Madrid toplantısı… Gazze ateşkesi için yeni çabalar

‘İki devletli çözümü’ destekleyen bir Avrupa-İslam hareketi... Sinvar'dan Nasrallah ve Lübnanlı liderlere mektuplar.

Doha'da Hamas ile yapılan ve arabulucuların ‘umut ışığı’ olarak nitelendirdiği görüşmelerin ardından dün (Cuma) Madrid'de düzenlenen Arap Birliği-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Avrupa bakanlar toplantısına katılanlar Gazze Şeridi'nde ateşkes talep etti. Katılımcılar ayrıca, İsrail'in Filistinlilerin haklarını destekleyeceğinden korktuğu Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları öncesinde ‘iki devletli çözüm’ vurgusu yaptı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, “Toplantının Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmenin yollarını geliştirmeye katkıda bulunacağını umuyoruz (...) Filistinliler için bir geleceği, kalıcı bir barışı ve iki devletli çözümü desteklemek için yeni çabalar başlatıyoruz. Bu konuda ortak bir Arap, İslam ve Avrupa sesi vermek için toplanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Olağanüstü Arap Birliği-İİT Zirvesi tarafından Gazze Şeridi'ndeki gelişmelerle ilgili olarak görevlendirilen ve başkanlığını Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın yaptığı bakanlar komitesi heyeti, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptığı görüşmede, bir Filistin devletinin tanınmasını etkinleştirmenin yollarını ele aldı.

Öte yandan Lübnanlı isimler, Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'dan hareketin eski lideri İsmail Heniyye'ye yönelik taziyelerinden dolayı teşekkür mektupları aldı. Sinvar ayrıca, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a, Aksa Tufanı’nın ardından savaşa katıldığı için teşekkür etti.

Şarku'l Avsat Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.