Bursa’da 300’ü aşkın katılımcıyla düzenlenen 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali sona erdi. 1-5 Kasım 2022 tarihleri arasında büyük bir ilgiyle takip edilen festivalin kapanışında ödül töreni düzenlendi. Törenin sonunda Azerbaycan Türkü sanatçı Azerin “Ey Güzel Kırım” türküsünü söyledi.
Bu sene ikincisi düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali görkemli bir kapanış töreni ile sona erdi. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonunu üstlendiği festival, 1-5 Kasım tarihleri arasında 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da gerçekleşti. Uluslararası Sinema Derneği, TRT ve THY’nin desteğiyle düzenlenen festival yoğun bir katılıma sahne oldu. Sinema Zirvesi ve film gösterimleriyle dolu dolu geçen festivalin son gününde ödüller sahiplerini buldu.
Pek çok önemli ismin katıldığı ödül töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı konuşmada, “Korkut Ata’nın kopuz çalmaya başladığında rüzgarın durduğu, dağların yerinden doğrulduğu, kuşların uçmayıp havada kaldığı ve suların akmaz olduğu menkıbesi, bu hususta halkımızın yaptığı eşsiz bir betimlemedir” değerlendirmesini yaptı.
ÖNEMLİ İSİMLER TÖRENE İŞTİRAK ETTİ
Kapanış törenine Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Altınbek Maksutov, Özbekistan Kültür Bakanı Azatbek Nazarbekov, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Komitesi Başkanı Roza Karibzhanova, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile çok sayıda sanatçı ve yönetmen katıldı.
Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreninde Anadolu Ateşi dans ekibinin gösterisi beğeniyle izlendi. Kapanış töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı konuşmada kültür zenginliğini ortaya koyma amacı taşıdıklarını belirtti. Geçen sene düzenlenen festivalden 4 ülkenin daha katılım sağladığını dile getiren Ersoy, 52 filmle festivalin gerçekleştiğini aktardı. 300’ü aşkın yapımcı, yönetmen, oyuncu ve film ekibinin katıldığını aktaran Ersoy şunları ifade etti:
“İnşallah bir sonraki festivalde bu rakamların da üstüne çıkacağız. Türk töresinin, gelenek ve göreneğinin bir abidesi olan Korkut Atamız, sözüne kopuzu yaren eder, öyle konuşurdu. Boy boylar, soy soylardı. Sanat ve zanaat, bilgenin dili ve eseri olduğunda en değerli yapıtlar ortaya çıkar, en geniş kitleye ulaşır, gönüllerde ve zihinlerde yer eder. Korkut Ata’nın kopuz çalmaya başladığında rüzgarın durduğu, dağların yerinden doğrulduğu, kuşların uçmayıp havada kaldığı ve suların akmaz olduğu menkıbesi, bu hususta halkımızın yaptığı eşsiz bir betimlemedir. Bu betimleme aslen Korkut Ata’nın manevi mertebesini resmetse de insanla birlikte bütün tabiatın onun söylediklerine kulak vermesi bana evrensellik olgusunu da çağrıştırır. Üstelik zaman, mekan ve olaylar değişse de Dede Korkut’un beslendiği değerlerin değişmemesi, evrenselliğin en doğru tanımını bizlere göstermektedir”
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Festivalde, “TÜRKSOY Özel Ödülü” Yıldız Rajabova’ya, “Türk Kültürüne Katkı Ödülleri” Arslan Eyeberdiyev, Rana Şodiyeva, Sadık Şer Niyaz, Kanat Törebay ve Mehmet Bozdağ’a,
“Vefa Ödülleri” Osman Sınav ve Türkan Şoray’a, “En İyi Film Ödülü Dilmurat Masayidov’a, “En İyi Yönetmen Ödülü” Vagıf Mustafayev’e, “En İyi Senaryo Ödülü” Semih Kaplanoğlu’na,
“En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” Kalipa Taştanova’ya, “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü” Kayrat Kemalov’a, “En İyi Belgesel Film Birincilik Ödülü” Furkat Usmanov’a, aynı kategoride ikincilik ödülü Aygül Cerendinova’ya ve üçüncülük ödülü de İsmet Arasan’a verildi.
AZERİN “EY GÜZEL KIRIM’I” SESLENDİRDİ
Törenin sonunda Türkan Şoray çok uzun bir süre ayakta alkışlandı. Gecenin sonunda Kırım da unutulmadı. Azerbaycan Türkü sanatçı Azerin, “Ey Güzel Kırım (Aluşta’dan Esen Yeller)” türküsünü seslendirdi.
QHA