Buz dağına çarparak batan Titanik gemisinin Atlas Okyanusu’ndaki enkazını ziyaret etmek için çıktığı yolda kaybolan Titan denizaltını arama çalışmaları sürüyor. Yetkililer, denizaltında Türkiye saatiyle 14.08’e kadar yetecek oksijen kaldığını bildirdi.
Özel şirket OceanGate’in Titan isimli denizaltı aracıyla Titanik enkazını görmek için okyanusun dibine giden ekipte beş kişi olduğu biliniyor. Denizaltıdakilerin havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation’ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu belirtildi.
Resmi açıklamaya göre, Titan içerisindeki oksijenin Türkiye saati ile 14.08’de biteceği kaydedildi. ABD’li yetkililer, arama-kurtarma çalışmalarının son hızla devam ettiğinin de altını çizdi.
Açıklamada, “Bir noktada zor bir karar vermek zorunda kalabiliriz fakat sonuna kadar umudumuzu korumaya çalışacağız” denildi.
OceanGate’in Titan denizaltısı için yüzey araması genişletildi. Arama, yaklaşık 40 bin kilometrelik alanda 4 kilometre derinlikte yapılıyor.
Titan’ın özellikleri neler?
BBC Türkçe'nin derlediği habere göre, son derece küçük bir denizaltı olan Titan 670 cm. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğinde. Bu kadar küçük olması nedeniyle yolcuları yerde oturmak zorunda kalıyor.
Bu tip deniz araçları, denizaltıların aksine, sınırlı güçle hareket edebiliyor. Bir destek gemisinden denize bırakılıyor ve geri güverteye çekiliyor.
Titan bir oyun konsolu kumandasıyla kontrol ediliyor.
Aracın önünde, dışarıyı izleyebilmek için büyük bir pencere bulunuyor.
Titan’da yolcuları 96 saat hayatta tutabilecek miktarda hava, su ve gıda bulunuyor. Bu yüzden aracın Perşembe akşamına kadar su yüzüne çıkabilmesi hayati önem taşıyor.
Titanik nasıl batmıştı?
White Star Line şirketine ait, Olymic sınıfı bir translatlantik yolcu gemisi olan RMS Titanik, 15 Nisan 1912 tarihinde ilk seferini yaparken buz dağına çarpmıştı. Gemi, yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik’in buzlu sularına gömülmüştü. Titanik, 1912 yılında tamamlandığında dünyanın en büyük buharlı yolcu gemisiydi. Batışı 1514 kişinin ölümüyle sonuçlanmış ve en büyük deniz felaketlerinden biri olarak tarihe geçmişti.
T24