdır.

Mesela fotosentez: Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürerek organik madde oluşumunu sağlayan bir işleyiş değil miydi.

Elektrik, elektronun eksiden artıya doğru hareket etmesidir. Elektrik sürekli akan değil kesik, paket halinde hareket eder.

Frekans: Akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Dalga boyu da bu yön değiştirmeler arasındaki dalgaların arasındaki uzaklıktır. Dalga boyu frekansla ters orantılıdır. Yani dalga boyu uzadıkça frekans azalır.

Mesela; kırmızı renkte frekans küçük dalga boyu büyüktür. Mavi renkte ise frekans büyük dalga boyu küçüktür. Renkleri dalga boylarına göre sıralarsak, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor. Işık tayfında gözümüzün görmediği kızılötesi, morötesi (Ultraviyole), radyo dalgaları x ve gama ışınları vardır! Yani daha göremediğimiz ne kadar çok renk var!

Foton bir atoma bağlandığı zaman kendi yok olur. Bir foton, atomdan bir elektron koparır, geriye kalanı ise kinetik enerjiye dönüşür. Kinetik enerji hareket ettiren enerjidir. Frekans enerji demektir, frekans büyürse enerji de büyür.

Kırmızının frekansı küçük enerjisi küçük, dalga boyu büyük ise enerjisi nasıl büyük hissedilir bu durumda? Gözlerinizi kapatıp mavi ve kırmızı renkli bir kartona uzatırsanız his farkını siz de deneyimlersiniz.

Ayrıca evrenin genişlediğini uzaklaşan galaksilerin ışığının, kırmızıya kayması gösteriyor. Kırmızı güçlü olmaz ise görünür mü, ya da bunlar sıcak ve soğuk olarak neye göre sınıflandırıldı?

Bu sorular ile bu yazımız iki aydır bekliyor fakat tatmin edici yanıt bulamadım. Ben de bu yazıyı sorusu ile size sunuyorum, yanıtlarınızı merak ediyorum.

İlk sorumuza dönersek, fotoelektrik oluşum nedeniyle insan, hem madde hem de ışıktır, hem foton hem atomdur. Işık olma hali sanıyoruz ki bilinç, tekâmül arttıkça görünür oluyor!

Sevgilerle.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.