Gazze: Ateşkes çabaları sürerken İsrail saldırısı ikinci gününde yoğunlaştı

İsrail güçleri dün (salı), Hamas'ın ateşkes görüşmelerini baltaladığını söylediği Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun saldırılarının ikinci gününde en az 18 Filistinliyi öldürdü.

ABD destekli Katar ve Mısır arabuluculuk çabaları, bu hafta Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmeyi ve İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında İsrailli esirleri serbest bırakmayı amaçlayan bir ateşkes anlaşmasına varmak için yoğunlaştı.

İsrail tankları bugün Gazze şehrinin Şucaiyye, Sabra ve Tel el-Heva gibi bazı mahallelerine girmeye devam etti. Şarku’l Avsat’a konuşan bölge sakinleri savaşın başlamasından bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi.

İsrail'in tahliye emirlerinin ardından binlerce kişi Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Gazze şehrindeki evlerini terk ederek, batıya, Akdeniz kıyısına ve güneye doğru gitmek zorunda kaldı.

Hamas, hareketin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin dün (pazartesi) yaptığı açıklamada, saldırının ‘müzakere sürecini sıfır noktasına geri getireceğini’ söylediğini aktardı.

Hamas ve İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanatları Tel el-Heva'da İsrail güçleriyle tanksavar roketleri ve havan mermileriyle çatıştıklarını ve kayıplar verdiklerini söyledi. İsrail ordusu bu açıklamalara ilişkin henüz bir yorumda bulunmadı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Hamas ve İslami Cihad'ın bölgedeki varlığına işaret eden istihbarata dayanarak Gazze şehrindeki operasyonlarını sürdürdüğünü bildirdi.

Açıklamada ayrıca, İsrail güçlerinin onlarca militanı öldürdüğü ve çok sayıda silah bulduğu da belirtildi.

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail'in hava saldırısında Gazze şehrindeki bir evde altı kişinin hayatını kaybettiğini, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat ve Deyr el-Balah'ta iki eve düzenlenen bir diğer saldırıda da dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Sağlık görevlileri ayrıca, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin batısında bulunan Tel es-Sultan mahallesine düzenlediği hava saldırısında üç Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri, istihbarat bilgilerine dayanarak ve hassas mühimmat kullanarak, Nuseyrat bölgesindeki okul binalarında terörist faaliyetler yürüten bir dizi teröristi vurdu” denildi.

Açıklamada, “Bu bölge, askerlere yönelik saldırıların gerçekleştirildiği bir sığınak ve operasyonel altyapı olarak kullanılıyordu” ifadesi yer aldı. Açıklamanın devamında, ‘sivillere zarar verme riskini en aza indirmek için çeşitli önlemler alındığı’ kaydedildi.

Nuseyrat'taki el-Avde Hastanesi'nden bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, ‘Nuseyrat'taki yeni kampta bulunan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) okulunun kapısı hedef alındığında yaralanan çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını’ bildirdi.

İsrail ordusu hem Hamas'ı hem de İslami Cihad'ı ‘Gazze'deki sivil binaları ve sakinlerini İsrail devletine karşı terörist saldırılarda canlı kalkan olarak kullanarak uluslararası hukuku sistematik bir şekilde ihlal etmekle’ suçluyor.

Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.