Gökyüzünde ışıklar görülebilir ve navigasyon ve iletişim sistemleri için bazı zorluklar ortaya çıkabilir.
Güneş'teki bir dizi patlama, bir "yamyam" Güneş fırtınasının Dünya'ya yönelmesine sebebiyet verebilir.
Son günlerde, Güneş, yüzeyinde parçacıkların fışkırdığı iki koronal kütle atımı (CME) meydana geldi.
Uzay hava durumu uzmanları, koronal kütle atımlarının şu anda Dünya'ya yöneldiği, uyduların ve diğer önemli sistemlerin bozulmasına neden olabileceğine dair uyardı.
Dahası, bunlar bize doğru birlikte ilerlerken, birbirlerine yamyamlık edebilir ve böylece daha da güçlü bir patlama haline gelebilir. Bu tür bir yamyamlık, bir CME'nin Güneş'ten atılması ve ardından, daha sonra onu yiyip bitirecek daha enerjik ve daha hızlı bir patlamanın gerçekleşmesiyle meydana gelir.
İkilinin perşembe ya da cuma günü Dünya'ya ulaşması bekleniyor.
Bu iki CME'nin G3 sınıfı bir jeomanyetik fırtınaya neden olma ihtimali var. Bu, "şiddetli" bir fırtına olarak tanımlanan bir kategori. Bu tür olaylar, G1'den G5'e kadar uzanan bir ölçekte kategorize ediliyor. İlerleyen numaralar, yaygın güç sistemi sorunları ve iletişim kesintilerini içeriyor.
Ancak bu haftaki Güneş fırtınalarının en kötü ihtimalle yalnızca G3'e ulaşması bekleniyor. Bu, bazı güç sistemleri için küçük sorunlara, uydular üzerinde olumsuz etkilere ve navigasyon sistemlerinde problemlere neden olabilir.
Bu, auroraların, diğer deyişle kuzey ışıklarının normalden çok daha güneyde görülmesi anlamına da gelebilir. Birleşik Krallık Meteoroloji Kurumu Met Office'e göre bu olay, ışıkların Kuzey İngiltere veya New York'ta gökyüzünde görülebileceği anlamına geliyor.
Güneş özellikle aktif bir dönemden geçerken, gözlemciler gelecek birkaç günün "yüksek" düzeyde güneş aktivitesi getirebileceğini söylüyor. Bu da Güneş'ten daha fazla patlamanın gelmesine neden olabilir.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/space
Çeviren: Independent Türkçe / Sevgi Aydoğan