Azerbaycan’ın bir kısım toprakları Ermenistan ordusu tarafından 30 yıldan fazla bir süre işgal altında kaldı. Fakat Azerbaycan bu sürede sessiz kalmayarak gerek siyasi diplomatik, gerek askeri lojistik, gerekse de ekonomik alanda büyük projelere imza attı.

20 Eylül 1994 tarihinde Asrın Anlaşması ile Azeri-Çırak-Güneşli petrol yataklarının uluslararası alana açılışı önemli bir gelişmedir. Savunma Sanayi alanında da Azerbaycan kendi silahını ve lojistik teçhizatını üretmeye başladı. İstiklal, Mübariz isimli makineli tüfek ve uzun menzilli Snayper üretimi gerçekleştirildi. Türkiye, İsrail, Pakistan ile ortak askeri ve lojistik teçhizat alımına ilişkin anlaşmalar yapıldı. Türkiye ve Pakistan ile ortak tatbikatlar gerçekleştirildi.

Diplomasi alanında ise komşularla sıfır sorun politikası kapsamında dostluk ve ekonomik ilişkiler kuruldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun,  Karabağ’ın Azerbaycan bölgesi olduğunu ve Ermenistan’ın bu bölgelerden çekilmesi ile ilgili kabul ettiği 822, 853, 874, 884 sayılı kararlar, Batı devletlerinin ve diğer devletlerin çifte standartlı politikaları sonucu, Azerbaycan lehine geçekleştirilemedi ve 30 yıldır bu kararlar uygulanmadı.

Bu arada, Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından, 44 günlük İkinci Karabağ Zaferi sonrası bölgede mayınların temizlenmesi ve Ermeni teröristlerin bölgede etkisiz hale getirilmesi için anti terör operasyonları gerçekleştirildi. Bölge nüfusunun güvenliği sağlandı. Karabağ bölgesi ekonomik bölge adını alarak, yapılandırma kapsamında bölgeye hava limanları, akıllı şehirler, fabrikalar, oteller, okullar ve kültür merkezleri yapıldı; halen de bu bölgenin ekonomik kalkınma projeleri devam ettirilmektedir. Yine birçok kültürel miraslar yeniden restore edildi ve restoresi devam eden projelerde mevcuttur. Ayrıca bu bölgede muhtelif üniversitelerin açılması da planlanmaktadır.

43 km’lik Zengezur koridorunun açılması sonrası bölgede ekonomik refahın yükselmesi ön görülmektedir. Nitekim bu güzergâh, ticaret ve ipek yolu olarak dünyaya açılan temel yol olacaktır diyebiliriz. Şangay’dan Avrupa’ya giden en büyük ekonomik yol ve bunun yanısıra Türk dünyasını birleştirecek yol olacağını da ifade edebiliriz.

1912’de yapımı başlayan 1993’te tamamlanan Bakü- Zengilan şehri (Mincivan kasabası) - Zengerzur üzerinden Nahcivan (Culfa)’ya giden tren ve kara yolu, 1993 yılında Ermenistan’ın Zengilan’ı işgali sonucu kapatılmış idi.. Şimdi ise Bakü-Mincivan-Culfa tren yolunun tekrar açılması planlanmıştır. Ki stratejik olarak bu çok önemli bir gelişmedir.

TDT- Türk Devletleri Teşkilatı’na bakarsak, 3 Ekim 2009 tarihli Nahcivan Sözleşmesi ile kabul edilen Türk Keneşi - Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulması, Türk dünyası için tarihi bir adım oluşturmuştur. TDT’nın faaliyetleri ekonomik, siyasi ve kültürel alanda devam etmektedir fakat bu alanlarda daha modernize edilmiş projelere yönelmesini arzu etmekteyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaya atılarak kararlaştırılan “Ortak Alfabe” kararı, Türk dünyası için önemli gelişmelerden biridir diyebiliriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.