BURSA ARENA / Haber Merkezi
Rusya, koronavirüs tehdidi altında bulunan işgal ettiği Kırım’ı askerileştirmeye ve Rus vatandaşlarını yerleştirmeye devam ediyor.
Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakanlığının raporuna göre, 1 Ocak 2014 itibariyle Akyar (Sivastopol) nüfusu 393 bin kişiydi. Bu yıl işgalci yönetim tarafından açıklanan “istatistikte” 1 Ocak 2020 itibarıyla şehirde 450 bin kişi yaşadığı görüldü. Akyar’ın sözde Valisi Mihail Razvojayev ise 8 Nisan 2020 tarihinde ekmek ve su tüketimi analizine göre şehirde 700 bin kişinin yaşadığını iddia etti.
KORONAVİRÜS SALGINI SÜRERKEN YARIMADAYA İNSAN TAŞIYORLAR!
Öne sürülen rakamlara göre altı yıl içinde Akyar nüfusunun gerçek oranı yüzde 80’e yükseldi. Şehre yeni yerleştirilenlerin büyük kısmını Rus askerleri, Rusya Federasyonu kolluk kuvvetleri çalışanları ve onların aileleri oluşturuyor.
Ayrıca, Bakanlığın açıklamasında, “Yarımadanın işgali nedeniyle şehri terk eden Ukrayna vatandaşlarını dikkate alırsak, işgalci güçlerin nüfusu bilinçli bir şekilde zorunlu olarak değiştirdiğini görüyoruz. Bu uluslararası insancıl hukukun ihlalidir ve savaş suçu olarak kabul edilir.” denildi.
Yeni tip koronavirüs (KOVİD-19) salgınına rağmen, Rusya işgal ettiği Kırım’da askeri tedbirleri önceki yoğunlukla sürdürmeye devam ediyor. Nitekim 2020 yılının Nisan ayında Kırım’da toplamda 30’dan fazla askeri tatbikat düzenlendi.
KORONAVİRÜSE RAĞMEN İŞGAL POLİTİKASINDAN VAZGEÇİLMİYOR
Ayrıca Bakanlık, Rusya’nın işgal ettiği Kırım ve Donbas’ta COVİD-19 salgınını hafife aldığını da bildirdi. İşgalcilerin, Mart 2020’de Kırım idari sınırındaki kontrol noktalarının kapanması için virüsün Ukrayna’dan yayılma tehdidi hakkında yanlış bilgiler verirken, virüsün yarımadaya Rusya’dan gelenler tarafından yayılması ile gerçek bilgileri gizlemeye çalıştığı ifade edildi.
Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasında, “Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarına, uluslararası insani yardım kuruluşlarının erişimi engellenmektedir. Böylece Rusya salgın sırasında, işgal altındaki bölgelerin Rusya’dan gelen ilaçlar ve kişisel koruyucu ekipman ve dezenfektan üretimi için gereken hammaddelere yönelik yapay bir bağımlılık yaratıyor, bu ise bu topraklarda yaşayan yerel sakinleri riske atıyor.” denildi. (QHA- Kırım Haber Ajansı)