BURSA ARENA / Haber Merkezi
Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde şarbon paniği yaşandı. Göksöğüt köyünde hayvancılıkla uğraşan A.C, elindeki yara nedeniyle hastaneye gitti.
TETKİKLER, ŞARBON ŞÜPHESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ
A.C. yapılan tetkikler sonucu şarbon şüphesiyle tedavi altına alındı.
A.C.’nin köyünde tedbir amaçlı hayvanlara şarbon aşısı yapılacağı bildirildi.
ŞARBON NEDİR?
Bacillus anthracis adlı bakterinin sebep olduğu, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa yol açan B. anthracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Bakterinin kendisi yüksek ısıda kolayca öldüğü halde, bu sporlar zorlu koşullarda on yıllarca hayatta kalabilmektedir.
HAYVANLARDA KOLAYCA BULAŞABİLİYOR
Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanlardan insanlara da enfekte olmuş hayvan etinin tüketilmesi ya da hastalıklı hayvanlarla direkt temas edilmesi halinde bulaşır.
TEDAVİSİ MÜMKÜN, ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK
Vücuda girdikten sonra üremeye başlayan bakteri protein yapısında toksinler salgılar ve bu toksinler oldukça ölümcüldür. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat tedavinin etkili olması için tedaviye olabildiğince erken başlanmalıdır.