Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Temmuz’da aylık enflasyon, ücret ve vergi ayarlamaları, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Enflasyonda yıllık bazda sekiz aydır devam eden düşüş serisi Temmuz ayı itibariyle son bulurken aylık enflasyon da 1,5 yılın zirvesine çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9,49 arttı.
Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Temmuz’da aylık enflasyonun yüzde 9,1 olarak gerçekleşmesi bekleniyordu. Ankette aylık enflasyonla ilgili en yüksek beklenti yüzde 10,5; en düşük beklenti ise yüzde 7,5 olarak belirlenmişti.
Ankette yıllık enflasyon beklentisi yüzde 47,2 olmuştu. Yıllık olarak bakıldığında Temmuz ayı için en yüksek tahmin yüzde 49,2, en düşük yüzde 41,6 gerçekleşmişti.
TCMB enflasyon tahminini keskin bir şekilde yükseltmişti
Enflasyonda yeni bir yükseliş trendi beklentisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) tahminlerine de yansımış, TCMB yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltilmişti.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan 2024 ikinci çeyrekte yüzde 60 civarında zirveyi bulduktan sonra enflasyon ana eğilimlerinde iyileşme görmeyi beklediklerini dile getirmişti.
İki toplantıda 900 baz puan faiz artışıyla kademeli sıkılaştırma uygulayan TCMB bunun yanında kredi kartı harcamaları ve kredi büyümesine yönelik kısıtlayıcı tedbirler açıklamıştı.
Öncü göstergeler de enflasyonda düşüşün durduğunu göstermişti
Temmuz ayına ilişkin öncü enflasyon göstergeleri de yukarı yönlü ivmeye işaret etti.
İTO verilerine göre İstanbul’da Temmuz’da perakende fiyatlar önceki aya göre yüzde 9,84 artmıştı. Böylece aylık bazda İstanbul’da perakende fiyatlar Nisan 2022’den beri en hızlı artışı kaydetti.
İTO verilerine göre yıllık bazda ise artış yüzde 63,7 oldu ve böylece veri setindeki düşüş serisi son buldu.
Türk-İş’in Ankara gıda enflasyonu verileri Temmuz’da aylık bazda tüketici fiyatlarında hızlı bir yükseliş olduğunu gösterdi.
Türk-İş’in Temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre gıda enflasyonu aylık olarak yüzde 12,38 oldu. Böylelikle aylık gıda enflasyonunda Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.
Erajans