Marmaris'teki yangınlar bal üretimini vurdu: Kıyamet denecek bir sorun yaşadık

ÇARIK Çevre ve Arıcılığı Koruma Birliği’nin kurucusu Şamil Tuncay Beştoy, Marmaris'teki yangınların çam balı üretimine büyük zarar verdiğini ve 6 Kasım'da miting yapacaklarını söyledi.

ÇARIK Çevre ve Arıcılığı Koruma Birliği’nin kurucusu Şamil Tuncay Beştoy, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınlarının çam balı üretimine büyük ölçüde zarar verdiğini belirtti.

Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası programında bölgedeki durumu anlatan Şamil Tuncay Beştoy, kuraklığın da verimi düşürdüğünü söyledi. Beştoy, "Son 5 senedir kuraklık arttıkça çam balının verimindeki düşüşü gözlüyoruz. Çam ağaçlarındaki kuruma ve su kaybını görüyoruz" diye konuştu.

Marmaris'te çam balı üretilen alanların yüzde 65'inin orman yangılarıyla yok olduğunu aktaran Beştoy, "Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 7 milyon kovan vardır. Türkiye’de kayıtlı olan arıcıların üçte biri her sene eylül-ekim aylarında Muğla’ya çam balı üretmeye gelir. Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90’ı Anadolu’da ve Anadolu’daki çam balının ise yüzde 85’i Muğla’da üretilir, üçte biri de Marmaris’te üretilir. Marmaris’teki çam balı üretimi alanlarının yaklaşık yüzde 65’i yandı" dedi.

'BU KÖYLERİN GEÇİM KAYNAKLARI ARTIK YOK'

Yaşananları "kıyamet" denecek kadar büyük olarak nitelendiren Beştoy, şöyle devam etti:

"Eğer yangın bir ay sonra olsaydı, 700 bin arı kovanının yandığını konuşuyor olurduk. Kıyamet denecek kadar bir sorun yaşadık. Son 5 senedir iklim krizinin artan etkisiyle Kızılçamda konakçı olan aslında asalak olarak tanımlanan ve çam balı üretimine aracılık eden Basra böceği, artık güneyde ve alçak yerlerde yaşayamaz hale geldi. Bu böcek nemli bir havayı seviyor. Bölgemizde çam balı üretiminde ciddi derece rekoltede düşüş vardı ve ne yapacağımızı düşünürken yangın çıktı. Muğla’daki yangın olan köylerinin tek geçim kaynağı arıcılık. Bu köylerin geçim kaynakları artık yok."

'ÇOK GEÇ OLMADAN DİYEREK MİTİNG DÜZENLİYORUZ'

Duvar gazeteinde yer alan habere göre, 6 Kasım Pazar günü miting yapacaklarını söyleyen Beştoy, "Kasım ayının 6’sı, bu pazar günü, ‘çok geç olmadan’ diyerek miting düzenliyoruz. İnsan eliyle yarattığımız bu iklim döngüleri, artık sadece küresel ısınmadan da bahsediyoruz ve öngörülemez olan iklim krizi tarımsal üretimimizi neredeyse olanaksız hale getirecek. Tarımsal üretim yıllık olarak belirli iklim verilerine göre varsayılarak yapılan üretimlerdir. Beklenti gerçekleşmezse tarımsal üretim sürdürülemez olur ki artık öyle olmaya başladı" ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.